Μια εταιρεία γενετικής μηχανικής από το Τέξας, η Colossal Biosciences, σόκαρε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι επανέφερε στη ζωή τον αρχαίο λύκο ανταρόλυκο, που είχε εξαφανιστεί πριν από 12.500 χρόνια. Και δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί.
Το φιλόδοξο πρόγραμμά της στοχεύει στην «επαναφορά» ειδών που εξαφανίστηκαν μερικώς ή ολικά εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η υπερεκμετάλλευση, η καταστροφή οικοτόπων και η ρύπανση.
Πώς γίνεται η «αναβίωση» ενός εξαφανισμένου είδους
Η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Εξαγωγή DNA από απολιθώματα ή δείγματα μουσείων του εξαφανισμένου είδους.
- Ανασύνθεση του πλήρους γονιδιώματος και σύγκρισή του με το γονιδίωμα του πλησιέστερου εν ζωή συγγενικού είδους.
- Εντοπισμός γενετικών διαφορών και τροποποίηση του DNA του ζωντανού συγγενή ώστε να μοιάζει όσο γίνεται με το εξαφανισμένο είδος. Στην περίπτωση του dire wolf, έγιναν 20 αλλαγές στο DNA του γκρίζου λύκου.
- Δημιουργείται ωάριο με το νέο DNA και εμφυτεύεται σε παρένθετη μητέρα (από το συγγενικό είδος), η οποία κυοφορεί και γεννά το «αναγεννημένο» ζώο.
Η επιστροφή των ανταρόλυκων
Η Colossal ανακοίνωσε τη γέννηση τριών ανταρόλυκων, ονομάζοντάς τους Romulus, Remus και Khaleesi, ονόματα εμπνευσμένα από τη σειρά Game of Thrones.
Το είδος εξαφανίστηκε πιθανόν λόγω απώλειας της λείας του (μεγαπανίδας), πιθανόν από υπερβολικό κυνήγι.
«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για την ομάδα. Αυτό το τεράστιο επίτευγμα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Ben Lamm.
Η Colossal δηλώνει ότι είναι υποχρέωση της ανθρωπότητας να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσει τη φύση.

Επόμενοι στόχοι: Μαμούθ, ντόντο και τίγρη της Τασμανίας
Έχει ήδη αποκωδικοποιηθεί το γονιδίωμα του μαμούθ, και τον Μάρτιο οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ποντίκια με γονίδια μαμούθ, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αναβίωσή του.
Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν ασιατικοί ελέφαντες ως παρένθετες μητέρες και να γεννηθεί μαμούθ μέχρι το 2028.
Προχωρούν επίσης έργα για το πτηνό ντόντο και την τίγρη της Τασμανίας, με χρήση δειγμάτων από μουσεία.


Οι ανησυχίες των επιστημόνων διατήρησης
Παρά τον ενθουσιασμό, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες. Ο Nitik Sekar, επιστήμονας διατήρησης, έγραψε συγκεκριμένα:
«Θα έλεγα ότι η προσπάθεια να αναβιώσουμε το μαμούθ είναι, από άποψη διατήρησης, βαθιά παραπλανητική. Δεν πρόκειται να βοηθήσει πραγματικά τους άγριους ελέφαντες ή το κλίμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη δημιουργία πλασμάτων για το ανθρώπινο θέαμα, με ανεπαρκή προσοχή στο κόστος - για ανθρώπους και ζώα».
Ωστόσο, η Colossal επιμένει ότι η επιστροφή του μαμούθ θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποκαθιστώντας τα αρτικά λιβάδια και μειώνοντας την τήξη του παγετώνα.

Επιστήμη, ηθική και... Jurassic Park;
Η Colossal ανοίγει τον δρόμο σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη βιοποικιλότητα.
Η συζήτηση που προκαλείται δεν είναι μόνο επιστημονική, αλλά και ηθική: Πρέπει να φέρνουμε πίσω είδη που η φύση ή ο άνθρωπος έχει εξαφανίσει; Μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες; Και τελικά, δημιουργούμε λύσεις για τον πλανήτη ή απλώς νέα θεάματα για εμάς;
Η απάντηση... παραμένει ανοιχτή.