Η καρδιά του σαρακοστιανού τραπεζιού χτυπάει στην κεντρική αγορά της Αθήνας: στη Βαρβάκειο όπου μπορείτε να προμηθευτείτε θαλασσινά. Προτάσεις για εκλεκτά εδέσματα από ταραμοσαλάτα και χαλβά μέχρι ντολμαδάκια και οι καλύτερες διευθύνσεις για να κάνετε στάση για φαγητό.
Μια βόλτα στη Βαρβάκειο αγορά είναι από μόνη της μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, εκεί όπου το χτες παντρεύεται αρμονικά με το σήμερα, και πάντα ο επισκέπτης θα ακούσει μια ιστορία από το μακρινό παρελθόν. Η ανακαίνιση που έγινε, αλλά και τα μαγαζιά για φαγητό που έχουν ανοίξει, τόσο μέσα στη στοά όσο και στα στενάκια της Ομόνοιας έχουν καταφέρει να ζωντανέψουν ξανά την αγορά της Βαρβακείου, η οποία πρωτολειτούργησε το 1886.
Με αφορμή το σαρακοστιανό τραπέζι, κατεβήκαμε στη Βαρβάκειο για να ψωνίσουμε εκλεκτά θαλασσινά, αλλά και νηστίσιμα προϊόντα, μεταξύ άλλων χειροποίητα ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, χαλβά και χύμα γίγαντες.
Μεσημέρι Παρασκευής (15/03) διασχίζοντας την οδό Αθηνάς ο κόσμος κρατούσε σακούλες με ψώνια από τα ιχθυοπωλεία μέσα από τη Βαρβάκειο. Φτάνοντας στην κεντρική αγορά της Αθήνας τα ψαράδικα ήταν «φορτωμένα» με όλα τα θαλασσινά που επιλέγουμε για το σαρακοστιανό τραπέζι: καραβίδες, γαρίδες, μεγάλες και μικρές, χταπόδια, σουπιές, φρέσκα καλαμάρια, θράψαλα, πλοκάμια, στρείδια και διχτάκια με μύδια.
Οι τιμές αρκετά ικανοποιητικές, ο καταναλωτής μπορεί να βρει γαρίδες από 7,98ευρώ το κιλό, πλοκάμια από 6,98ευρώ το κιλό, χταπόδια από 13ευρώ το κιλό, θράψαλο από 7,50ευρώ το κιλό και καλαμάρια μικρά από 6,50 ευρώ το κιλό, αστακό από 28ευρώ το κιλό και καλαμάρια μεγάλα από 14,98 ευρώ το κιλό. Κάνοντας μια βόλτα στα ιχθυοπωλεία θα βρείτε θαλασσινά, αλλά και φρέσκα ψάρια, για όλα τα βαλάντια.
Συνομιλώντας με καταστηματάρχες των ιχθυοπωλείων ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι πιο χαμηλές. «Γαρίδες και καλαμάρια είναι χαμηλότερη η τιμή τους σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Ο κόσμος έρχεται βλέπει κάνει έρευνα αγορά και έπειτα ψωνίζει» αναφέρει υπάλληλος ιχθυοπωλείου μέσα στη Βαρβάκειο. Μάλιστα, αυτό που τόνισαν, ιδιαίτερα, είναι πως το μεσημέρι της Παρασκευής η κίνηση στη Βαρβάκειο δεν ήταν τόσο αυξημένη και η αναμενόμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιά ελπίζοντας πως από σήμερα Σάββατό (16/03) μέχρι και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας θα έχει περισσότερο κόσμο. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο, έχει παίξει και το γεγονός πως και την επόμενη βδομάδα υπάρχει τριήμερο αργίας και πολύς κόσμος προτίμησε να φύγει αυτό το τριήμερο της Αποκριάς.
Να σημειώσουμε πως η Βαρβάκειος αγορά από το πρωί της Κυριακής (17/03) μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας (18/03) θα λειτουργήσει συνεχόμενα -θα κλείσει μόνο για μία ώρα, μεσημέρι Κυριακής, προκειμένου να καθαριστεί.
Πού θα προμηθευτείτε σαρακοστιανά προϊόντα γύρω από τη Βαρβάκειο αγορά
Ακριβώς έξω από τη Βαρβάκειο αγορά υπάρχουν μικρά μαγαζάκια, που στήνουν τους πάγκους τους πάνω στο πεζοδρόμιο, πουλώντας τα προϊόντα που βάζουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Ποικιλία από χαλβά, χαλβά Φαρσάλων με λάδι, σαλιγκάρια, ποικιλία από τουρσιά, ταραμά λευκό/ροζ, ελιές, αλλά και τυποποιημένα προϊόντα θα βρείτε στα υπαίθρια μαγαζάκια.
Ντολμαδάκια, νηστίσιμες αλοιφές και χύμα όσπρια στο παντοπωλείο Δάνας/Φάρμα Λυκαίου
Στην οδό Σοφοκλέους, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Βαρβάκειο αγορά βρίσκεται το εκλεκτό παντοπωλείο «Δάνας» που θα βρείτε τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Από τα προϊόντα που αξίζει να πάρετε είναι τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τα βρίσκετε όλο το χρόνο, αλοιφές, όπως μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, λευκή και ροζ, χαλβάς Ξάνθης, χύμα όσπρια και ποικιλία μπαχαρικών.
Σοφοκλέους 21, Ομόνοιας
Στάση για φαγητό στη Βαρβάκειο
Στα Hasapika για σούσι
Πώς θα σας φαινόταν να τρώγατε το αγαπημένο σας σούσι μέσα στη Βαρβάκειο αγορά; Στο εξωτερικό, για παράδειγμα στις Σκανδιναβικές χώρες, δίπλα στα ψαράδικα τους έχουν μαγαζιά που φτιάχνουν street food φαγητά με εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά. Έτσι κι εδώ, στην καρδιά της Βαρβακείου αγοράς, όταν άνοιξαν τα Hasapika έγιναν ένα από τα πιο trend μαγαζιά της πόλης.
Σαγανάκι θαλασσινών λεμονάτο, sushi, bao -bun με γαρίδα είναι μόνο μερικά από όσα θα βρείτε στα Hasapika για να απολαύσετε σαρακοστιανό γεύμα. Φυσικά υπάρχει από tartar φρέσκου ψαριού και ψαρόσουπα.
Στην «Ήπειρο» για σούπες και μαγειρευτά
Στο γνωστό οινομαγειρείο «Ήπειρος» που έχει φάει μέχρι και ο Άντονι Μπουρντέν θα βρείτε τα πιο μαμαδίστικα φαγητά και φυσικά μεγάλη ποικιλία από σούπες: μαγειρίτσα, πατσά και κοτόσουπα είναι από τα best seller του μαγαζιού.
Αυτές τις ημέρες το ωράριο του οινομαγειρείου τροποποιείται και μένει ανοιχτό έτσι ώστε να ζεστάνει το στομάχι και τις καρδιές μας μετά ή πριν τις αγορές στη Βαρβάκειο αγορά.
Στο «Δίπορτο» για ρεβύθια σούπα και πατάτες γιαχνί
Στο ιστορικό ταβερνάκι/καπηλειό το «Δίπορτο» που ταϊζει τον κόσμο πάνω από έναν αιώνα θα απολαύσετε αυθεντικό νόστιμο φαγητό. Δυστυχώς, το ταβερνάκι που κατεβαίνοντας από δύο εισόδους σε μεταφέρει σε μια παλιά Αθήνα -εξακολουθεί να έχει τα κρασοβάρελα ως ντεκόρ – πρόκειται να κλείσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οπότε αξίζει να γευτείτε ένα φαγητό βάλσαμο.
Ο κατάλογος μικρός και νόστιμος, ενώ τα πιάτα που καταφτάνουν στο τραπέζι είναι πληθωρικά; πατάτες γιαχνί, φάβα με μπόλικο κρεμμύδι και τα ρεβύθια σούπα με μπόλικο λεμόνι είναι από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.