Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι πεθαίνουν κι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί -Βρετανοί προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι πεθαίνουν κι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί -Βρετανοί προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα

Ανάλυση δειγμάτων ασθενών της Covid-19 σε εργαστήριο στη Βιρτζίνια
Ανάλυση δειγμάτων ασθενών της Covid-19 σε εργαστήριο στη Βιρτζίνια / Φωτογραφία: ΑΡ / Steve Helber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του νέου κορωνοϊού – γιατί δηλαδή είναι φονικός για κάποιους, ενώ άλλοι δεν έχουν ούτε πονοκέφαλο, θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν Βρετανοί ερευνητές μελετώντας τα γονίδια χιλιάδων ασθενών της Covid-19.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν το γενετικό κώδικα ασθενών της φονικής Covid-19, που νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση και θα συγκρίνουν τα γονιδιώματά τους με άλλων που νόσησαν ελαφρά ή και καθόλου. Στην έρευνα για τον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων, που θα μπορούσαν να προκαλούν προδιάθεση για να νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό θα μετάσχουν 20.000 άτομα, που βρίσκονται τώρα ή νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ καθώς και περίπου 15.000 άτομα που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα της Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι γνώσεις τους για το νέο κορωνοϊό είναι προς το παρόν σχετικά περιορισμένες δεδομένου ότι παραμένει άγνωστο το πώς μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους και ακίνδυνος για άλλους. «Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ενδείξεις στο γονιδίωμα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς σκοτώνει η ασθένεια ανθρώπους», δήλωσε στο Reuters ο Κένεθ Μπέιλι, γιατρός εντατικής θεραπείας που ηγείται της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Θα στοιχημάτιζα και το σπίτι μου πως υπάρχει ένα πολύ ισχυρό γενετικό συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο μόνο σε συγκεκριμένους οργανισμούς», είπε επίσης.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα γονίδια συγκεκριμένων ασθενών της Covid-19

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απηύθυνε έκκληση για εθελοντές που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα. «Εάν σας ζητηθεί να εγγραφείτε στη γονιδιωματική δοκιμή που διεξάγεται από την Genomics England, σας παρακαλούμε να το κάνετε, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους γενετικούς δεσμούς. Εντάσσεται στο πλαίσιο του σχηματισμού μιας επιστημονικής εικόνας αυτού του κορωνοϊού», δήλωσε.

Το γονιδίωμα είναι ένα πλήρες σύνολο δεσοξυριβοζονουκλεϊκού οξέος ή DNA ενός οργανισμού και στους ανθρώπινους οργανισμούς περιέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων DNA.
Αλλά η σύγκριση τους μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν 4 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια διαφορετικές συνθέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οπότε οι επιστήμονες χρειάζονται ένα μεγάλο δείγμα του πληθυσμού, είπε ο Μπέιλι. «Αγνοούμε σε μηχανιστικό επίπεδο, σε επίπεδο μορίων και κυττάρων ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τους ανθρώπους να νοσήσουν και να καταλήξουν από αυτή την ασθένεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπέιλι και η ομάδα του θα συνεργαστούν με ΜΕΘ στη Βρετανία, την Genomics England και την παγκόσμια ερευνητική κοινοπραξία Γενετικής GenOMICC. «Διαβάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε παραλλαγές που επηρεάζουν την ανταπόκριση στην Covid-19 και να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες, που θα μπορούσαν να μειώσουν τις βλάβες στον οργανισμό, να σώσουν ζωές και ακόμη και να αποτρέψουν μελλοντικές επιδημίες», τόνισε ο επικεφαλής επιστήμονας της Genomics England, Μαρκ Κόλφιλντ. Ορισμένες απαντήσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων σε λίγες εβδομάδες από μια έρευνα σε περίπου 2.000 άτομα που είναι ήδη σε εξέλιξη, είπε ο Μπέιλι, αν και πιθανώς να είναι ασφαλέστερα τα συμπεράσματα όσο περισσότερα δείγματα εξεταστούν. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ