Ίσως νομίζετε ότι οι υπηρεσίες streaming, μάς κρατούν ξύπνιους περισσότερες ώρες τη νύχτα.
Στην πραγματικότητα, όμως, πλατφόρμες όπως το Netflix μάς στέλνουν για ύπνο 20 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.
Τα φώτα πλέον σβήνουν στις 10:14 μ.μ. κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε τις συνήθειες των ενηλίκων. Το 2003, η μέση ώρα για ύπνο ήταν 10:36 μ.μ.
Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών - που θεωρούνται ως οι πιο «κολλημένοι» στις οθόνες - πέφτουν για ύπνο ακόμα νωρίτερα, στις 9:42 μ.μ.
Πλέον, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χάρη σε πλατφόρμες όπως η Apple TV και το Prime Video.
Αυτή η απουσία ανάγκης να μένει κανείς ξύπνιος για να δει συγκεκριμένες μεταδόσεις σε συγκεκριμένη ώρα ίσως εξηγεί τις πιο πρώιμες ώρες ύπνου, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την πιθανότητα ότι στην εποχή του online video streaming, οι άνθρωποι μπορούν να προγραμματίζουν την παρακολούθησή τους σε ώρες που ευνοούν πιο υγιεινά προγράμματα ύπνου. Δείχνουν ότι η νωρίτερη παύση παρακολούθησης τηλεόρασης συνέβαλε στην παρατηρούμενη προώθηση της ώρας ύπνου κατά την εποχή του streaming.»
Οι τηλεοπτικές συνήθειες έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει γίνει πλέον σύνηθες να βλέπει κανείς «κατά παραγγελία» (on demand) αντί να παρακολουθεί όταν προβάλλεται κάτι ζωντανά.
Περίπου 200.000 ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη σχετικά με τις ώρες ύπνου και τις τηλεοπτικές τους συνήθειες, και πώς αυτές έχουν αλλάξει.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Social Science & Medicine, δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο σημαντικά νωρίτερα από ό,τι το 2003.
Οι οθόνες σβήνουν 15 έως 30 λεπτά νωρίτερα για άτομα κάτω των 65 ετών – που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming από ό,τι οι συνταξιούχοι.
Ωστόσο, στους άνω των 65, οι οποίοι τείνουν να παρακολουθούν ακόμα ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθειές τους δεν έχουν αλλάξει.
«Το μέγεθος αυτών των μετατοπίσεων ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στους ενήλικες 18 έως 29 ετών, οι οποίοι σταμάτησαν να βλέπουν τηλεόραση περίπου μισή ώρα νωρίτερα τις καθημερινές και 27 λεπτά νωρίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σε σχέση με το 2003», ανέφεραν οι ερευνητές.