Την εκτίμηση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος.
Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε και επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2020.
«Υπάρχουν διάφορα σενάρια, και ίσως το χειρότερο για εμάς είναι οι Τούρκοι να έρθουν στην περιοχή μέσα της μέσης γραμμής που είναι η δική μας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκεί που έκανε και τις έρευνες το Oruc Reis πριν από δύο χρόνια και να κάνουν εκεί τη γεώτρηση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό κι έχοντας προβλέψει τη δική μας αντίδραση, το γεωτρύπανό τους θα έρθει με συνοδεία πάρα πολλών πολεμικών σκαφών. Αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα να κινητοποιήσει μεγάλος μέρος του στόλου και να έχουμε σχεδόν μια επανάληψη του 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όμως εκτίμησε ότι «μάλλον θα κινηθεί σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, είτε στο Ψευδοκράτος που έχει ανακηρύξει μια παράνομη ΑΟΖ, είτε στην περιοχή που οριοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έρθει πιο δυτικά προς τη δική μας πλευρά, δεν αποκλείεται να έρθει οριακά εκεί που συναντώνται οι ΑΟΖ».
Διακόπουλος για το τουρκικό γεωτρύπανο:
Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, όταν η Τουρκία θα εκδώσει τις Navtex, η Ελλάδα θα αντιδράσει αναλόγως, με νομικά και διπλωματικά μέσα.
Ερωτηθείς αν οι καταδικαστικές για την Τουρκία δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επηρεάσουν τις αποφάσεις Ερντογάν σχετικά με την περιοχή που θα βγάλει το γεωτρύπανο, επισήμανε ότι οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια από τρίτους, η οποία είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων προκαλεί τρελές αντιδράσεις στην Τουρκία.
«Ο αναθεωρητισμός στον δυτικό κόσμο δεν περνάει εύκολα και αυτό φαίνεται από τη στάση της Γερμανίας, η οποία από εκεί που κρατούσε μέσες αποστάσεις, η υπουργός Εξωτερικών πήρε μια ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, το Ισραήλ ήρθε να κάνουμε ασκήσεις στην περιοχή που διεκδικούν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Βλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν εξελίσσεται υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει μια καταναγκαστική στρατηγική προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τα γεωτρύπανα είναι λιγότερο μέσο για να αντλήσουν πετρέλαιο και περισσότερο μέσο πειθαναγκασμού», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Τέλος, ο ίδιος προέβλεψε ότι μέχρι να γίνουν εκλογές στην Τουρκία, οι δηλώσεις της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο επιθετικές και ιταμές. «Σε μια κατάσταση ελεγχόμενης έντασης εκτιμώ ότι θα είμαστε μέχρι να γίνουν εκλογές. Όσο πιο ευάλωτος αισθάνεται ο Ερντογάν τόσο με μεγαλύτερη επιθετικότητα αντιδρά», κατέληξε.