Συρράκο: Το άγνωστο χωριό στα Τζουμέρκα που συνδέεται με τον Ναπολέοντα-Πέτρινο, πάνω σε χαράδρα, με άγρια φύση - iefimerida.gr

Συρράκο: Το άγνωστο χωριό στα Τζουμέρκα που συνδέεται με τον Ναπολέοντα-Πέτρινο, πάνω σε χαράδρα, με άγρια φύση

Το χωριό Συρράκο στα Τζουμέρκα
Το χωριό Συρράκο στα Τζουμέρκα/Φωτογραφίες:Shutterstock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Από τα ωραιότερα χωριά, φωλιασμένο στα βουνά των Τζουμέρκων, είναι το Συρράκο που ακολουθεί την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και το περιβάλλει άγρια φύση. Μια απόδραση ως εκεί θα σας αποκαλύψει την σπάνια ομορφιά του ξεχωριστού τόπου.

Τα Τζουμέρκα με τα γραφικά χωριά και την άγρια φύση είναι πλέον ένας προορισμός που κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, ενώ τον προτιμούν ιδιαίτερα οι λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Κατά τους χειμερινούς μήνες μοιάζει κάπως απροσπέλαστο το χωριό και πολλές φορές το τοπίο είναι κατάλευκο από τα χιόνια, ωστόσο έχει μια γοητεία καταφέρνοντας να σαγηνέψεις τους επισκέπτες του τόπου. Από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου τα χρώματα της φύσης αλλάζουν και είναι από τα πιο φιλόξενα μέρη για όσους θέλουν να δουν από κοντά τα βλαχοχώρια που έχουν φωλιάσει μέσα σε τούτη την άγρια φύση που τα περιβάλλει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα στο χωριό
Μέσα στο χωριό

Συρράκο: Ο παραδοσιακός οικισμός που λέγεται πως οι κάτοικοι προμήθευαν με κάπες τον στρατό του Ναπολέων

Το χωριό Συρράκο είναι χτισμένο στη πλαγιά του του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, και βρίσκεται πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, ενώ έχει διακριθεί ως παραδοσιακός οικισμός λόγω της γραφικότητας του που το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις βόλτες στο χωριό που κάποτε πέρασε ένδοξες εποχές.

Το πέτρινο χωριό στα Τζουμέρκα
Το πέτρινο χωριό στα Τζουμέρκα

Πέτρινα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά, τοξωτές είσοδοι σε αυλές, λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινες βρύσες συνθέτουν το σκηνικό του χωριού που, σύμφωνα με μαρτυρίες πρέπει να κατοικήθηκε τον 15ο αιώνα και οι κάτοικοι του, όπως και οι γείτονες Καλαρρύτες, ήταν σπουδαίοι έμποροι. Τα αρχοντικά που θα συναντήσετε στο Συρράκο μαρτυρούν τον πλούτο που γνώρισε το χωριό. Μάλιστα, το χωριό που υποτάχθηκε στους Τούρκους, αλλά κατάφερε να κερδίσει την αυτονομία του, φημιζόταν για τις μάλλινες συρρακιώτικες κάπες -λέγεται πως και ο Ναπολέων εφοδίαζε με κάπες το στρατό του -ωστόσο όταν προσπάθησε να επαναστατήσει απέναντι στους Τούρκους το χωριό κάηκε ολοσχερώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χωριό πέρασε μεγάλες δόξες και οι επισκέπτες το αντιλαμβάνονται από τα επιβλητικά αρχοντικά του
Το χωριό πέρασε μεγάλες δόξες και οι επισκέπτες το αντιλαμβάνονται από τα επιβλητικά αρχοντικά του

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το Συρράκο να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Και μπορεί να μην ζει πια τα μεγαλεία που το έκαναν να ξεχωρίσει, όμως οι ευεργέτες του τόπου αναστήλωσαν πολλά από τα παλιά επιβλητικά αρχοντικά, μάρτυρες της ευημερίας του τόπου, και έφτιαξαν ν΄΄εα για να ζώσουν ξανά ζωή στο χωριό.

Τα αξιοθέατα του αρχοντικού χωριού

Περπατώντας ο επισκέπτης μέσα στο χωριό θα δει την πλούσια ιστορία του τόπου, ενώ οι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να διηγηθούν ιστορίες από περασμένους χρόνους και τις ένδοξες εποχές που πέρασε το Συρράκο. Μάλιστα, μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται τα οχήματα -κάτι που έχει συμβάλλει στο να μείνει ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου.

Στο Συρράκο
Στο Συρράκο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται το σπίτι του ποιητή, Κώστα Κρυστάλλη που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη, το γεφύρι Πούντεα Νούαουα που είναι το πρώτο τοξωτό γεφύρι μπαίνοντας μέσα στο χωριό, το κτίσμα της Γκούρας, το οποίο αποκαλύπτει ουσιαστικά το πνεύμα της αρχιτεκτονικής που δέσποζε εκείνη την εποχή, και το παραδοσιακό σπίτι του Φωτιάδη πρόκειται για το σπίτι του Κώστα Αυδίκου που μέσα έχει κειμήλια και όλα τα υπάρχοντα του που μετρούν πάνω από 150 χρόνια ζωής και τα δώρισε η εγγονή του ώστε το σπίτι να λειτουργήσει ως μουσείο. Εντυπωσιακό ήταν για τους επισκέπτες πως στο σπίτι του υπήρχαν γαλλικές εφημερίδες -που μαρτυρούν την ευημερία, τον πλούτο και το μορφωτικό επίπεδο των εμπόρων της εποχής.

Ο δρόμος με το μονοπάτι που ενώνει τα δύο χωριά στα Τζουμέρκα
Ο δρόμος με το μονοπάτι που ενώνει τα δύο χωριά στα Τζουμέρκα

Το Συρράκο φαίνεται σαν να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους Καλαρρύτες, το χωριό που ήταν ο τόπος καταγωγής του Σπύρου Βούλγαρη, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει την αυτοκρατορία BYLGARI, ωστόσο έχει μια διαδρομή περίπου δύο ωρών μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο. Αν βρίσκεστε σε καλή σωματική κατάσταση αξίζει να διασχίσετε το μονοπάτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηπειρώτικη γαστρονομία

Η Ήπειρος δεν έχει πλούσια γαστρονομία λόγω του δύσκολου εδάφους, αλλά έχει νόστιμα προϊόντα, τυριά και γάλατα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, φημίζεται για όλων των ειδών τις πίτες -από χορτόπιτες, μέχρι πίτες με μανιτάρια, αλλά και μακαρονόπιτες, για τα κρέατα και το κυνήγι.

Στο χωριό Συρράκο θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενείο που λειτουργού κανονικά με νόστιμα φαγητά- αρνάκι στη γάστρα, πίτες εποχής και γλυκά του κουταλιού έχουν την τιμητική τους.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ