H Ευρώπη παρακολούθησε με ανακούφιση το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την επικράτηση του Μακρόν αλλά το μέλλον στην ΕΕ παραμένει αβέβαιο, σημειώνει σε άρθρο του το Politico.
Με την αποφασιστική εκλογική του νίκη επί της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν την Κυριακή, ο Μακρόν όχι μόνο κέρδισε άλλα πέντε χρόνια ως πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά εξασφάλισε επίσης τη θέση του στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων της ΕΕ έως το 2027, και πιθανό για πολλά χρόνια μετά.
Όταν ολοκληρώσει τη δεύτερη, και τελευταία, θητεία του, την άνοιξη του ίδιου έτους, θα είναι ακόμα επτά μήνες πριν από τα πεντηκοστά του γενέθλια. Ένα «encore» σε μια κορυφαία θέση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ δύσκολα αποκλείεται, σύμφωνα με το Politico το οποίο βλέπει , ως πολύ πιθανή, την μελλοντική σταδιοδρομία του Μακρόν σε ανώτατα αξιώματα της ΕΕ.
Μακρόν σε ρόλο Μέρκελ
Επισημαίνεται δε ότι η γαλλική πολιτική σκήνη εισέρχεται σε μία φάση όπου ο Μακρόν θα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή του ατζέντα χωρίς σοβαρούς περιορισμούς. Σε μια ΕΕ που εξακολουθεί να κυριαρχείται, αν δεν ελέγχεται πλήρως, από τη γαλλογερμανική δυαρχία, ο Μακρόν βρίσκεται τώρα σε θέση να διεκδικήσει το ρόλο της Γερμανίδας πρώην καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Αλλά το εάν θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του - που περιλαμβάνουν βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ στην αμυντική πολιτική και διακρατικές λίστες υποψηφίων στις ευρωεκλογές - θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πείσει και να ωθήσει τους ομολόγους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, να σφυρηλατήσουν συναίνεση και ξεκάθαρες συμφωνίες, αντί απλώς να προκαλούν ταραχή και να διαφωνούν.
Όχι μίνιμουμ συμφωνία αλλά κοινό έδαφος
«Το κλειδί για την Ευρώπη είναι η εύρεση κοινού εδάφους», είπε ένας ανώτερος εθνικός αξιωματούχος που έχει περάσει πολλές ώρες και ξενύχτια στους διαδρόμους του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα ο Μακρόν. «Όχι απλά “μίνιμουμ συμφωνία”, αυτή ήταν η κληρονομιά της Μέρκελ. Αντίθετα, διεύρυνση του χώρου που όλοι θεωρούμε ότι είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος», αναφέρει το Politico.
Με άλλα λόγια, για να αφήσει το στίγμα του, ο Μακρόν πρέπει να κάνει περισσότερα από απλή διαχείριση κρίσεων, απλώς αντιδρώντας, βρίσκοντας τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, και αντ' αυτού να κατευθύνει τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς μια προληπτική χάραξη πολιτικής που θα καταδεικνύει τη χρησιμότητα της ΕΕ στους πολίτες.
Το πρώτο crash test για το Μακρόν θα είναι στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Μεγάλη γαλλική φωνή
Μεταξύ των εμποδίων που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Μακρόν τα επόμενα χρόνια είναι η συλλογική αντίσταση στην αίσθηση της γαλλικής ηγεμονίας.
Θεωρείται ήδη ως ο ηγέτης κύριος υπεύθυνος για τον διορισμό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είναι γνωστό ότι είναι πολυ κοντά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον γαλλόφωνο Σαρλ Μισέλ. Η Γαλλία, μετά το Brexit, είναι επίσης το μοναδικό μόνιμο μέλος της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η μοναδική πυρηνική δύναμή της ΕΕ, δίνοντας στο Παρίσι δυνατή φωνή στις διπλωματικές συζητήσεις.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ με έδρα το Παρίσι σημείωσε ότι η Γαλλία μπορεί πλέον να χαράσσει την Ενωσιακή πολιτική σημειώνοντας όμως ότι «είναι η χώρα που γνωρίζω με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι στις Βρυξέλλες και της αντίληψης των πολιτών της ότι η Ευρώπη δεν είναι αρκετά γαλλική», είπε ο διπλωμάτης.
Οι Βρυξέλλες, αυτή τη στιγμή, γίνονται ήδη αντιληπτές ως εξαιρετικά γαλλικές και η νίκη του Μακρόν, όσο ευπρόσδεκτη κι αν είναι, απλώς επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψη, γράφει το Politico.
Το ουκρανικό θα κρίνει πολλά
Μεταξύ των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν ο Μακρόν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι η αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το μέτωπο, η κληρονομιά του Μακρόν στην προσέγγιση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η αποτυχία του να βοηθήσει στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, αφήνει ορισμένους ηγέτες σε αμφιβολία σχετικά με το αν θα τον αφήσουν να κατευθύνει την ΕΕ.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μακρόν θα πρέπει να επιβληθεί σε ένα περιβάλλον εντός της ΕΕ όπου πολύπειροι ηγέτες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν και Ολλανδός Μάρκ Ρούτε, δεν εντυπωσιάζονται από την παντοδυναμία του Μακρόν εντός Γαλλίας ,αφού ο μεν διανύει πλεόν την πέμπτη του θητεία και ο δε την τέταρτη.
Η μετά-Μακρόν εποχή δίνει αέρα στην Λεπέν
Στις Βρυξέλλες, η ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν από τον Μακρόν μετριάζεται από την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου και τον φόβο ότι ο Μακρόν δεν θα κινηθεί αρκετά γρήγορα για να δημιουργήσει χώρο για έναν διάδοχο του κυρίαρχου ρεύματος.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φημίζεται να μοιράζεται τα φώτα της δημοσιότητας και η επιτυχία του να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα στη Γαλλία έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο η δυο θητειών προεδρία του- όπως αυτή του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, να φέρει την εκλογή ενός αντιμεταναστευτικού ευρωσκεπτικιστή με ελάχιστη πίστη στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.
Ένας διπλωμάτης από τη Νότια Ευρώπη επεσήμανε στο Politico ότι, σε πέντε χρόνια, η Λεπέν «έχει μεγάλη ευκαιρία καθώς ο Μακρόν κατέστρεψε τόσο τους Σοσιαλιστές όσο και τους Ρεπουμπλικάνους». Για να αποφευχθεί η νίκη της Λεπέν ή ενός παρόμοιου ακραίου πολιτικού το 2027, ο διπλωμάτης από τη χώρα του ευρωπαϊκού νότου είπε: «Θα χρειαζόμασταν έναν ισχυρό κεντρώο υποψήφιο». Αυτός είναι ένας λόγος που οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν στενά την επιλογή του Μακρόν για πρωθυπουργό.
Η ατζέντα του Μακρόν για περισσότερη ΕΕ
Ο Μακρόν μέχρι στιγμής έχει σημειώσει μέτρια επιτυχία στην προώθηση της ατζέντας του στην ΕΕ. Ιδέες όπως η δημιουργία διακρατικών καταλόγων υποψηφίων παραμερίστηκαν από άλλους ηγέτες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019.
Ο Μακρόν πίεσε για τη δημιουργία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια σειρά θεσμοθετημένων συζητήσεων που θα διερευνούσαν διάφορους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να εξελιχθεί και να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες.
Το αν θα προκύψει κάτι συγκεκριμένο από τη διάσκεψη μένει να φανεί, υπογραμμίζει το Politico.
Με γραμμή Μακρόν στις Βρυξέλλες
Η Ναταλί Λουαζό, κεντρώα Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σύμμαχος του Μακρόν, είπε ότι εξέλαβε πλήθος μηνυμάτων ανακούιφισης και χαράς για την εκλογική επικράτηση του Μακρόν. Δήλωσε μάλιστα ότι η επανεκλογή του Μακρόν θα οριστικοποιήσει «ό,τι έχει ήδη προχωρήσει στα ψηφιακά ζητήματα και στην άμυνα. Θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς για την Πράσινη Συμφωνία και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τα πράγματα στην Ουκρανία μέσω κυρώσεων και στρατιωτικής βοήθειας. Και θα προετοιμάσουμε μια συνάντηση για τα Βαλκάνια, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η περιοχή διέρχεται από έντονες εντάσεις».
Οι Βρυξέλλες δεν είναι Παρίσι- η ΕΕ δεν είναι Γαλλία
Ο Μακρόν θα πρέπει να να γίνει πιο συγκεκριμένος ειδικά σε θέματα όπως η «στρατηγική αυτονομία» - ο στόχος να γίνει η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Δεν είναι ότι ιδέες όπως η στρατηγική αυτονομία στερούνται «αξίας ή ουσίας», είπε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ, αλλά ότι στο Παρίσι υπάρχει «αποτυχία να κατανοήσουν ότι η ΕΕ δεν είναι μια έντονα συγκεντρωτική δημοκρατία».
Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες δεν είναι Παρίσι, η ΕΕ δεν είναι Γαλλία. «Επομένως, εκτός κι αν ο Μακρόν δείξει κατανόηση και ταπεινότητα απέναντι σε αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά», είπε ο διπλωμάτης, θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του. «Η Γαλλία», τόνισε ο τρίτος διπλωμάτης μιλώντας στο Politico, «χρειάζεται εταίρους».