Ο άνθρωπος κατασκεύασε τις γέφυρες για εξυπηρετήσει καλύτερα τη μεταφορά του ίδιου αλλά και των αγαθών από δύσβατες ή ακόμα και απρόσιτες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ξεπεράσει φυσικά εμπόδια, όπως ποτάμια, χαράδρες ή ακόμα και να «κόψει» δρόμο πάνω από τη θάλασσα. Πάντως σε πολλές περιπτώσεις το κατασκευαστικό αποτέλεσμα μιας γέφυρας προσφέρει μοναδικό θέαμα. Ανά τον κόσμο υπάρχουν κάποιες κατασκευές που η θέα τους κόβει την ανάσα.
Η γέφυρα Sidu River
Αυτή είναι η Sidu River Bridge, που διασχίζει τα βουνά της επαρχίας Σετσουάν και εκτείνεται βαθιά στην κοιλάδα του ποταμού Sidu. Βρίσκεται στην πόλη Yeasanguan, στο Χουμπέι της Κίνας, έχει μήκος 1.222 μέτρα και ύψος 1.640 μέτρα από τον πυθμένα του φαραγγιού. Το 2003 χαρακτηρίστηκε ως η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο.
Η γέφυρα του Βοσπόρου
Η γέφυρα του Βοσπόρου είναι μία από τις δύο γέφυρες που διατρέχει τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία. Έχει μήκος 1.500 μέτρα και ύψος 64. Όταν χτίστηκε το 1973 ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο.
Η Golden Gate Bridge
Η Golden Gate Bridge είναι κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ως μέρος και των δύο, της Διαδρομής 101 των ΗΠΑ και της Κρατικής Διαδρομής 1 της Καλιφόρνια, η δομή συνδέει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, το βόρειο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία του Μαρίν. Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια κατασκευής κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο, όταν ολοκληρώθηκε το 1937, και έχει γίνει ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνιας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η γέφυρα Millau Viaduct
Η Γέφυρα του Μιγιό είναι μια καλωδιωτή γέφυρα που περνάει πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Tarn, κοντά στο Millau της νότιας Γαλλίας. Η γέφυρα είναι μέρος της εθνικής οδού που συνδέει το Παρίσι με το Μονπελιέ. Το 2006 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης δομής και σχεδίασης. Έχει μήκος 1.450 μέτρα και ύψος 271.
Verrazano Narrows Bridge
Η Verrazano Narrows Bridge είναι μία διώροφη κρεμαστή γέφυρα που συνδέει τους δήμους του Στέιτεν Άιλαντ και Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη στα στενά, που συνδέουν το προστατευμένο Άπερ Μπέι της Νέας Υόρκης με το μεγαλύτερο Λόουερ Μπέι. Έχει κεντρικό άνοιγμα μήκος 1.298 μέτρων και ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του το 1964, έως ότου την ξεπέρασε η γέφυρα Χάμπερ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1981.
Η γέφυρα παρέχει μια κρίσιμη σύνδεση στο τοπικό και περιφερειακό σύστημα των εθνικών οδών. Από το 1976 είναι η αφετηρία του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Σηματοδοτεί την είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.