Μένουμε σπίτι: 4+1 συνταγές για υπέροχα, γευστικά και αρωματικά κέικ - iefimerida.gr

Μένουμε σπίτι: 4+1 συνταγές για υπέροχα, γευστικά και αρωματικά κέικ

Συνταγές για πεντανόστιμα κέικ
Το κέικ είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα newsfeed του instagram, της γιαγιάς ή της μαμάς, το κέικ είναι ένα γλυκό που πάντα λαχταράμε.

Σοκολατένιο, με γλάσο ή με σιρόπι, είναι το τέλειο πρωινό, απογευματινό με τον καφέ ή και επιδόρπιο. Και τώρα που χρόνος υπάρχει αφού μένουμε σπίτι παίρνουμε τις κουτάλες μας και μαγειρεύουμε σπιτικές συνταγές κέικ που κάνουν το σπίτι να μυρίζει υπέροχα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κέικ με φουντούκια και σοκολάτα

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ. φουντούκια τριμμένα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 βανίλια
  • 220 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 450 γρ. γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ φουντουκιού/κονιάκ
  • 150 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη

Για το γλάσο

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3-4 κουτ. σούπας νερό
  • 1-2 κουτ. σούπας φουντούκια

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και την αλευρώνουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και στο τέλος το λικέρ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη βανίλια

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το 1/3 του αλευριού, συνεχίζουμε με το ½ του γιαουρτιού, ακόμα 1/3 αλευριού, ½ γιαουρτιού και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε απαλά το τριμμένο φουντούκι και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 60-70’. Τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο.

Αφού κρυώσει καλά το κέικ, φτιάχνουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό για να πάρουμε ένα παχύρρευστο γλάσο.

Στρώνουμε στην επιφάνεια του κέικ και πασπαλίζουμε με φουντούκια ή και ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με κομμάτια σοκολάτας

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 3-4 πορτοκάλια
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+2 κουτ. σούπας για τα κομμάτια σοκολάτας)
  • ½ κουτ. γλυκού baking powder
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα φαγητού
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ¾ κούπας αριάνι
  • 2 κουβερτούρες κομμένες σε χοντρά κομμάτι

Για το σιρόπι

  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • ¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και σε ένα δεύτερο μπολ το χυμό πορτοκαλιού με το αριάνι.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και έπειτα το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ρίχνουμε εναλλάξ σε τρεις δόσεις τα δύο μείγματα των στερεών και υγρών υλικών ανακατεύοντας συνεχώς.

Τέλος, παίρνουμε τα κομματάκια σοκολάτας, τα ανακατεύουμε με τις 2 κουταλιές αλεύρι για να μην κολλήσουν στην φόρμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το εσωτερικό του κέικ.

Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας λίγο το χυμό του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη ίσα ίσα μέχρι να διαλυθεί. Μόλις το κέικ κρυώσει, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι με ένα κουτάλι.

Κέικ πορτοκαλιού με παπαρουνόσπορο

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 2 κουταλιές σούπας παπαρουνόσπορο

Για το σιρόπι

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • χυμό από δυο πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και προσθέτουμε το ξύσμα και το παπαρουνόσπορο. Σταδιακά ρίχνουμε τα στερεά υλικά και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50′ στις αντιστάσεις.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με τον χυμό και το ξύσμα για να γίνουν σιρόπι .

Όπως βγάζουμε καυτό το κέικ, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με οδοντογλυφίδα και το ραντίζουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Ζουμερό κέικ με ρευστή σοκολάτα

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • 3 αυγά
  • 150 ml γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σπασμένη σε κομμάτια
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 300 ml. νερό

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψάκι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, 50 γρ. κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και μια πρέζα αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώνουμε το μείγμα στερεών υλικών με το μείγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα απαλό μείγμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια κουβερτούρας γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά. Προσεκτικά ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.

Σε μπολ ανακατεύουμε το βραστό νερό, με την καστανή ζάχαρη και 25 γρ. κακάο. Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί με το σοκολατένιο σιρόπι. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια του κέικ.

Σερβίρεται ζεστό για να ρέει η σοκολάτα από το εσωτερικό του κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελαφρύ κέικ με ταχίνι (για όσους νηστεύουν)

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με σύρμα το ταχίνι με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες. Όταν η ζύμη μας είναι κάπως πηχτή αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες, τις προσθέτουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα κέικ και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε στο ταψί την ζύμη, να έχει πάχος περίπου 3 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για περίπου 50 λεπτά στις αντιστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη προαιρετικά και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή Kέικ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ συνταγές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ