Το Grexit αποτελεί στρατηγική φόβου που καλλιεργεί η Γερμανία για να αποτρέψει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα καθώς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015, θα φέρει στο προσκήνιο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία εμφανίζεται να προωθεί το Grexit καθώς το ειδικό βάρος της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνόλου της ΕΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με την EL Pais θεωρεί ότι αποτελεί στρατηγική φόβου της Γερμανίας ώστε να αποτρέψει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γερμανία ανησυχεί ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της, θα υπάρξουν και άλλες χώρες όπως η Ισπανία που θα ζητήσουν αναδιάρθρωση χρέους.
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί ζημία 300 δισεκ. ευρώ και η Γερμανία θα υποστεί ζημία 65 δισεκ. και η Ισπανία 25 δισεκ.
Στην Γερμανία θεωρούν ότι το άρθρο του Der Spiegel που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων – ανέφερε ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για Grexit – εξυπηρετεί την στρατηγική του φόβου για να αποτρέψει το θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές.
Οι σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία αναφέρουν ότι το CDU δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει με απειλές εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε μια ευρωπαϊκή χώρα δήλωσε ο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Carsten Schneider.
«Αν οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη της καγκελαρίου και του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ο Michael Fuchs.
Σύμφωνα με την El Pais δεν είναι η πρώτη φορά που πιέζει Ευρώπη την Ελλάδα με Grexit.
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2011 σχετικά με τους όρους της ευρωπαϊκής διάσωσης, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ του έδωσαν τελεσίγραφο.
Όταν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη κοντά στη νίκη, ο φόβος του Grexit επέδρασε…
Δυόμισι χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης δεν είναι ακριβώς μια επιτυχία: η ανεργία ήταν στην Ελλάδα στο 18% πριν από την ευρωπαϊκή βοήθεια και τώρα περίπου το 25%.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί περισσότερο από 20% και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 148% σε 175% του ΑΕΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύεται ότι είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια "ρεαλιστική" πολιτική.