Δύο ανθρώπινα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού εντόπισαν Κινέζοι επιστήμονες σε ασθενή που ανάρρωσε από τη νόσο Covid-19.
Οι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το ζεύγος αντισωμάτων και πως αυτό εξουδετερώνει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τα αντισώματα απομονώθηκαν από ένα ασθενή, ο οποίος ανέρρωσε από τη νόσο Covid-19. Η έρευνα έρχεται έπειτα από τις ανακοινώσεις Ισραηλινών που έκαναν επίσης λόγο για αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό.
Η δράση των αντισωμάτων ενάντια στον κορωνοϊό
Τα αντισώματα προσδένονται στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του κορωνοϊού και μπλοκάρουν έτσι την ικανότητά του να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 (του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης) των ανθρωπίνων κυττάρων.
Με αυτόν τον τρόπο, κλείνει η «πόρτα» διείσδυσης του κορωνοϊού στα κύτταρα. Τα πρώτα τεστ των δύο αντισωμάτων σε ποντίκια, οδήγησαν σε μείωση του ιικού φορτίου, δείχνοντας ότι τα αντισώματα μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό εμφανίζεται από τους ειδικούς σαν ένας σημαντικός παράγοντας αποφυγής νέων lockdown για τον κορωνοϊό. Τα ευρήματα έρχονται την ώρα που ο ΠΟΥ αναφέρει πως μια σειρά από θεραπείες δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα απέναντι στον κορωνοϊό.
Πιο αποτελεσματική η συνδυαστική δράση δύο αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαν Γου του τμήματος Μικροβιολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, βρήκαν ότι τα δύο αντισώματα Β38 και Η4 μπορούν να προσδεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν πιο ισχυρή εξουδετερωτική δράση, από ό,τι αν μόνο ένα αντίσωμα προσκολλάτο στον ιό.
Αυτό επίσης, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αν στο μέλλον η προεξέχουσα πρωτεΐνη του κορωνοϊού υποστεί κάποια μετάλλαξη σε κάποιο σημείο της, με αποτέλεσμα το ένα αντίσωμα να μην μπορεί πια να προσδεθεί, το άλλο αντίσωμα πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί την εξουδετερωτική δράση του.
Κοκτέιλ δύο αντισωμάτων ενάντια στον κορωνοϊό
Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα «κοκτέιλ» που θα περιέχει και τα δύο αντισώματα, θα παρέχει άμεσο θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς με Covid-19. Παρόμοιες δοκιμές με αντισώματα πραγματοποίησαν νωρίτερα και Ολλανδία ερευνητές.
Παρότι είναι πολύ νωρίς για την διαμόρφωση ενός φαρμάκου, πριν το αντίσωμα δοκιμαστεί σε ζώα και στον άνθρωπο, φαίνεται πως η ανακάλυψη αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Covid-19, νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Φαίνεται πως το αντίσωμα με την κωδική ονομασία 47D11 των Ολλανδών επιστημόνων, στοχεύει και αυτό στην πρωτεΐνη του ιού, η οποία και του δίνει το κορωνοειδές σχήμα, με το οποίο κατορθώνει να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.