Δραματική είναι πλέον η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων. Αρνητικά σχολιάζεται από τα ξένα έντυπα η εμπλοκή που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση με την αδυναμία του πρωθυπουργού να αναλάβει τα ηνία της χώρας και την άρνηση του Βασίλη Ράπανου να δεχθεί την θέση του υπουργού Οικονομικών. «Μην περιμένετε αποφάσεις για την Ελλάδα» διεμήνυσε χθες από το Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπεργκ για την επικείμενη Σύνοδο μεθαύριο και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Εδραιώνεται έτσι η εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση αποκόλλησης από την ΕΕ.
Οι ευρωπαίοι δεν προτίθενται να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της Ελλάδας ούτε να διευκολύνουν το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης από την ώρα που δεν υπάρχει αξιολόγηση της Τρόικα για τους αριθμούς και για τα βήματα που έγιναν στην τήρηση του Μνημονίου. Ως τότε κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση ή νέα κονδύλια θα προσκρούει στο επιχείρημα «πρώτα αξιολόγηση, μετά σχεδιασμός».
Η Ανγκελα Μέρκελ επιμένει στη σκληρή γραμμή, όπως εξάλλου και η πλειοψηφία των ευρωπαίων αξιωματούχων. «Οχι εκπτώσεις στην Ελλάδα» είναι η στερεότυπη απάντηση στα αιτήματα της χώρας για ελάφρυνση των όρων λιτότητας.
Η ένταξη της Ισπανίας και της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης καθιστά πιο εύθραυστους τους χειρισμούς στο επίπεδο ευρωζώνης και θεωρείται δεδομένο ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής έχει σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσει στην παρούσα συγκυρία. Η διαφορά βέβαια μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι ότι η Ισπανία δεν είναι σε πρόγραμμα της Τρόικα παρά μόνο για τον τραπεζικό της τομέα, ενώ για την Ελλάδα οποιαδήποτε επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής απαιτεί κονδύλια και προσπάθεια από τους εταίρους. Πράγμα το οποίο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πράξουν οι δανειστές μας, να ξαναβάλουν, δηλαδή, το χέρι στην τσέπη, από την ώρα που η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που της έχει επιβληθεί.
Την ίδια ώρα, το Παρίσι στέλνει μηνύματα εμψύχωσης στη χώρα μας και επιμένει ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Ανοικτό άφησε χθες αυτό το ενδεχόμενο και η Αυστρία. «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε ώστε να επιτευχθεί δυο χρόνια αργότερα ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε χθες η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Ανησυχία προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης η οποία υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια», όπως έγραψε πρώτη το iefimerida.gr, και δεν δείχνει διατεθειμένη να εφαρμόσει τους απαραίτητους και σκληρούς όρους του Μνημονίου. Οι τεχνοκράτες της Τρόικα εκτιμούν ότι αυτή η προγραμματική συμφωνία περιέχει προβλέψεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Μνημονίου και οδηγούν σε αποκλίσεις στα έσοδα και στα έξοδα.
Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση να πείσει και το ΔΝΤ στο κομμάτι της συμφωνίας που προβλέπει την εκ νέου ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ο μειώσεις ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες.