Το νέο φάρμακο για την οσφυαλγία θα μπορούσε να «αλλάξει το παιχνίδι» υπέρ των ασθενών, λένε οι δημιουργοί του.
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με σοβαρή οσφυαλγία μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφιστούν από ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιεί αντιβιοτικά αντί για παυσίπονα για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Οι γιατροί που έχουν δοκιμάσει το φάρμακο δήλωσαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «την επανάσταση» τουλάχιστον για το 25% των ανθρώπων στους οποίους ο πόνος στη μέση προκαλείται από λοίμωξη και όχι από μυϊκό ή σπονδυλικό πρόβλημα.
Μια δοκιμή του φαρμάκου σε πρώιμο στάδιο διαπίστωσε ότι 6 στους 10 από αυτούς που το έλαβαν παρουσίασαν σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης του πόνου και της αναπηρίας που υπέφεραν προηγουμένως.
Το φάρμακο PP353
Το φάρμακο, που ονομάζεται PP353, βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Persica Pharmaceuticals, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κεντ. Διεξήγαγε τη δοκιμή σε συνεργασία με έξι νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με την Guardian.
Ο Δρ Shiva Tripathi, σύμβουλος πόνου του NHS και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, δήλωσε ότι αν το φάρμακο εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και γίνει διαθέσιμο, θα αποτελέσει «μια δραστική αλλαγή προς το καλύτερο στο παιχνίδι για τον χρόνιο πόνο στη μέση. Διότι αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτό το 25% των ασθενών με χρόνιο πόνο στη μέση πίσω στην εργασία, πίσω χωρίς φάρμακα, πίσω χωρίς άλλη αναπηρία, τότε νομίζω ότι αυτό θα είναι το τεράστιο θετικό βήμα για το μέλλον».
Ωστόσο, στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν μόνο 44 ασθενείς - 22 στη Βρετανία και 22 στην Ισπανία, τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία - οπότε το PP353 θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές και να εγκριθεί από τους εποπτικούς φορείς φαρμάκων, προτού οι γιατροί μπορέσουν να το προσφέρουν επισήμως στους ασθενείς για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Οι ασθενείς είχαν όλοι σοβαρούς πόνους στην πλάτη για τουλάχιστον έξι μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερα από πέντε χρόνια - πόνοι οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί στη συμβατική θεραπεία, όπως τα παυσίπονα φάρμακα.
Η Persica δήλωσε ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας τους είναι ότι ο ασθενής κάνει δύο ενέσεις με διαφορά τεσσάρων ημερών αντί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή να παίρνει χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους 56 τρόπους προσπάθειας ανακούφισης του πόνου στην πλάτη που μελέτησαν οι ερευνητές - από το μασάζ και τον βελονισμό έως τα παυσίπονα και τη φυσιοθεραπεία - έφεραν ελάχιστη ή καθόλου πραγματική ανακούφιση.
Το PP353 είναι ένας συνδυασμός τριών ουσιών που χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στην ιατρική: η λινεζολίδη [ένα αντιβιοτικό], η ιωεξόλη και μια θερμοευαίσθητη γέλη. Χορηγείται με ένεση στο κάτω μέρος της πλάτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη που έχει αναπτυχθεί γύρω από τους σπόνδυλους.

Ο Steve Ruston, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Το φάρμακο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της νόσου. Η πρώτη μας δοκιμή σε ασθενή έδωσε πραγματικά θετικά αποτελέσματα. Παρήγαγε σημαντική μείωση του πόνου και της αναπηρίας και οι ασθενείς είχαν επίσης κλινικά σημαντικό όφελος». Και προσθέτει:
«Εάν μπορείτε να μειώσετε τον πόνο με τον οποία ζουν οι άνθρωποι αυτοί, αυτό θα μεταμορφώσει τη ζωή τους προς το καλύτερο».
Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και 250.000-300.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επωφεληθούν, πρόσθεσε. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Αλλά ο πόνος στη μέση δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα του πρώτου κόσμου: όλοι και παντού υποφέρουν από οσφυαλγία».
Το φάρμακο διαφέρει από άλλες θεραπείες για τον πόνο στην πλάτη, πρόσθεσε ο Ruston, επειδή στοχεύει στην υποκείμενη αιτία του προβλήματος και όχι μόνο στο κύριο σύμπτωμά του, δηλαδή τον πόνο.
Η οσφυαλγία είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Έξι στους 10 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο τον εμφανίζουν κάποια στιγμή. Αναμένεται να αυξηθεί ως πρόβλημα παγκοσμίως λόγω της γήρανσης και της αύξησης του πληθυσμού. Συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί η αιτία και ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Πολλοί ασθενείς στη δοκιμή παρουσίασαν μείωση του πόνου μέσα σε ένα μήνα και εξακολουθούσαν να αισθάνονται πολύ καλύτερα μετά από ένα χρόνο, δήλωσε η Persica. Ωστόσο, μειώθηκε, αλλά δεν καταργήθηκε 100%, η ανάγκη να συνεχίσουν να παίρνουν παυσίπονα, πρόσθεσε ο Ruston.
Οι σκεπτικιστές
Όμως ο Δρ. Μπέντζαμιν Έλις, ρευματολόγος στο Imperial Healthcare NHS trust στο Λονδίνο, ο οποίος ειδικεύεται στον χρόνιο πόνο σε περιστατικά οσφυαλγίας, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις δυνατότητες του PP353.
«Η σύγχρονη ιατρική έχει απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις με χειρουργική επέμβαση ή ενέσεις, ή ακόμη και η λήψη φαρμάκων, κάνει μεγάλη διαφορά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων με χρόνιο πόνο στη μέση. Οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο στη μέση είναι κατανοητό ότι αναζητούν απεγνωσμένα οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχει επίσης μια τεράστια βιομηχανία στην προμήθεια τεχνολογιών και φαρμάκων που ισχυρίζονται ότι βοηθούν, αλλά ελάχιστες αποδείξεις ότι αυτά βοηθούν». Και καταλήγει εμφατικά:
«Αν υπάρχει μια υποομάδα ατόμων με χρόνιο πόνο στη μέση που μπορεί να ωφεληθεί αξιόπιστα και με ασφάλεια από ένα απλό ζευγάρι ενέσεων, τότε αυτό θα ήταν ένα φανταστικό νέο - αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο».