Μια λεπτομερής ανάλυση ψηφιακής σάρωσης σε πλήρες μέγεθος του Τιτανικού αποκάλυψε νέες πληροφορίες για το ναυάγιο και τις τελευταίες ώρες του πλοίου.
Το ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο δείχνει τη βιαιότητα με την οποία το πλοίο σχίστηκε στα δύο, καθώς βυθιζόταν μετά τη σύγκρουσή του με παγόβουνο το 1912 - 1.500 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή.
Μέχρι το τέλος εργάζονταν οι μηχανικοί για να μείνουν αναμμένα τα φώτα του Τιτανικού
Η σάρωση προσφέρει νέα εικόνα από ένα λεβητοστάσιο, επιβεβαιώνοντας μαρτυρίες ότι οι μηχανικοί εργάζονταν μέχρι το τέλος για να διατηρήσουν τα φώτα του πλοίου αναμμένα.
Μια υπολογιστική προσομοίωση υποδηλώνει ότι τρύπες στο κύτος, μεγέθους όσο ένα φύλλο Α4, οδήγησαν στην καταστροφή του πλοίου.
«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος επιζών αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και έχει ακόμα ιστορίες να μας πει» δήλωσε ο Parks Stephenson, αναλυτής του Τιτανικού.
Η σάρωση μελετήθηκε για ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic και της Atlantic Productions, με τίτλο Titanic: The Digital Resurrection.
Υποβρύχια ρομπότ εξερεύνησαν τον Τιτανικό
Το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, χαρτογραφήθηκε με χρήση υποβρύχιων ρομπότ.
Περισσότερες από 700.000 φωτογραφίες, τραβηγμένες από κάθε γωνία, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το «ψηφιακό δίδυμο», το οποίο αποκαλύφθηκε παγκοσμίως από το BBC News το 2023.
Επειδή το ναυάγιο είναι τόσο μεγάλο και βρίσκεται στο σκοτάδι του βυθού, η εξερεύνησή του με υποβρύχια δείχνει μόνο αποσπασματικές εικόνες. Η σάρωση, ωστόσο, προσφέρει την πρώτη πλήρη εικόνα του Τιτανικού.
Η τεράστια πλώρη στέκεται όρθια στον βυθό, σχεδόν σαν το πλοίο να συνέχιζε το ταξίδι του.
Όμως, 600 μέτρα πιο πέρα, η πρύμνη είναι ένας σωρός από παραμορφωμένα μέταλλα. Η ζημιά προκλήθηκε όταν έπεσε με δύναμη στον βυθό.
Η νέα τεχνολογία χαρτογράφησης προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο μελέτης του πλοίου.
«Είναι σαν σκηνή εγκλήματος: πρέπει να δεις τα στοιχεία μέσα στο περιβάλλον τους», δήλωσε ο Stephenson.
«Το να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα ολόκληρης της περιοχής του ναυαγίου είναι το ''κλειδί'' για να καταλάβεις τι συνέβη εδώ».
Ο πάγος μπήκε σε καμπίνες όταν συγκρούστηκε ο Τιτανικός
Η σάρωση δείχνει νέες κοντινές λεπτομέρειες, όπως ένα φινιστρίνι που πιθανότατα έσπασε από το παγόβουνο. Αυτό επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες επιζώντων που ανέφεραν ότι πάγος μπήκε σε καμπίνες κατά τη σύγκρουση.
Οι ειδικοί έχουν μελετήσει ένα από τα τεράστια λεβητοστάσια του Τιτανικού - είναι εύκολο να εντοπιστεί στη σάρωση γιατί βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλώρης, στο σημείο που το πλοίο έσπασε.
Οι επιβάτες είπαν ότι τα φώτα παρέμειναν αναμμένα όσο το πλοίο βυθιζόταν.
Το ψηφιακό αντίγραφο δείχνει ότι κάποιοι από τους λέβητες είναι κοίλοι, κάτι που υποδηλώνει ότι λειτουργούσαν ακόμη όταν βυθίστηκαν.
Πάνω στο κατάστρωμα της πρύμνης, εντοπίστηκε και μια βαλβίδα σε ανοιχτή θέση, δείγμα ότι ο ατμός συνέχιζε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό οφειλόταν στην ομάδα των μηχανικών με επικεφαλής τον Joseph Bell, που παρέμειναν στο πλοίο για να ρίχνουν κάρβουνο στους φούρνους ώστε να διατηρηθούν τα φώτα.
Όλοι πέθαναν στην καταστροφή, αλλά οι ηρωικές τους πράξεις έσωσαν πολλές ζωές, είπε ο Stephenson.
«Διατήρησαν τα φώτα και το ρεύμα μέχρι το τέλος, για να δώσουν στο πλήρωμα χρόνο να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους με φως αντί για απόλυτο σκοτάδι», είπε στο BBC.
«Κράτησαν το χάος μακριά όσο περισσότερο μπορούσαν, και όλα αυτά κάπως συμβολίζονται από αυτή τη βαλβίδα ατμού που απλά κάθεται εκεί ανοιχτή στην πρύμνη».
Μια νέα προσομοίωση παρείχε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τη βύθιση.
Χρησιμοποιεί ένα λεπτομερές διαρθρωτικό μοντέλο του πλοίου, βασισμένο στα αρχικά σχέδια του Τιτανικού, καθώς και πληροφορίες για την ταχύτητα, την κατεύθυνση και τη θέση του, ώστε να υπολογίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη σύγκρουση με το παγόβουνο.
«Χρησιμοποιήσαμε προηγμένους αριθμητικούς αλγόριθμους, υπολογιστική μοντελοποίηση και υπερυπολογιστικές δυνατότητες για να ανακατασκευάσουμε τη βύθιση του Τιτανικού» δήλωσε ο καθηγητής Jeom-Kee Paik από το University College London, που ηγήθηκε της έρευνας.
Λεπτομέρειες για τη βύθιση του Τιτανικού
Η προσομοίωση δείχνει ότι το πλοίο έκανε μόνο μια ελαφριά επαφή με το παγόβουνο, αλλά άφησε μια σειρά από τρύπες κατά μήκος μιας στενής περιοχής του κύτους.
Ο Τιτανικός υποτίθεται ότι ήταν αβύθιστος, σχεδιασμένος να επιπλέει ακόμη κι αν πλημμύριζαν τέσσερα υδατοστεγή διαμερίσματα. Όμως, η προσομοίωση υπολογίζει ότι η ζημιά απλώθηκε σε έξι διαμερίσματα.
«Η διαφορά ανάμεσα στον Τιτανικό που βυθίστηκε και σε έναν που δεν θα είχε βυθιστεί οφείλεται σε κάτι τόσο λεπτό όσο τρύπες στο μέγεθος ενός φύλλου χαρτιού» δήλωσε ο Simon Benson, λέκτορας ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.
«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μικρές τρύπες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση στο πλοίο, οπότε το νερό μπαίνει αργά αλλά σταθερά σε όλες αυτές τις τρύπες, και τελικά τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν από πάνω και ο Τιτανικός βυθίζεται».
Η ακριβής ζημιά δεν μπορεί να φανεί στη σάρωση, επειδή το κάτω μέρος της πλώρης είναι θαμμένο στο ίζημα.
Η ανθρώπινη τραγωδία του Τιτανικού παραμένει ορατή. Προσωπικά αντικείμενα των επιβατών είναι σκορπισμένα στον πυθμένα της θάλασσας.
Η σάρωση δίνει νέες ενδείξεις για εκείνη τη νύχτα του 1912, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να εξεταστεί πλήρως κάθε λεπτομέρεια του τρισδιάστατου αντιγράφου.
«Μας αποκαλύπτει τις ιστορίες λίγο λίγο», είπε ο Parks Stephenson. «Κάθε φορά, μας αφήνει να θέλουμε κι άλλο».