Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι το αποκορύφωμα της Σαρακοστής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να νηστεύουν από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια λεμονιού
Συνταγή για σουπιές με σπανάκι -Νηστίσιμες και πεντανόστιμες
Σημειώστε ότι πέρα από τη θρησκευτική της διάσταση, η νηστεία επιδρά θεραπευτικά στο σώμα και στο πνεύμα μας και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση.
Οπλιστείτε με μεράκι και ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό τραπέζι με νηστίσιμες συνταγές, για εσάς και την οικογένειά σας.
Μανιταρόπιτα νηστίσιμη
Για τη ζύμη
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 150γρ νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- μισό κιλό μανιτάρια, άσπρα ή πλευρώτους, κομμένα σε φετούλες ή 2 κονσέρβες μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- μία κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- μία κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πράσο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση βάζετε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι. Σταδιακά ρίχνετε το πράσο, τις πιπεριές και τέλος τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν και έπειτα σβήνετε με το κρασί. Τέλος αλατοπιπερώνετε και αφήνετε στην άκρη τη γέμιση να κρυώσει.
Τη ζύμη που έχετε την κόβετε σε τέσσερα κομμάτια. Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί παράλληλα λιώστε μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι.
Στο μεταξύ ανοίξτε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη. Στρώστε ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν για να σκεάσετε στη συνέχεια. Αλείψτε με τη μαργαρίνη και από πάνω προσθέστε ένα δεύτερο φύλλο. Απλώστε όλη τη γέμιση καλά και σκεπάστε από πάνω με δύο ακόμη φύλλα.
Ραντίστε ελαφρά την επιφάνεια με λίγη μαργαρίνη και χλιαρό νεράκι και ψευτοκόψτε την πίτα σε κομμάτια. Ψήστε στο φούρνο στους 180oC για περίπου 60 λεπτά.
Γίγαντες στον φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό φασόλια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 7 κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες
- 1/ 2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
- 1/ 2 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 1/ 2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
- 1/ 2 κουταλιά γλυκού κανέλα
- 2 πράσινες πιπεριές, σε λεπτές λωρίδες
- 2 κόκκινες πιπεριές, σε λεπτές λωρίδες
- 4 ποτήρια νερού νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ μουλιάζουμε τους γίγαντες για 8 - 10 ώρες να φουσκώσουν. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Σοτάρουμε για 10 λεπτά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα να καραμελώσουν. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα βαθύ πυρέξ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 στις αντιστάσεις. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και απλώνουμε τις πιπεριές πάνω από τους γίγαντες. Περιχύνουμε με το νερό (πρέπει να καλυφθούν τα φασόλια) και ψήνουμε για μια ώρα. Σερβίρουμε αμέσως.
Γκασπάτσο
Υλικά
- 6 ώριμες ντομάτες
- 1 αγγούρι
- 1 πιπεριά γλυκιά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φέτα ψωμιού χωρίς κόρα
- 20ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 50ml ζωμός λαχανικών
- 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λαχανικά. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και τις ντομάτες και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε τα σπόρια από την κόκκινη πιπεριά και την κόβουμε σε μικρές φέτες. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τριμμένο το ψωμί.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε όλα τα υλικά σε σούπα. Τελειώνουμε προσθέτοντας το πιπέρι. Συνοδεύεται από κρουτόν.
Ζυμαρικά με ψητή μελιτζάνα, ντομάτα και βασιλικό
Υλικά
- 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κομματάκια
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
- 300γρ. ντοματίνια
- 1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
- 400 γρ. μακαρόνια πένες
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου. Αλείψτε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο. Βάλτε τις σε ένα ταψάκι μαζί με τις σκελίδες σκόρδου και ανακατέψτε. Ψήστε τα για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέστε τις ντομάτες, το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 5 λεπτά επιπλέον. Στο μεταξύ, φτιάξτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και στραγγίξτε τα.
Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, αφαιρέστε από το ταψί το σκόρδο. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέστε μαλακά και πολτοποιήστε το. Βάλτε την πάστα σκόρδου πάλι πίσω μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά στο φούρνο. Ρίξτε μαζί τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατέψτε τα όλα πολύ καλά. Αφήστε τα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίξτε τα λαχανικά μέσα στα μακαρόνια και ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρετε τα μακαρόνια και προσθέστε έξτρα βασιλικό για γαρνίρισμα.
Ανοιξιάτικη πίτα
Για τη ζύμη
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 150γρ νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 500γρ. σπανάκι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3-4 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου φύλλα ψιλοκομμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, με χοντρό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο. Κόβουμε τις άκρες σε χοντρές λωρίδες αφήνοντας στη μέση μια φαρδιά λωρίδα για να απλώσουμε τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις . Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στη μέση του φύλλου. Πλέκουμε τις κομμένες άκρες της ζύμης διπλώνοντας τις προς τα μέσα εναλλάξ σαν πλεξούδα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο προαιρετικά και ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά.