Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα της Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα σύμφωνα με την οποία η ασθένεια Covid-19, που προκαλεί η μόλυνση από τον κορωνοϊό, παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων. Τη σημασία του πονοκεφάλου στην υποψία πως μπορεί κανείς να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό είχε επισημάνει πριν από μέρες και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
7 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό παρουσίασαν αυτά τα συμπτώματα
Επτά στους δέκα ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Intern Medicine. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν η βουλωμένη μύτη (67,8%), ο βήχας (63,2%), η κόπωση (63,3%), οι μυικοί πόνοι (62,5%), η καταρροή (60,1%) και η έλλειψη γεύσης (54,2%). Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).
Έρευνα για τον κορωνοϊό σε 5 ευρωπαϊκές χώρες
Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εμφανίζουν ήπια ως μέτρια συμπτώματα, έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της απώλεια όσφρησης και γεύσης, τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.
Η πλήρης έρευνα που έγινε σε πέντε χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη όσφρησης είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της Covid-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης. «Η δυνατότητα της Covid-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος.
Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Αντίθετα, αναφορές σε αυτά τα συμπτώματα του κορωνοϊού έγιναν από πολύ νωρίς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Διαφέρουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού από χώρα σε χώρα
Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση στα συμπτώματα του κορωνοίού μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου.
Οι συγγραφείς υποθέτουν επίσης ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Νωρίτερα, Γάλλοι γιατροί υποστήριξαν επίσης πως οι Ευρωπαϊκοί λαοί παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις στη ρινική κοιλότητα, που ενδεχομένως να εξηγούν αυτή την έλλειψη όσφρησης.
Η συχνότητα των συμπτωμάτων επίσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης. Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη.