Ο Βρετανός χειρουργός Karan Rangarajan συνιστά, για την καλή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή δυσκοιλιότητας, να προσθέσετε στη διατροφή σας 4 τροφές.
Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, επιβραδύνουν την πέψη και διευκολύνουν την ομαλή και τακτική κίνηση του εντέρου.
Ο Rangarajan είπε ότι καταναλώνει και τις τέσσερις τροφές, οι δύο από αυτές όμως αποτελούν μέρος της καθημερινής του διατροφής.
Το ακτινίδιο
«Το ακτινίδιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τα μαλακότερα κόπρανα και αυξάνουν τη συχνότητα των κοπράνων χωρίς τις σχετικές παρενέργειες ορισμένων καθαρτικών», είπε ο Rangarajan.
Όπως τονίζει η New York Post, οι διατροφολόγοι αναφέρονται συχνά στη διατροφική αξία του ακτινιδίου, στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του και στην αφθονία του σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι μια μελέτη του 2023 συνέδεσε τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, το καρπούζι και το ακτινίδιο με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου - του τρίτου πιο συχνού καρκίνου παγκοσμίως.
Ο καφές
Δεύτερος στη λίστα του Βρετανού χειρουργού είναι ο καφές, χάρη στις διαλυτές ίνες και στις πολυφαινόλες. «Ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου, καθιστώντας τον ευεργετικό για τη μείωση της δυσκοιλιότητας», εξήγησε ο Rangarajan. «Και για εσάς τους σνομπ του καφέ εκεί έξω, ο στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ έχουν τα ίδια οφέλη», είπε.
Ποικιλία ξηρών καρπών
«Το νούμερο 3 είναι κάτι που προσπαθώ να τρώω κάθε μέρα: ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια», συνέχισε ο Rangarajan. «Το να καταναλώνετε ένα μείγμα ξηρών καρπών σάς δίνει μια ποικιλία από πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερό σας», τόνισε.
Ο Rangarajan επεσήμανε ότι μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών -συνήθως περίπου 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα- με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, πιθανώς λόγω μειωμένης φλεγμονής και θετικών αλλαγών στη βακτηριακή σύνθεση στο έντερο.
Το γιαούρτι
Τέλος, ο Rangarajan είπε ότι δεν παραλείπει από τα καθημερινά του γεύματα το γιαούρτι, ένα αγαπημένο διατροφικό συστατικό μεταξύ των χειρουργών γαστρεντερικού συστήματος.
«Αναζητήστε γιαούρτι που περιέχει ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες όπως ο γαλακτοβάκιλλος και το μπιφιδοβακτήριο, που μπορούν να βοηθήσουν να αυξήσετε το καλό μικροβιακό σας φορτίο», συμβούλευσε και σημείωσε: «Το γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την πέψη στη λακτόζη όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη».