Αν έχετε νιώσει ποτέ την ανακούφιση όταν σας αγκάλιασε η γιαγιά σας ή όταν φτάσατε στο σπίτι της, γνωρίζετε ότι η παρουσία της έχει θεραπευτικές επιδράσεις.
Παρόλο που δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια την επίδραση της αγάπης μιας γιαγιάς, μια νέα μελέτη προσφέρει στατιστική απόδειξη ότι οι γιαγιάδες βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.
Πώς οι γιαγιάδες μάς προστατεύουν
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τούρκου (University of Turku) στη Φινλανδία εξέτασαν δεδομένα από έρευνα του 2007 στην οποία συμμετείχαν 1.566 νέοι από την Αγγλία και την Ουαλία, ηλικίας 11 έως 16 ετών. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν νέοι που ζούσαν με τους παππούδες τους ή που δεν είχαν τουλάχιστον έναν ζωντανό παππού/γιαγιά.
«Το κύριο εύρημά μας ήταν ότι η επένδυση από τις γιαγιάδες από την πλευρά της μητέρας φαίνεται να μπορεί να προστατεύσει το εγγόνι τους από την αρνητική επιρροή πολλαπλών δυσμενών εμπειριών στα πρώτα χρόνια της ζωής», δήλωσε στη HuffPost ο επικεφαλής ερευνητής Samuli Helle. «Ο όρος "αρνητικές παιδικές εμπειρίες" χρησιμοποιείται από ψυχολόγους και από άλλους ειδικούς για να περιγράψει τραυματικά γεγονότα ή δύσκολες καταστάσεις που συνέβησαν μεταξύ των ηλικιών 0 έως 17 ετών», εξήγησε η Whitney Raglin Bignall, αναπληρώτρια κλινική διευθύντρια του Kids Mental Health Foundation, στη HuffPost.
Αν και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα αργότερα κάθε άτομο που έχει βιώσει μια αρνητική παιδική εμπειρία, είναι πιο πιθανό να συμβεί - και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με κάθε επιπλέον τραυματική εμπειρία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα παιδιά, όμως, που είχαν αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εμπειριών καθώς μεγάλωναν εάν υπήρχε στη ζωή τους μια γιαγιά από την πλευρά της μητέρας που προσέφερε υποστήριξη, όπως φροντίδα ή οικονομική βοήθεια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτή την προστατευτική επίδραση μόνο με τις γιαγιάδες από την πλευρά της μητέρας. Ωστόσο, ο Helle προειδοποίησε ότι η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ένα μέσο στατιστικό μοτίβο και ότι στην πραγματική ζωή μπορεί να υπάρχουν πολλά παραδείγματα παππούδων ή γιαγιάδων από την πλευρά του μπαμπά που παρέχουν την ίδια φροντίδα με το ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Επισήμανε, επίσης, πως αυτή η προστατευτική επίδραση δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξαλείψει πλήρως τον αντίκτυπο ενός τραύματος.
Πώς να υποστηρίξετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βλάβη μιας αρνητικής εμπειρίας κατά την παιδική ηλικία είναι το παιδί να έχει ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Ανεξάρτητα από τον ρόλο σας στη ζωή ενός παιδιού, προτείνονται οι ακόλουθοι τρόποι υποστήριξης:
- Να φροντίζετε ώστε τα παιδιά να έχουν σταθερή ρουτίνα.
- Να δημιουργήσετε ένα καλό περιβάλλον.
- Να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες.
- Να είστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και «ζεστοί» απέναντί τους.
- Δείξτε τους υγιείς τρόπους για τη διαχείριση του άγχους τους.
- Να τα επαινείτε και να τα ενθαρρύνετε.
- Να μοιράζεστε οικογενειακές παραδόσεις για να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου.