Δύο μήνες έχουν περάσει αφότου ο Τζιν Χάκμαν και η σύζυγός του Μπέτσι Αρακάουα βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στο Νέο Μεξικό και νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Ο 95χρονος ηθοποιός και η 65χρονη σύζυγός του βρέθηκαν νεκροί στις 26 Φεβρουαρίου, όταν το προσωπικό ασφαλείας της περιοχής είδε τα πτώματά τους από ένα παράθυρο και ειδοποίησε τις αρχές. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα θεωρήθηκε αρχικά μια πρώτη αιτία θανάτου, δεδομένου ότι βρέθηκε νεκρός και ένας από τους σκύλους τους, ωστόσο αργότερα αποκλείστηκε.

Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η Αρακάουα πέθανε πρώτη από πνευμονικό σύνδρομο του ιού hantavirus, γύρω στις 12 Φεβρουαρίου, με τον Τζιν Χάκμαν να πεθαίνει λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου, από σοβαρή καρδιακή νόσο, η οποία επιδεινώθηκε από το Αλτσχάιμερ και τη νεφρική νόσο.
Τι ανακάλυψαν οι υγειονομικές αρχές στο σπίτι του Τζιν Χάκμαν - «Τόπος αναπαραγωγής» τρωκτικών
Μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Νέου Μεξικού διεξήγαγε υγειονομική αξιολόγηση στην ιδιοκτησία του ηθοποιού. Το τμήμα κατέληξε στο συμπέρασμα – όπως αναφέρει το TMZ – πως στην ιδιοκτησία του Τζιν Χάκμαν βρέθηκαν νεκρά τρωκτικά και οι φωλιές τους σε «οκτώ ανεξάρτητα βοηθητικά κτίσματα», καθιστώντας την «τόπο αναπαραγωγής» για τον ιό hantavirus.
Ο θανατηφόρος hantavirus συνήθως εξαπλώνεται μέσω των ούρων και των περιττωμάτων τρωκτικών με τα οποία μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή όταν καθαρίζει ένα υπόγειο ή μια σοφίτα. Βρέθηκαν περιττώματα σε τρία γκαράζ, δύο casinas και τρία υπόστεγα στην ιδιοκτησία.
Επιπλέον, βρέθηκαν ένα ζωντανό τρωκτικό, ένα νεκρό τρωκτικό και μια φωλιά τρωκτικών σε τρία ακόμη γκαράζ στο ακίνητο.

Υπήρχαν επίσης δύο οχήματα στο κτήμα που είχαν ενδείξεις τρωκτικών, ενώ βρήκαν και παγίδες στα κτίρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό ήταν ένα συνεχές πρόβλημα για τους Χάκμαν.
Η υγειονομική αξιολόγηση διενεργήθηκε για να εκτιμηθεί κατά πόσον οι πρώτοι ανταποκριτές ή άλλοι που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία ήταν ασφαλείς από τον ιό. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η κύρια κατοικία θεωρήθηκε «χαμηλού κινδύνου» χωρίς ενδείξεις προσβολής από τρωκτικά στο εσωτερικό της.

Ο hantavirus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα το 1978, όταν οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ένα ποντίκι. Είναι σπάνιος στις ΗΠΑ, με λιγότερο από 50 κρούσματα να αναφέρονται ετησίως.