Ελληνίδα γιατρός συμβουλεύει τους Αμερικανούς πώς να τρώνε καλά και φθηνά -Είπε τα μυστικά της στο Business Insider - iefimerida.gr

Ελληνίδα γιατρός συμβουλεύει τους Αμερικανούς πώς να τρώνε καλά και φθηνά -Είπε τα μυστικά της στο Business Insider

γιατρός, ελαιόλαδο
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία Ελληνίδα γιατρός εξειδικευμένη στη διατροφή λέει στο Business Insider ότι είναι δυνατόν να τρώμε υγιεινά χωρίς μεγάλο κόστος.

Ο λόγος για την δρ. Άρτεμις Σιμόπουλος, πρώην πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής διατροφής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ιδρύτρια και πρόεδρο του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση στη διατροφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο να μελετάω και να τρώω καλό φαγητό», είπε μιλώντας στο Business Insider η επιστήμονας που στα 68 χρόνια της καριέρας της μελέτησε τη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καλαμάτα, όπου μεγάλωσε βρίσκοντας παντού φρέσκο φαγητό, όπως είπε. Εξήγησε ότι με την οικογένειά της τα Σαββατοκύριακα επισκεπτόνταν το αγρόκτημά τους όπου είχαν μεταξύ άλλων ελιές, συκιές, ροδιές, καρυδιές. «Ήταν πολύ εύκολο για εμάς να έχουμε στο τραπέζι φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ψάρια από τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Οι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι για το φαγητό τους και τους αρέσει να το κάνουν πολύ φρέσκο», είπε και τόνισε ότι αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι στις δεκαετίες του 1940 και του 50 δεν ήταν διαδεδομένο το ψυγείο.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι Έλληνες τότε συμπλήρωναν τη διατροφή τους «με μερικά λιπαρά κονσερβοποιημένα ψάρια από τη Νορβηγία, όπως καπνιστή ρέγκα ή μπακαλιάρο. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τις Παρασκευές, όταν οι περισσότεροι Έλληνες, ακολουθώντας την ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση, δεν τρώνε καθόλου κρέας. Αλλά γενικά, τότε η διατροφή μας δεν ήταν πλούσια σε κρέας. Θα τρώγαμε μικρές ποσότητες αρνιού και λίγο κοτόπουλο. Δεν υπήρχε βόειο κρέας. Η ραχοκοκαλιά της διατροφής μας ήταν τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα και τα φασόλια, ιδανικά για σούπες και κρύες σαλάτες, καθώς και πολύ ζυμωτό ψωμί. Οι άνθρωποι θα κυνηγούσαν επίσης και θα έτρωγαν μερικά άγρια ​​πτηνά, τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο, ενισχύοντας την υγιή αιμοσφαιρίνη».

Σύμφωνα με την ίδια, τότε έτρωγαν σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως λούπινο που το έκαναν τουρσί με λίγο αλάτι. Το αγαπημένο της γλυκό ήταν ένα ξερό σύκο Καλαμάτας γεμιστό με καρύδια και αμύγδαλα.

Σοκαρίστηκε με τη διατροφή στις ΗΠΑ

Έτσι, όταν πήγε στη Νέα Υόρκη για σπουδές σοκαρίστηκε ότι διαπίστωσε ότι στην αμερικανική διατροφή κυριαρχούσε το λευκό αλεύρι. «Μπισκότα με τσιπς σοκολάτας, κοτόπουλο à la king και ψωμί που μου φάνηκε σαν βαμβάκι. Δεν το είχα συνηθίσει και ήταν μια δύσκολη προσαρμογή», είπε και εξήγησε ότι είχε συνηθίσει σε πιο αραιές σάλτσες με λεμόνι, ελαιόλαδο, λευκό κρασί και ίσως λίγο βούτυρο, και έτσι στη σχολή της δεν μπορούσε να φάει σχεδόν τα μισά γεύματα που σέρβιραν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα Σαββατοκύριακα, οι Έλληνες φοιτητές πήγαιναν με το μετρό στο κέντρο της πόλης σε ένα εστιατόριο κοντά στην Times Square που ονομάζεται The Pantheon. Τι υπέροχα θα περνούσαμε, καθισμένοι γύρω από πιάτα με αρνί και πατάτες, μεγάλες φρέσκες ελληνικές σαλάτες και μοιραζόμενοι φρούτα για επιδόρπιο», είπε.

Στη Βοστόνη, όπου βρέθηκε αργότερα για να σπουδάσει στην ιατρική σχολή, η κατάσταση ήταν καλύτερη γιατί υπήρχαν πολλές ελληνικές αγορές σε κοντινή απόσταση και είχε δική της κουζίνα για να μαγειρεύει.

Φάτε λιγότερο κρέας

Σύμφωνα με τη Σιμόπουλος, το βασικό κοινό που έχουν όλοι οι λαοί στα παραδοσιακά διατροφικά προγράμματα είναι η εστίαση σε φρέσκα τρόφιμα, όπως τα πλούσια σε ωμέγα-3 φυλλώδη λαχανικά, συν η κατανάλωση πολλών άλλων λαχανικών και μια βάση από όσπρια για πρωτεΐνη. «Οι περισσότερες παραδοσιακές δίαιτες ολοκληρώνονται με μικρές ποσότητες κρέατος και λιπαρών ψαριών, καθώς και άφθονους ξηρούς καρπούς», είπε η Σιμόπουλος και τόνισε ότι συμβουλεύει όσους της παραπονιούνται ότι τα φρέσκα ντόπια κρέατα είναι ακριβά, να τρώνε τη μισή ποσότητα. «Δεν χρειάζεται πραγματικά να ξοδέψετε τόσα χρήματα. Αντικαταστήστε το ένα τρίτο του κρέατος που τρώτε με φασόλια στο πιάτο», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι μικρές ποσότητες κρέατος και λιπαρών ψαριών και άφθονοι ξηροί καρποί συμπληρώνουν τις περισσότερες παραδοσιασκές δίαιτες. «Είναι ένας φθηνός και βιώσιμος τρόπος διατροφής», είπε και στράφηκε ενάντια στην κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων ή συσκευασμάνων vegan σνακ χωρίς γλουτένη.

Καταλήγοντας συμβουλεύει: «Μαγειρέψτε τα φασόλια τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα. Σνακ με ξηρούς καρπούς και σπόρους αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι, τα οποία είναι απαλλαγμένα από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ενώσεις που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί καλά».

Το κόλπο της: Προσθέστε ελαιόλαδο στη διατροφή σας, ακόμα και στο βούτυρο

Τέλος, αποκαλύπτει το μυστικό της στο μαγείρεμα που είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και βούτυρο σε ίσες αναλογίες. «Το μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου μου κάνει ένα υπέροχο υγιεινό άλειμμα για τοστ, ενώ το μείγμα λαδιών μαγειρικής από 50% βιολογική κανόλα και 50% εξαιρετικό παρθένο λάδι είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της διατροφής με βάση την επιστήμη, βελτιώνοντας τη σύνθεση πολυφαινόλης των γευμάτων σας και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πιάτου», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ