Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η τελετή υποδοχής 209 φοιτητών και φοιτητριών.
Οι φοιτητές είναι από 63 Πανεπιστήμια 22 Ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία), καθώς και φοιτητών και φοιτητριών από την Ταϊβάν και την Κίνα. Πρόκειται για φοιτητές και φοιτήτριες που θα σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 στο πλαίσιο τόσο των διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ όσο και των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α.
Από τους εισερχόμενους 209 φοιτητές μέσω του προγράμματος ERASMUS+, οι περισσότεροι μετακινούνται στο Ε.Κ.Π.Α. από πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Επίσης, για το τρέχον εξάμηνο, επέλεξαν το Ε.Κ.Π.Α. για τις σπουδές τους 15 φοιτητές μέσω συμφωνιών διεθνών ανταλλαγών από τα Πανεπιστήμια Guangdong University of Foreign Studies, Shanghai International Studies University της Κίνας καθώς και το Νational Chengchi University της Ταϊβάν.
Οι 224 αλλοδαποί φοιτητές θα εγγραφούν σε 26 από τα 33 Τμήματα και Σχολές του Ε.Κ.Π.Α, με την πλειονότητα αυτών να έχουν εκφράσει προτίμηση στη Νομική Σχολή, και τα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας.
Στην τελετή υποδοχής, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε προσφώνηση ο Πρύτανης, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος, καλωσορίζοντας τους φοιτητές, επικεντρώθηκε στην ευκαιρία που τους δίδεται να σπουδάσουν σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, το οποίο γιορτάζει φέτος 181 χρόνια από την ίδρυσή του. Τόνισε ότι ο διεθνής προσανατολισμός του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές και ότι τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ζήσουν σε μία πόλη με ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους συμφοιτητές, τους καθηγητές και τους φίλους τους πίσω στη χώρα τους. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους φοιτητές που επέλεξαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές τους, καλώντας τους ταυτοχρόνως να βοηθήσουν το Ε.Κ.Π.Α να βελτιωθεί περαιτέρω με την καλοπροαίρετη κριτική τους μετά το πέρας των σπουδών τους.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπλ. Πρύτανη καθηγητής Γεώργιος Ζωγράφος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου Ολλανδού ουμανιστή Eράσμου του Ρόττερνταμ αλλά και στη σημασία του προγράμματος για τους διακινούμενους φοιτητές αλλά και τα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε τέλος στις δυνατότητες που προσφέρουν οι σπουδές σε ένα ιστορικό πανεπιστήμιο όπως το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο έχει καταξιωθεί διεθνώς για την παρεχόμενη εκπαίδευση, την αριστεία και την καινοτομία, αλλά και η Αθήνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα και πηγή πνευματικού και πολιτισμικού πλούτου.
Η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου επεσήμανε ότι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης που φαίνεται συχνά άπιαστο όνειρο, δεν είναι τυχαίο ότι έγινε πολύ γρήγορα πραγματικότητα εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι κοινές ρίζες των Ευρωπαϊκών λαών: στο χώρο της Παιδείας. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS αποτέλεσε την κύρια έκφρασή της. Η Φιλοσοφική Σχολή στηρίζει με θέρμη εδώ και τριάντα χρόνια τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS με ποικίλους τρόπους. Συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών φοιτητών και διδακτικού προσωπικού με πολλά και υψηλού διεθνούς κύρους Πανεπιστήμια της Ευρώπης και προσφέρει ένα καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχές διατμηματικό μάθημα στην Αγγλική γλώσσα που απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές ERASMUS του Ε.Κ.Π.Α. Με τη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζει και τη δημιουργία για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά του προγράμματος με το Πανεπιστήμιο του Guangdong University of Foreign Studies για τη φοίτηση 13 φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή και το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας συνεργασίας.
Κατά το χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Φωτεινή Φρύδα πραγματοποίησε μία παρουσίαση των δομών και των προσφερομένων μαθημάτων του Ε.Κ.Π.Α. και αναφέρθηκε στoν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών για σπουδές και πρακτική άσκηση, καταδεικνύοντας επίσης την αύξηση τόσο του αριθμού των συμφωνιών όσο και των συνεργαζόμενων με το Ε.Κ.Π.Α ιδρυμάτων.
Η εκπρόσωπος του συλλόγου Erasmus Student Network (ΕSN) KAPA, Νίκη Μωραΐτη παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου Erasmus+ και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους εισερχόμενους φοιτητές. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν κοινωνικώς ευπαθή στρώματα, τονίζοντας τις δράσεις της ΕSN KAPA που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Erasmus.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου με τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Guangdong University of Foreign Studies (GDUFS), τους οποίους το Ε.Κ.Π.Α. έχει φέτος την ευκαιρία για πρώτη φορά να υποδεχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή, στο πλαίσιο επέκτασης της ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας με το GDUFS. Κατά τη συζήτηση, παρουσία και των Καθηγητριών της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναστασίας Παπαδία-Λάλα και Σοφίας Παπαϊωάννου συζητήθηκαν οι δυνατότητες που θα παρέχει αυτό το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα τόσο στα δύο πανεπιστήμια όσο και στους ίδιους τους φοιτητές. Οι κινέζοι φοιτητές θα διδαχθούν έξι μαθήματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική ιστορία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Πολιτισμό αλλά θα στοχεύσουν και στην απόκτηση πτυχίων Ελληνικής γλωσσομάθειας μέσω σπουδών τους στο διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έχουν συναφθεί εξακόσιες ογδόντα (680) διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τριακόσια σαράντα ένα (341) Ιδρύματα από τριάντα μία (31) ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.
Εκτιμάται τέλος ότι, οι εξερχόμενοι φοιτητές από το Ε.Κ.Π.Α. προς Πανεπιστήμια του εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 θα ανέλθουν σε 830, ενώ αναμένονται 355 φοιτητές να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο Ε.Κ.Π.Α.