Τα καλύτερα μαγαζιά για να απολαύσετε νόστιμα σαρακοστιανά φαγητά και γλυκά για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μερικά χρόνια πριν οι επιλογές σε φαγητό και γλυκό, κατά την περίοδο της νηστείας, ήταν αρκετά περιορισμένες και χωρίς ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.
Αντίθετα, με τη μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που απέχουν από το κρέας, αλλά και την ποικιλία στις κουζίνες οι επιλογές είναι ενδιαφέρουσες και αναζητάμε κάποια πιάτα ακόμα και όταν δεν υπάρχει νηστεία.
Εκτός από τους κλασικούς κιμάδες, τα μπιφτέκια πλέον γίνονται από φακές, μελιτζάνες, τα μανιτάρια ψιλοκόβονται και τα συναντάμε ως γύρο για σουβλάκια, τα θαλασσινά παντρεύονται με τα λαχανικά, δίνοντας ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα, και τα βουτυρένια γλυκά τα αντικαθιστούμε με αγνό ελαιόλαδο.
Ξεχωρίσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσετε νόστιμο νηστίσιμο φαγητό, street food επιλογές και γλυκά στην Αθήνα και στις γειτονιές της.
Πού να φάτε την περίοδο της νηστείας
Ντολμαδάκια στα κάρβουνα και μελιτζάνα καπνιστή στο Γκαστόνε
Έχουμε συνδυάσει το Γκαστόνε με την καλοψημένη γουρουνοπούλα, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια, και τα πιάτα που θα παραγγείλουμε είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά της. Κι όμως, στο Γκαστόνε θα βρείτε κι άλλες νόστιμες και έξυπνα εκτελεσμένες συνταγές που θα γαργαλίσουν τον ουρανίσκο σας.
Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια στα κάρβουνα που έρχονται με μια απαλή κρέμα ταχίνι vegan, την καπνιστή μελιτζάνα ή το χούμους που έρχεται με μελιτζανοσαλάτα και πιτούλες, μανιτάρια με τσιγαριστά χόρτα και φυσικά ένα πιάτο με ζυμαρικά αλλιώτικα από τα άλλα: μακαρόνια στα κάρβουνα με λαχανικά βρασμένα σε ζωμό μανιταριών και μυρωδικά για να ολοκληρώσουν τη γεύση.
Πραξιτέλους 43, Αθήνα
Bao buns με θαλασσινά στο Thess Bao
Οι λάτρεις του street food και των Βao βuns δεν θα δυσκολευτούν να βρουν νόστιμες γεύσεις για να απολαύσουν το αγαπημένο τους γεύμα, μέσα σε αυτά τα λαχταριστά ψωμάκια ατμού. Το μαγαζί Thess Bao έχει «κατέβει» από τη Θεσσαλονίκη και έχει αποκτήσει και το δικό του κοινό στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή.
Τη Μεγάλη Βδομάδα θα βρείτε αρκετές επιλογές για να απολαύσετε το Βao Βuns ή το Βao Βurger είτε με θαλασσινά, είτε με μπιφτέκι λαχανικών, ακόμα και με ρεβυθομπιφτέκι, κασέρι σόγιας και vegan μαγιονέζα.
Στην κατηγορία των vegeterian θα βρείτε επιλογές, μεταξύ άλλων, Bao Βun με κολοκυθοκεφτέ και λαχανικά, αλλά και γύρο μανιταριών πασπαλισμένο με τζατζίκι από αβοκάντο. Στα best seller είναι το Bao Bun με crispy γαρίδες -συνοδέψτε το με τραγανές πατάτες τηγανιτές.
Περικλέους 30-32, Αθήνα
Ρεβύθια και πατάτες γιαχνί στο Δίπορτο
Ένα από τα παλαιότερα καπηλειά της Αθήνα, το Δίπορτο, έχει γράψει τη δική του ιστορία και τις σκάλες του έχουν περάσει πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Ένα μαγαζί που πραγματικά συμβολίζει την αστική ζωή της πόλης επιμένοντας στην καλή ελληνική κουζίνα. Δυστυχώς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Δίπορτο δεν θα υπάρχει, καθώς το κτίριο πουλήθηκε, οπότε αξίζει να πάτε να γευτείτε την τίμια και νόστιμη κουζίνα του.
Οι επιλογές είναι λίγες και πολύ καλές, ενώ με το που φτάσετε θα έχετε στο τραπέζι σας μπόλικο ψωμί -ότι πρέπει για να απλώσετε από πάνω μια γενναία κουταλιά με φάβα – και χύμα κρασί. Στα πιάτα που πας και ξαναπάς για να γευτείς είναι τα ρεβίθια σούπα με μπόλικο λεμόνι και οι πατάτες γιαχνί. Όλα τα πιάτα έρχονται σε γενναίες μερίδες.
Σωκράτους 9, Αθήνα
Χταπόδι με λαδερά φασολάκια στον Αορίτη
Ένα καινούργιο στέκι, στα Ιλίσια, ο Αορίτης μάς φέρνει στο τραπέζι κρητικά πιάτα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με την υπογραφή του Σήφη Μανουσέλη. Η αλήθεια είναι πως το κρητικό στέκι φημίζεται για το αντικριστό, αλλά στο μενού θα βρείτε ενδιαφέρουσες νηστίσιμες επιλογές.
Ένα πιάτο που δοκίμασα και μου άρεσε, ιδιαίτερα, ήταν το χταπόδι με λαδερά φασολάκια που κάθε μπουκιά έβγαζε όλα τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας. Μην παραλείψετε τα σαλιγκάρια, τις σουπιές με σπανάκι και μάραθο και φυσικά τις οφτές πατάτες.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
Πίτα Καρπάθου και πατατόπιτα στη Δήμητρα Γουναρίδη
Το εργαστήρι Δήμητρα Γουναρίδη φημίζεται για τις ποιοτικές πίτες με σήμα κατατεθέν το χειροποίητο φύλλο και τα αγνά προϊόντα -πολλά υλικά είναι ΠΟΠ. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που φτιάχνει νόστιμες πίτες, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή και μεράκι, από το 1945 έχοντας ρίζες από τη Μικρά Ασία.
Φύλλο ανοιγμένο στο χέρι με ματσόβεργα, ποιοτικά υλικά, ελαιόλαδο, αγνό βούτυρο, καλής ποιότητας κιμά είναι όσα χρειάζονται για να ετοιμάζονται οι παραδοσιακές πίτες που πάντα μάς ξυπνούν αναμνήσεις.
Την περίοδο της νηστείας θα βρείτε χειροποίητη χορτόπιτα, πατατόπιτα,το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος δίνουν ιδιαίτερη ένταση, μελιτζανόπιτα -αν νηστεύετε ακόμα και το τυρί τότε κρατήστε την για την επόμενη επίσκεψη σας – και πίτα Καρπάθου με λαχανικά εποχής (την εκδοχή της χωρίς τυρί).
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία
Νηστίσιμος μπακλαβάς στο Maxim
Ένα από τα καλύτερα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια, είναι το Maxim. Οι μυρωδιές που βγαίνουν από το εργαστήριο- ζαχαροπλαστείο είναι μοναδικές με την πρώτη ύλη να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτή την περίοδο προτείνουμε να δοκιμάσετε τα νηστίμια μπακλαβαδάκια που βγαίνουν από τη λαμαρίνα και γίνονται ανάρπαστα. Μπορεί τα αυθεντικά με το βούτυρο να ξεχειλίζουν αρώματα, αλλά το ίδιο νόστιμα είναι και αυτά με το ελαιόλαδο και μπόλικο φυστίκι τυλιγμένο μέσα στα σιροπιαστά φύλλα.
Στο Maxim θα βρείτε και χειροποιήτα νηστίσιμα σκαλτσούνια γεμισμένα με σπιτική μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη
Σουτζουκάκια μελιτζάνας στο Mama Tierra
Στο vegan εστιατόριο Mama Tierra όλα τα φαγητά φτιάχνονται αλλιώς: δηλαδή χωρίς ζωικά συστατικά και είναι το ίδιο νόστιμα -κάποια και πολύ πιο ελαφριά. Από την αρχή που άνοιξε το εστιατόριο κατάφερε να ξεχωρίσει δημιουργώντας ένα ευφλανταστο και νόστιμο μενού.
Αυτή την περίοδο θα απολαύσατε πολλά από τα πιάτα, μεταξύ άλλων λιγκουίνι με ραγού μανιταριών, μπιφέκια μανιταριών, burger από μπιφτέκι ελιάς Καλαμών. Στις κλασικές επιλογέςθα βρείτε τα πολύ νόστιμα σουτζουκάκια μελιτζάνας και το μουσακά με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας και βιολογικά μαύρα φασόλια.
Ζυμαρικά με θαλασσινά στο Mastello Athens
Από το νησί της Άνδρου στην Αργυρούπολη βρίσκουμε το Mastello, το γνωστό νησιώτικο εστιατόριο. Εδώ και λίγα χρόνια, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αργυρούπολης, το εστιατόριο που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά του σερβίρει νόστιμα πιάτα για το αθηναϊκό κοινό. Να αναφέρουμε πως την καλοκαιρινή σεζόν κλείνει και επανέρχεται από τα τέλη του Σεπτέμβρη.
Από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα ζυμαρικά με ποικιλία θαλασσινών η γαροδομακαρονάδα, αλλά και θαλασσινά εδέσματα, όπως μύδια, χταπόδι και καλαμαράκια.
Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη
Χαλβά στη Βαρβάκειο
Αυτές τις ημέρες η κεντρική αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος αγορά, έχει την τιμητική της, μιας και θα βρείτε μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων προϊόντων. Ακριβώς έξω από την αγορά, στα υπαίθρια μαγαζάκια, πουλούν χαλβά- θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, αλλά και χαλβά Φαρσάλων με ελαιόλαδο που μπορείτε να τον απολαύσετε χωρίς ενοχές και είναι το ίδιο νόστιμος με αυτόν που φτιάχνεται με βούτυρο -σίγουρα πιο ελαφρύς σε θερμίδες.
Σουβλάκι με γύρο μανιταριών στο Cookoomela grill
Όταν είχε πρωτοανοίξει η ψησταριά Cookoomela είχε γίνει μεγάλος ντόρος καθώς σερβίρει το σουβλάκι αλλιώς: δηλαδή χωρίς καθόλου κρέας. Όσο για το ερώτημα αν είναι το ίδιο νόστιμο με γύρο μανιταριών αντί για χοιρινού ή κοτόπουλο η απάντηση έχει να κάνει με τις γεύσεις σας.
Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση που έχει βρει αρκετά μεγάλο κοινό που το στηρίζει και δεν είναι απαραίτητα όλοι vegan ή vegeterian. Σε περιόδους νηστείας, όταν επιθυμείτε πιο ελαφρύ γεύμα, ή αν για κάποιο διάστημα αποφεύγετε τις κρεατικές επιλογές στο Cookoomela grill θα βρείτε αρκετές επιλογές τόσο σε σουβλάκι όσο και σε burger.
Στα δημοφιλέστερα προϊόντα είναι η κόκκινη πίτα με γύρο μανιταριών, το burger με beyond meat μπιφτέκι και φυτικό cheddar με γλυκοπατάτα, οι τηγανιτές πατάτες με φλούδα που συνοδεύονται από φυτικό τυρί και μπέικον και το σουβλάκι κεμπάπ γιαουρτλού με σουτζουκάκια από φακή.
Θεμιστοκλέους 43, Αθήνα