Δύο Κινέζοι που αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ πολεμούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας υποστήριξαν ότι παραπλανήθηκαν από τις ψευδείς υποσχέσεις της Μόσχας κι ότι δεν τους έστειλε η κινεζικη κυβέρνηση στον πόλεμο.
«Ήθελα να βγάλω χρήματα, αλλά δεν περίμενα να καταλήξω σε έναν πόλεμο», δήλωσε ο ένας εκ των δύο Κινέζων μαχητών, ο πρώην πυροσβέστης Ζανγκ Ρένμπο σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας την Δευτέρα.
Οι Κινέζοι συνελήφθησαν πολεμώντας στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία
Ο Ρένμπο και ο Γουάνγκ Γκουαντζούν, γεννημένοι το 1998 και το 1991 αντίστοιχα, ήταν οι πρώτοι Κινέζοι υπήκοοι που συνελήφθησαν, ενώ πολεμούσαν στο πλευρό του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας, σε ουκρανικό έδαφος.
Τη σύλληψή τους είχε ανακοινώσει προ ημερών ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε στις 11 Απριλίου ότι «αρκετές εκατοντάδες» Κινέζοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δύο Κινέζοι αιχμάλωτοι μιλούσαν στη μητρική τους γλώσσα και τις απαντήσεις τους μετέφρασε στα ουκρανικά μεταφραστής της ουκρανικής κυβέρνησης.
Πώς δελεάστηκαν από τη Ρωσία
Ο Γουάνγκ είπε ότι έχασε το περασμένο καλοκαίρι τη δουλειά του και σερφάροντας στο TikTok βρήκε μια διαφήμιση για επικερδή ευκαιρία κατάταξης στο ρωσικό στρατό με τον Ρώσο στρατολόγο να του υπόσχεται μηνιαίο μισθό 200.000- 250.000 ρωσικά ρούβλια (έως 3.000 δολάρια) - πολύ μεγαλύτερο από τον κινεζικό μέσο όρο και να τάζει ότι θα του καλύψει τα έξοδα έκδοσης των αναγκαίων εγγράφων και του ταξιδιού στη Ρωσία.
Αλλά λίγο μετά την άφιξή του ο Κινέζος υποστήριξε ότι οι Ρώσοι του κατέσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο και την τραπεζική του κάρτα και έτσι αδυνατούσε να επικοινωνήσει με τους δικούς του στην πατρίδα του ή να διαχειριστεί τα χρήματα που κέρδισε.
«Όλα όσα ακούσαμε από τους Ρώσους ήταν ψέμματα», είπε ο Γουάνγκ.
Οι δύο Κινέζοι είπαν ότι υπέγραψαν συμβόλαια κατάταξης αυτοβούλως, αλλά χωρίς καμία ανάμειξη της κινεζικής κυβέρνησης και ότι αρχικά τους είπαν ότι θα εργαστούν σε μη μάχιμα πόστο, ο ένας άμεσα για λογαριασμό του ρωσικού στρατού και ο άλλος σε οικοδομικές εργασίας, για να βρεθούν αμφότεροι αργότερα στο πεδίο της μάχης.
Ο δρόμος τους προς την εμπόλεμη ζώνη πέρασε μέσω της Μόσχας και του κατεχόμενου από τις ρωσικές δυνάμεις Ντονιέτσκ. Ο Γουάνγκ είπε ότι ήταν μόλις τρεις ημέρες στο μέτωπο, όταν έπεσε στα χέρια των Ουκρανών.
Τι είπαν για τη μεταχείρισή τους από την Ουκρανία
Ο Γουάνγκ είπε ότι μετά την αιχμαλωσία του οι Ουκρανοί στρατιώτες τον προστάτεψαν στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης με αέριο και ότι του φέρονται έκτοτε καλά. Στο βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου οι δύο Κινέζοι μαχητές εμφανίζονται να είναι καλά στην υγεία τους.
Ο Ζανγκ είπε ότι δεν είχε δει Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι τη στιγμή που αιχμαλωτίστηκε. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι δεν σκότωσαν κανέναν όσο ήταν στα πεδία των μαχών.
Οι Κινέζοι μαχητές επέκριναν δριμύτατα τη Ρωσία και αποθάρρυναν συμπατριώτες τους να εμπλακούν στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Είναι καλύτερο να μη συμμετέχει κανείς σε πολέμους. Ο πραγματικός πόλεμος είναι εντελώς διαφορετικός από αυτούς που βλέπουμε στις ταινίες ή στην τηλεόραση», είπε ο Γουάνγκ.
Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή της Κίνας
Οι δύο Κινέζοι μαχητές διέψευσαν οιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησής τους στη στρατολόγησή τους στο πλευρό της Ρωσίας. Στην ερώτηση αν το Πεκίνο γνώριζε τις κινήσεις τους απάντησαν ότι η Κίνα είχε εκδώσει προειδοποιήσεις κατά των ταξιδιών σε εμπόλεμες ζώνες και είχε τονίσει ότι Κινέζοι υπήκοοι που κατατάσσονται σε στρατούς άλλων χωρών μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.
Ωστόσο οι δύο Κινέζοι μαχητές εξέφρασαν την ελπίδα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ανταλλαγής αιχμαλώτων. «Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξει τιμωρία, αλλά και πάλι θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου», είπε ο Ζανγκ.
Η Ρωσία έχει στραφεί σε ξένους υπηκόους για να συμπληρώσει τα κενά στις μονάδες της που πολεμούν στην Ουκρανία στρατολογώντας μαχητές από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων την Ινδία, το Νεπάλ, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στη Ρωσία και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις που κατέλαβαν τμήματα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ.
Όπως είπε ο Γουάνγκ, οι Ρώσοι τον έβαλαν σε κέντρο εκπαίδευσης μαζί με άλλους μαχητές από την κεντρική Ασία, τη Γκάνα και το Ιράκ και επικοινωνούσε με νοήματα με τους Ρώσους αξιωματικούς.