Στο εστιατόριο Izakaya παντρεύεται η ιαπωνική με την ελληνική κουζίνα δημιουργώντας νόστιμες γεύσεις. Η φιλοσοφία του μενού και τα πιάτα που ξεχωρίσαμε.
Από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία χρόνια είναι τα bar- restaurants που έχουν επιστρέψει δυναμικά στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Μαγαζιά που συνδυάζουν το ποτό με το φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή για μια έξοδο μετά τη δουλειά και ειδικά μετά την καραντίνα που προτιμάμε να τρώμε νωρίτερα.
Η φιλοσοφία των μαγαζιών που συνδυάζουν ποτό με φαγητό είναι οι σεφ να συνεργάζονται με τους bar tender φτιάχνοντας μια λίστα με ποτά ή signature cocktails που να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το μενού. Πλέον, finger food πιάτα όπως burgers, club-sandwich ή pizza θεωρούνται ξεπερασμένα αποδεικνύοντας την έλλειψη φαντασίας. Οι εποχές αλλάζουν και πλέον στα μέρη που συνδυάζουν ποτό με φαγητό θα βρείτε πιάτα ενδιαφέροντα που έχουν περισσότερη τη φιλοσοφία του «food to share», δηλαδή μικρά πιάτα που μοιράζονται στη μέση για να δοκιμάσετε περισσότερες γεύσεις.
Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί και το Izakaya, ένα από τα πιο γνωστά ιαπωνικά μαγαζιά στο Κολωνάκι, που από την περσινή σεζόν ο σεφ Γρηγόρης Μυσρσιάδης έφερε γευστικό αέρα ανανέωσης προσθέτοντας και ζεστά πιάτα στο μενού του εστιατορίου.
«Izakaya» σημαίνει ένα απλό ιαπωνικό μπαρ που σερβίρει ποτό και φαγητό στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ακριβώς όπως έχουν οι Βρετανοί τις παμπ, οι Ισπανοί τα μπαρ με tapas. Από εκεί πήρε το όνομα του το όνομα του το γνωστό στέκι στο Κολωνάκι. Το προτείνουμε γιατί είναι μια εναλλακτική after office έξοδος και ο επικεφαλής σεφ παντρεύει υπέροχα την ιαπωνική με την ελληνική γαστρονομία με πιάτα «καθαρά»σε γεύσεις.

Το «Izakaya» βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό μαγαζί «Rock n Roll» και στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, στο Κολωνάκι. Η μεγάλη σιδερένια πόρτα ανοίγει και κατεβαίνοντας μερικά σκοτεινά σκαλάκια εισέρχεστε στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, όπου κυριαρχεί η ιαπωνική διακόσμηση με σήμα κατατεθέν τις ροζ κερασιές στους τοίχους έχοντας την αίσθηση ότι εκπέμπουν μια εξωστρέφεια στον όλο χώρο. Κυριαρχεί το dark στοιχείο, ο χαμηλός φωτισμός και τριγύρω από την επιβλητική μπάρα στέκονται τόσο τα χαμηλά τραπέζια όσο και τα ψηλά - τύπου μπαρ.

Izakaya: Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε από το ανανεωμένο μενού του ιαπωνικού μαγαζιού
Ήταν η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Izakaya και τις δύο ήταν για after office έξοδος με το concept ποτό και φαγητό, στο κέντρο της πόλης. Από την περσινή σεζόν, το μενού είχε αλλάξει έχοντας ως επικεφαλή σεφ τον Γρηγόρη Μυσρσιάδη, ο οποίος έχει μακριά θητεία σε βραβευμένες κουζίνες, όπως το μισελινάτο εστιατόριο Marcus στο Λονδίνο, το Nobu, το Vezene και το talk of the town Birdman.
Ο σεφ ανανέωσε τη λίστα με sushi, «παίζει» πολύ με τα ωμά, τις μαρινάδες και πρόσθεσε επιλογές σε ζεστά πιάτα που μέχρι πέρσι δεν υπήρχαν στο μενού. «Καθαρές» γεύσεις που αναδεικνύουν την πρώτη ύλη χωρίς να χάνονται σε μαγιονέζες και περίτεχνες σάλτσες που τελικά καλύπτουν το κύριο συστατικό.
Στο μενού του «Izakaya» θα βρείτε επιλογές εφτά επιλογές στην κατηγορία ορεκτικό -με τη σαλάτα αστακό με μπρόκολο να είναι από τις πιο φίνες και δροσερές που έχω δοκιμάσει -και έξι επιλογές στη φιλοσοφία «to share», sections με ωμά όπως nigiri, sashimi και τα uramaki rolls που χωρίζονται σε signature και κλασικά. Από αυτές τις πρώτες κατηγορίες τα πιάτα που ξεχώρισα για τη φίνα γεύση τους και την ισορροπία που διατηρούν είναι το tirandito, μια παραλλαγή του σαβόρο με φρέσκο ψάρι μαγιάτικο και εσπεριοειοδή, σταφίδες και μους ντομάτας, τα sando με κοτόπουλο, το burger με wagyu σε ψωμάκι ατμού, την ποικιλία με sashimi, τα spicy tuna και το monster με τόνο και spicy μαγιονέζα.

Προτείνω στην κατηγορία των rolls να επιλέξετε από τα signature πιάτα του chef, καθώς είναι αυτά που έχουν τη δική του ταυτότητα και έχει συνθέσει ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία του μαγαζιού με τις μαγειρικές τους καταβολές.

Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε πέντε επιλογές, μεταξύ άλλων πάπια, μαύρο μπακαλιάρο, black angus κρέας, και συνοδευτικά όπως ρύζι, πατάτες, μανιτάρια και καλαμπόκι.
Η φιλοσοφία του chef και τα best seller πιάτα του menu
Από την περσινή σεζόν τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Μυρσιάδης, οποίος έχει θητεία στο μισελινάτο εστιατόριο «Marcus Wareing», στο Λονδίνο, στο Nobu, στο Vezene, στο Birdman, ενώ έχει εργαστεί τόσο στην Ελβετία όσο και σε εστιατόρια σε νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Από τα παιδικά του μαγειρικά ερεθίσματα ήταν τα ταξίδια στις δύο πατρίδες του, τη Σάμο και την Κρήτη, που απολάμβανε να δοκιμάζει νόστιμες γεύσεις κυρίως θαλασσινά και φυσικά την περίφημη και πολύ πλούσια κρητική κουζίνα. Σπούδασε προγραμματιστής, αλλά τον κέρδισε η κουζίνα που δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στα μαγειρεία των στρατοπέδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.


Στο Λονδίνο, την «Μέκκα της γαστρονομίας» όπως το αποκαλεί γνώρισε και ήρθε σε επαφή με πολλές κουζίνες και πειραματίστηκε με προϊόντα που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι τότε.
Πώς έχει μετατρέψει μια κλασική ελληνική συνταγή σε ωμή ιαπωνική
Ποια είναι η φιλοσοφία του μενού που έχει ακολουθήσει στο «Izakaya»; «Μέχρι πριν πάω το μαγαζί είχε ξεκάθαρα την ταυτότητα για sushi, λόγω του προηγούμενου σεφ που ήταν ο Χρόνης Δαμαλάς. Προσωπικά, ήξερα ότι μου αρέσει να μαγειρεύω, ήθελα σάλτσες και μαρινάδες, σεβίτσε για να κάνω τα ωμά πιάτα κι έτσι άλλαξα το μενού.
Σε ότι αφορά το sushi βάλαμε πιο αυθεντικές γεύσεις, να έχουμε «καθαρές» γεύσεις μιας και προμηθευόμαστε φρέσκα ψάρια από πολύ καλό ψαρά. Εννοείται πως θα βάλουμε και την τεχνική, αλλά ο πελάτης πρέπει να γεύεται την καλή πρώτη ύλη από το να την καλύπτουμε με μαγιονέζα.
Η καθαρότητα των γεύσεων μάς έκανε να φτιάξουμε το σεβίτσε και το tiradito. Στο πρώτο ήθελα να το κρατήσω αυθεντικό με ιαπωνικά στοιχεία και στο δεύτερο να πάρουμε μια κλασική ελληνική συνταγή που είναι το σαβόρο και να τη μετατρέψουμε σε ωμή ιαπωνική. Βρίσκω πολύ ωραίο τον συνδυασμό του ψαριού με τη σταφίδα, τη ντομάτα, το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και ήθελα να τα περάσω σε κάτι ωμό. Έτσι, πήραμε το μαγιάτικο, αντί για τον παραδοσιακό σκάρο, και κάναμε το tiradito μας ένα πολύ λεπτό sashimi στην ουσία, το μαρινάραμε με ντομάτα και μαριναρισμένες σταφίδες, κρεμμύδι τηγανιτό crispy, λάδι από δεντρολίβανο και φρέσκο κρεμμύδι -φτιάχνοντας ένα πικάντικο και ταυτόχρονα δροσερό ορεκτικό για να αρχίσετε το δείπνο σας.
Τα περσινά burgers ήθελα να τα κάνω πιο ασιατικά για αυτό έχουν μπιφτέκι από wagzu, μαγιονέζα με πίκλες, barbeque λαχανικών, δένονται με cheddar και μπαίνουν σε bao bun -δηλαδή ψωμάκι ατμού. Από τα πιάτα που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη φιλοσοφία των izakaya -προσωπικά μου αρέσει πολύ αυτή η τάση που συνδυάζεται το φαγητό με το ποτό».

Όσο για τα best seller πιάτα; «Το σεβίτσε, τα bao bun burger, στο sushi το spicy tuna και από κυρίως η πάπια που την προτείνω οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε. Ακολουθπύμε στην πάπια τη φιλοσοφία του tampuri -έχουμ,ε στήθος πάπια που αρχικά το σοτάρουμε στο τηγάνι, κόβεται ταλιάτα, με medium -rare ψήσιμο, και από πάνω έχει γλάσο και μαρμελάδα. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο που έχει τη λογική του «food to share».