Οι έξοδοι για φαγητό, ποτό και γλυκό στην πόλη έχουν τη δική τους ιεροτελεστία τα Χριστούγεννα.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και όλοι έχουμε μπει σε ένα πιο γιορτινό κλίμα, ενώ οι έξοδοι για φαγητό και ποτό σε μέρη κλασικά κι αγαπημένα, αλά και σε νέα είναι στο πρόγραμμα μας.
Η πόλη έχει άλλους ρυθμούς, η διάθεση μας είναι πιο γιορτινή και πλέον δεν περιμένουμε μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων για να κλείσουμε δείπνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακόμα και μετά την εργασία, οι έξοδοι σε μέρη που συνδυάζουν φαγητό και ποτό ή το να πάμε σε θεατρική παράσταση είναι μέσα στην καθημερινότητα μας.
Ετοιμάσαμε ένα άρθρο με αγαπημένα μέρη για να απολαύσετε το γιορτινό δείπνο των Χριστουγέννων, προτάσεις για γεύματα σε ωραία εστιατόρια, μαγαζιά για να πιείτε το ποτό σας και φυσικά ζαχαροπλαστεία για να προμηθευτείτε τα γλυκά των ημερών.
Βγαίνουμε για φαγητό στα εστιατόρια των ξενοδοχείων
Το εστιατόριο Ora by Ettore Botrini, στο One &Only resort, έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή από το πρώτο καιρό της άφιξης του. Ο βραβευμένος σεφ αναδεικνύει την ελληνοϊταλική γαστρονομική του κληρονομιά μέσα από ένα μεσογειακού μενού, με σύγχρονες πινελιές, και έχοντας ως πρωταγωνιστή τα εποχιακά προϊόντα και την απλότητα τους.
Το μενού των Χριστουγέννων είναι:
-Τάρτα με καπνιστή πέστροφα & χαβιάρι
-Σούπα βελουτέ |Ταρτάρ γκρίζου ψαριού, νότες εσπεριδοειδών, μοσχοκάρυδο
-Φρικασέ μανιταριών
- Βianco Ricco
-Γαλοπούλα εμπνευσμένη από την Κέρκυρα
- Pre Dessert:Κόκκινα Φρούτα
-Επιδόρπιο: Mont-Blanc
-Mignardises Cerise jubilee, coee biscuit |Rocher σοκολάτας και φουντουκιού
Τιμή το άτομο: 250€ / Wine Pairing: 120€
Το New Hotel, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, έχει μεταμορφωθεί σε ένα γιορτινό σκηνικό όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας, είτε στον καλαίσθητο χώρο, στο Art Lounge, στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου, είτε στο ανανεωμένο Lobby Bar, στο ground floor δίπλα στο lobby, που είναι μια πραγματική «αστική όαση» με δυναμικά floral patterns και μια earthy χρωματική παλέτα που φέρνει έναν αέρα chic φυσιολατρίας στο κέντρο της πόλης.
Ειδικά για τις βραδιές των παραμονών και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης έχει δημιουργήσει ξεχωριστά menu που αποτυπώνουν τον δικό του, “fine comfort” τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη σύγχρονη γαστρονομία: φρέσκα λαζάνια με αστακό, διαχρονικό Chateaubriand, αλλά και φιλέτο ροφού με πούδρα πορτοκαλιού, και velouté σελινόριζας με χαβιάρι oscietra είναι μόνο κάποιες από τις γεύσεις που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν τις παραμονές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Όλα αυτά, υπό τους ήχους live DJ μουσικής που θα δίνουν ρυθμό στις πιο ιδιαίτερες ημέρες και νύχτες του χρόνου.
Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο εντυπωσιακός lunch μπουφές στo Lobby Bar αλλά και οι ξεχωριστές επιλογές to share στο Art Lounge, φέρνουν φίλους και αγαπημένους γύρω από το festive τραπέζι για τις πιο νόστιμα ξεχωριστές και απολαυστικά ξέγνοιαστες στιγμές των γιορτών.
Για γεύμα και δείπνο
Σταθερό στη λίστα των αστεριών Michelin, το εστιατόριο Varoulko, του Λευτέρη Λάζάρου υμνεί τη ψαροφαγία και τους εκλεκτούς μεζέδες από τη θάλασσα. Για τις φετινές γιορτές ο βραβευμένος σεφ έχει επιμεληθεί δύο μενού: Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το εστιατόριο πήρε ακόμα μια διάκριση. Στον οδηγό του « La Liste» φιγουράρει μέσα στα τρία ελληνικά εστιατόρια που διακρίθηκαν για τη φετινή χρονιά.
Το χριστουγεννιάτικο μενού είναι:
-Πανακότα κρεμμυδιού, μαριναρισμένη καραβίδα, χαμομήλι, χαβιάρι ossetra
-Κολοκυθόσουπα, καπνιστό χέλι,κάρδαμο
-Μαύρος χοίρος, φινόκιο, σέλνο, μανταρίνι
Στο εστιατόριο Colonial, που βρίσκεται στο Golf Γλυφάδας, μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο, o σεφ Νίκος Δραντάκης έχει ετοιμάσει ένα εκλεκτό μενού για την παραμονή των Χριστουγέννων γεμάτο νοστιμιά, φτιαγμένα με τα πιο φρέσκα υλικά. Το δείπνο θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, με τους Velvet Project.
Στο Colonial οι γιορτές όμως δεν περιορίζονται μόνο στις παραμονές. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το τελευταίο BBQ & Street Food Eats της χρονιάς στις 21 Δεκεμβρίου,θα μοιάζει με απόδραση στην εξοχή, αμέσως μετά τα γιορτινά ψώνια.
Μέσα στο καταπράσινο τοπίο του γκολφ το μεσημέρι του Σαββάτου θα γεμίσει με γεύσεις και ζωντάνια, υπό τους ρυθμούς του DJ.
Το Χριστουγενιάτικο μενού:
-Ορεκτικό:Τερίνα πατάτας με μπρεζέ μοσχάρι, ζελέ σελινόριζας, demi-glace λαχανικών
-Σαλάτα: Ανάμεικτη σαλάτα με σικορέ και ραντίτσιο, αχλάδι, ρόδι, καρύδια, παλαιωμένη γραβιέρα και dressing εσπεριδοειδών
-Κυρίως πιάτο: Σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια short ribs με φρέσκα άγρια μανιτάρια εποχής, πουρέ πατάτας και fluid από δαμάσκηνο
-Επιδόρπιο: Biscuit με mousse βανίλιας, σμέουρα και yuzu
Τιμή: 75ευρώ/ το άτομο
Σταθερή αξία για εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα είναι το εστιατόριο «Spiros & Vasilis» που άνοιξε για πρώτη φορά πριν μισό αιώνα -πλέον τα ηνία έχουν περάσει στη δεύτερη γενιά. Το γαλλικό εστιατόριο συνεχίζει να προσφέρει αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, εμπνευσμένες από την Προβηγκία.
Οι διαχρονικές σπεσιαλιτέ του εστιατορίου και του chef Δημήτρη Φύτρου, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου για περισσότερα από 30 χρόνια περιλαμβάνουν την αυθεντική Entrecôte Café de Paris, σπιτικό Pâté Foie Gras, Μπουτάκια Βατράχων και Σαλιγκάρια Βουργουνδίας, προσφέροντας μια πραγματική γευστική απόδραση στη Γαλλία.
Το γαλλικό εστιατόριο, με επικεφαλή πλέον τον γιο του Βασίλη, Γιώργο Πολυμέρη, έχει ετοιμάσει γιορτινό μενού για την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το χριστουγεννιάτικο μενού:
-Bisk αστακού γαρίδας
-Χτένια με foie gras
-Σπαράγγια με τηγανιτά kale, άγρια μανιτάρια & τρούφα
-Αστακός Thermidor ή Ζαρκάδι με κάστανα & άγριο ρύζι
-Buche de noel passion fruits
Ένα κλασικό all day μαγαζί είναι η Παλιά Αγορά, στην Φιλοθέη, που συνδυάζει την ωραία ατμόσφαιρα με το καλό φαγητό και ποτό. Από το πρωί μέχρι το βράδυ έχετε πολλές επιλογές, ενώ θα υπάρχουν γιορτινά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Κρεατόπιτα, γαλοπούλα γεμιστή και κότσι μαύρου χοίρου είναι πιάτα που θα βρείτε την παραμονή των Χριστουγέννων. Ανήμερα, το μενού, μεταξύ άλλων, θα έχει αθηναϊκή σαλάτα, μοσχαράκι με πουρέ σελινόριζας.
Ένα από τα διαχρονικά μαγαζιά της Αθήνας που το έχουμε συνδυάσει με πολλές εξόδους στην πόλη είναι το Athenee. Από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι το μέρος που απολαμβάνουμε να πηγαίνουμε – ιδίως τη γιορτινή περίοδο.
Ένα αφρώδες κρασί, σαμπάνια ή κάποιο signature cocktail είναι ότι πρέπει για τις βραδινές εξόδους και μπορείτε να το συνδυάσετε με τα πιάτα που σερβίρονται σταθερά.
Κλασικά και new age ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία για γιορτινά γλυκά
Το Bread BC ( Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι)ο φούρνος-βιενουαζερί του Χαλανδρίου που έχει ταυτιστεί με την υψηλή αρτοποιητική τέχνη, έχει ετοιμάσει για τα φετινά Χριστούγεννα μια εκλεπτυσμένη συλλογή από γευστικές εμπειρίες μετουσιώνοντας την παράδοση σε σύγχρονες γευστικές εμπειρίες.
Από τα κλασικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που παρασκευάζονται με επιλεγμένες πρώτες ύλες, μέχρι το signature Christmas edition ψωμί και το πρωτότυπο εορταστικό κρουασάν, κάθε δημιουργία είναι μια γαστρονομική απόλαυση.
Εκτός από τις κλασικές επιλογές προτείνουμε να δοκιμάσετε το γαλλικό Gateau aux Fruits Secs et Rhum Ambré με πλούσια, υγρή υφή με σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, κονφί τζίντζερ και κονφί πορτοκάλι, τους χριστουγεννιάτικους κορμούς -black forest και με μους σοκολάτας γάλακτος -, και τα χριστουγεννιάτικα αρωματικά τσουρέκια που θα βρείτε σε δύο εξαιρετικές εκδοχές: με πραλίνα φυστικιού και πραλίνα φουντουκιού.
Από τα best seller προϊόντα του Bread BC είναι η βασιλόπιτα με φυσική βανίλια που συνυπάρχει αρμονικά με τις πλούσιες νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, ενώ τα κομμάτια σοκολάτας δημιουργούν απρόσμενες στιγμές απόλαυσης.
Το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου, το Sweet Alchemy, στο Κολωνάκι, κάθε τέτοια εποχή φρεσκομυρίζει αρώματα σοκολάτας και μπαχαρικών. Κουτάκια με νόστιμα γλυκά, σοκολατένια δεντράκια, γιορτινές μαρμελάδες είναι μονο μερικές από τις επιλογέςπου θα βρείτε στο ζεστό ζαχαροπλαστείο.
Από τα best seller παραμένουν οι στρογγυλοί κουραμπιέδες του pastry chef που μυρίζουν φρέσκο βούτυρο και έχουν καραμελωμένο αμύγδαλο.
Στην καρδιά της Κηφισιάς ένα νέο γουστόζικο pastry shop με το όνομα Tart (Λ.Κηφισίας 289 & Όθωνος, Κηφισιά) επαναπροσδιορίζει την εμπειρία της ζαχαροπλαστικής με το μοντέρνο και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο περιβάλλον του και την μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα γλυκά. Το κομψό pastry shop άνοιξε πριν ένα χρόνο καταφέρνοντας να προσελκύσεις τους λάτρεις των γλυκών εδεσμάτων.
Την περίοδο των γιορτών, το Tart παρασκευάζει χριστουγεννιάτικα γλυκά που ετοιμάζονται μέσα στο εργαστήριο. σας προσκαλεί να ανακαλύψετε μια σειρά από εξαιρετικές Χριστουγεννιάτικες προτάσεις που δημιουργούνται καθημερινα εντός του εργαστηρίου. Τα αέρινα και αφράτα panettone διατίθεται σε μια σειρά από ακαταμάχητες γεύσεις που θα γίνουν το κεντρικό κομμάτι κάθε γιορτινού τραπεζιού. Πέρα από τη κλασική γεύση θα βρείτε και panettone με επικάλυψη και γέμιση από πραλίνα σοκολάτα και ολόκληρα φουντούκια αλλά και το αντίστοιχο με πραλίνα από φυστίκι.
Εκτός από το panettone, στο Tart θα βρείτε και βουτυρένιους κουραμπιέδες και υπέροχα σιροπιαστά μελομακάρονα. Μια ξεχωριστή προσθήκη στο μενού φέτος είναι η τάρτα με κρέμα κάστανο και μανταρίνι.
Στο ζαχαροπλαστείο Royal Pastry (Θεομήτορος 24, Άλιμος) θα βρείτε τα κλασικά εποχιακά γλυκά που απολαμβάνουμε τις γιορτινές ημέρες. Μπουκιές μελομακάρονα, μπουκίτσες κουραμπιέδες με αμύγδαλο και δίπλες είναι από τα κλασικά γλυκά των ημερών που παρασκευάζονται μέσα στο εργαστήριο με τα αρώματα να αναδεικνύουν την εξαιρετική πρώτη ύλη. Να αναφέρουμε ότι τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες θα τα βρείτε και με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.
Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τις έξοχες πάστες του, όπως η αμυγδάλου, σοκολάτα -μπισκότο, σεράνο, αλλά και ανάμεικτη sugar fee.
Ένα από τα πιο αγαπημένα ρετρό ζαχαροπλαστεία της πόλης, το Pastry family, και φέτος τις γιορτές παρασκευάζει πεντανόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες-γλυκά που ξυπνούν αναμνήσεις και από την πρώτη μπουκιά ξυπνούν όλες οι αισθήσεις λόγω της ποιοτικής πρώτης ύλης.
Το ζαχαροπλαστείο, που άνοιξε το 1969, έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες αφού από τους τακτικούς πελάτες ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Χορν. Πάντως, αυτό που κρατάει τους επισκέπτρες είναι τα γλυκά μιας άλλης εποχής που πάντα αναζητάμε. Μαζί με τα εποχιακά γλυκά μην παραλείψετε να πάρετε κλασικές πάστες ή τάρτες.