Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι δίχως αμφιβολία χρονιές Πικάσο στον τομέα των εικαστικών. Πάνω από 60 εκθέσεις με έργα του ισπανού ζωγράφου που άλλαξε την σύγχρονη τέχνη προετοιμάζονται ανά την Ευρώπη. Και στην Αθήνα.
«Πικάσο. Ο εσωτερικός κύκλος», «Ο Πικάσο και η θάλασσα», «Όλγα Πικάσο», «Ο πρωτόγονος Πικάσο», «Πικάσο-Mεσόγειος».
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των εκθέσεων, οι οποίες εστιάζουν στον Ισπανό ζωγράφο που σημάδεψε όσο κανένας άλλος τη σύγχρονη τέχνη στον εικοστό αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 60 εκθέσεις που παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές του έργου και της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Πάμπλο Πικάσο αναμένεται να εγκαινιαστούν προσεχώς σε διάφορα σημαντικά μουσεία και αίθουσες τέχνης ανά την Ευρώπη.
Από το Παρίσι ως τη Ρώμη και τη Νάπολη, κι από τη Βαρκελώνη και το Μαρόκο μέχρι την Αθήνα.
Ο γαλλικός τύπος δεν κάνει έτσι άδικα λόγο για μια νέα «Πικασομανία» που κατακλύζει τον κόσμο των τεχνών.
Ο πιο παραγωγικός εικαστικός
Αυτό δεν είναι πάντως υπερβολικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πικάσο ήταν αναμφίβολα ένας από τους πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς εικαστικούς του εικοστού αιώνα.
Σύμφωνα με ειδικούς ο Πικάσο κατάφερε μέσα σε 60 χρόνια καλλιτεχνικής παραγωγής να ολοκληρώσει πάνω από 20.000 ζωγραφικούς πίνακες και σκίτσα. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα κεραμικά και γραφικά του, τα κολλάζ αλλά και τα γλυπτά που φιλοτέχνησε. Το συνολικό έργο του Πικάσο μέχρι σήμερα έχει συμβάλει στον εμπλουτισμό πολλών μουσείων με σπουδαία έργα τέχνης. Αλλά η νέα τρέλα με οτιδήποτε άπτεται των έργων του Πικάσο δεν έχει να κάνει μόνο με την ακούραστη καλλιτεχνική του δράση.
«Ο Πικάσο ανήκει στην ανθρωπότητα»
Για τον Μπερνάρ Λουίζ Πικάσο, εγγονό του Πάμπλο και της Όλγας, της πρώτης του συζύγου, το έντονο ενδιαφέρον του κοινού για τα έργα του Πικάσο οφείλεται στην οικουμενικότητά τους.
Όπως αναφέρει ο εγγονός του μεγάλου ζωγράφου και ιστορικός τέχνης, ο Πικάσο ανήκει στην ανθρωπότητα, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του εικοστού αιώνα.
Ο Μπερνάρ Λουίζ Πικάσο ανήκει στην ιδρυτική ομάδα που έθεσε τις βάσεις για το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003. Η Μάλαγα είναι και η πόλη όπου γεννήθηκε ο Πικάσο στις 25 Οκτωβρίου τοτ 1881.
Ο Μπερνάρ Λουίζ Πικάσο εγκαινίασε πρόσφατα και την έκθεση «Όλγα Πικάσο» στο Μουσείο Πικάσο του Παρισιού μια έκθεση αφιερωμένη στον θυελλώδη έρωτα του Πάμπλο με την Όλγα, ένας έρωτας που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για σημαντικούς πίνακες, που έχουν σφραγίσει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης.
Η ίδια έκθεση ρίχνει φως επίσης στο τέλος της κλασικής περιόδου του Πικάσο καθώς και στη μετάβασή του στον κυβισμό.
Φωτίζονται επίσης η μπλε και η ροζ περίοδος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Τα αφιερώματα στον Πικάσο
Όπως επισημαίνει ο Λορέν Λε Μπον, διευθυντής του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι, η εικαστική δημιουργία του Ισπανού ζωγράφου ανοίγει συνεχώς νέες προοπτικές και διέπεται από μια αέναη ανανέωση.
Αυτά τα στοιχεία είναι που καθιστούν τα έργα του διαρκώς επίκαιρα και μοντέρνα.
Εκτός από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, συνολικά 60 εκθέσεις αναμένονται μέσα στην περίοδο 2017-2019 στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Πικάσο-Mεσόγειος», που ήταν επίσης ιδέα του Λορέν Λε Μπον.
Οι εκθέσεις αυτές θα διοργανωθούν σε οκτώ χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γαλλία, με τουλάχιστον 35 μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα να φιλοξενούν την ίδια περίοδο ειδικές εκθέσεις ή μεμονωμένα έργα του Πικάσο.
Πηγή: dw