Σε κάθε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται χωριά που κρατάνε ακόμα τη γραφικότητα τους, δεν είναι ευρέως γνωστά, και απέχουν το πολύ 3 ώρες από την Αθήνα.
Η πανδημία στάθηκε η αφορμή για να αναζητήσουμε πιο εναλλακτικούς προορισμούς, ήσυχους και γραφικούς που δεν συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στη προσπάθεια μας να έρθουμε σε επαφή με την φύση και με μέρη χωρίς συνωστισμό ανακαλύψαμε όμορφα χωριά που δεν είναι ευρέως γνωστά, αλλά τα επιλέγουν ψαγμένοι ταξιδευτές. Εκείνοι που θέλουν να συνδυάσουν ένα Σαββατοκύριακο με δραστηριότητες, παραδοσιακό φαγητό, βόλτες σε γραφικά μέρη σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη Αθήνα.
Κάθε νομός της Ελλάδας κρύβει μικρά διαμάντια που αξίζει να τα εξερευνήσεις ανακαλύπτοντας ομορφιές που θα σε ταξιδέψουν και προπάντων θα σε αποφορτίσουν από την απαιτητική καθημερινότητα.
Τέσσερα ορεινά χωριά, το πολύ τρεις ώρες από την Αθήνα, μπορεί να γίνουν το τέλειο σκηνικό σου για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στο βουνό ή ακόμα και μονοήμερη εκδρομή. Στα συγκεκριμένα χωριά, ιδανικοί προορισμοί και για οικογένειες, μπορείς να απολαύσεις ένα πλούσιο πρόγραμμα. Βόλτες σε επιβλητικά αρχοντικά, σαν να ταξιδεύεις σε περασμένους αιώνες, εξορμήσεις σε ελατόδασος και σε ράντζο, έχοντας την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην Άγρια Δύση, πεζοπορίες και φυσικά παραδοσιακό φαγητό.
Καμπιά
Αφήνοντας πίσω την πολύβουη Χαλκίδα και ανεβαίνοντας στα ορεινά χωριά της Εύβοιας βρίσκεται ένα όμορφο χωριό. Έχεις την αίσθηση πως είναι κρυμμένο μέσα στα δάση από έλατα, αν και απέχει μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα. Τα Καμπιά είναι το ορεινότερο χωριό του δήμου Διρφύων, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και σε κοντινή απόσταση είναι η Στενή Ευβοίας.
Σήμερα, στο χωριό μένουν το πολύ 100 κάτοικοι και εκεί βρίσκεται ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, ιδανικό για πεζοπορία, ακόμα και με παιδιά γιατί δεν έχει δύσκολες διαδρομές.
Τα Καμπιά είναι ένα μικρό χωριό, πολύ προσεγμένο από τους κατοίκους του, γεμάτο έλατα που κάνουν ακόμα πιο μαγικό το τοπίο. Τους χειμερινούς μήνες το σκηνικό γίνεται λευκό από τα χιόνια, ενώ το καλοκαίρι είναι η τέλεια απόδραση για να απολαύσεις δραστηριότητες στη φύση σε ένα δροσερό περιβάλλον.
Προς το τελείωμα του χωριού υπάρχει η «Κρύα Βρύση» μια πέτρινη πηγή με πολύ δροσερά νερά. Εκεί, τα παλαιότερα χρόνια, οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν για να πλύνουν τα ρούχα και να γεμίσουν τις κανάτες τους με νερό. Προχωρώντας υπάρχει ένα γεφυράκι πάνω από το ποτάμι και ξεκινάει η διαδρομή μέσα στο αισθητικό δάσος. Το χωριό το επιλέγουν όσοι αγαπούν την πεζοπορία, αλλά και όσοι κάνουν κατάβαση φαραγγιού.
Η απαραίτητη στάση για φαγητό θα γίνει στο «Κονάκι», ένα οικογενειακό ταβερνάκι με πολύ νόστιμο φαγητό και σε ωραίο ζεστό περιβάλλον. Στην κουζίνα βρίσκεται η Ευαγγελία με την πεθερά της και ετοιμάζουν «μαμαδίστικα» φαγητά με την καλύτερη πρώτη ύλη. Λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια με φύλλο αμπελιού που έχουν μαζέψει από το καλοκαίρι και το διατηρούν, τυροπιτάρι και το best seller μακαρόνια χοντρά με μυζήθρα -τις περισσότερες φορές η μυζήθρα είναι της οικογένειας που έχει δικά της πρόβατα.
Το τζατζίκι, η τυροκαυτερή παρασκευάζονται από τις ίδιες, τα χόρτα μαζεύονται στο δάσος από την συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια, ενώ η φάβα είναι από έναν παραγωγό του χωριού που την καλλιεργεί και τη φτιάχνει μόνος του. Όσο για κρέας, θα βρεις μεταξύ άλλων, μπιφτέκια (φτιάχνεται με τρία είδη κρέατος), παϊδάκια προβατίνας και λουκάνικο.
Καστάνιτσα
Στις πλαγιές του Πάρνωνα, στην ορεινή Αρκαδία, βρίσκεται η Καστάνιτσα, ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων έχει κρατήσει τον τοπικό του χαρακτήρα, όπως και τη διάλεκτο του. Επειδή το χωριό ιδρύθηκε από Τσάκωνες, μέχρι και σήμερα, κρατούν ζωντανή την παράδοση μιλώντας τσακώνικα.
Ο επισκέπτης κάνοντας μια βόλτα μέσα στο χωριό, έχει ανακηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός, θα έρθει σε επαφή με την τσακώνικη αρχιτεκτονική που έχει κρατηθεί στο ακέραιο έχοντας την αίσθηση πως ο χρόνος έχει γυρίσει σε προηγούμενους αιώνες.
Επιβλητικά πυργόσπιτα με στέγες από τοπικό σχιστόλιθο και διώροφα αρχοντικά είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στο χωριό, το οποίο συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Βόρειας Κυνουρίας. Από την άλλη, τις εντυπώσεις κλέβουν και τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα έντονα χρώματα στα παράθυρα και τις αυλές που το καλοκαίρι είναι γεμάτες ανθισμένα λουλούδια. Οι δρόμοι μέσα στο χωριό παραμένουν πετρόκτιστοι με το σκηνικό των σπιτιών και των πυργόσπιτων που μετράνε πάνω από 300 χρόνια να κάνουν ακόμα πιο ατμοσφαιρικό το όλο σκηνικό.
Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου, που χτίστηκε από Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά, τον 14ο αιώνα με σκοπό την οχύρωση της περιοχής.
Το χωριό είναι ιδανικός προορισμούς για τους επισκέπτες που επιθυμούν ήρεμες διακοπές και αγαπούν τη πεζοπορία. Μάλιστα, λέγεται πως ο παραδοσιακός οικισμός πήρε το όνομα του επειδή στη περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά κάστανα- εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο καστανόδασος. Κάθε χρόνο διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσεις αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση το κάστανο.
Στην Καστάνιτσα υπάρχουν ταβερνάκια για να απολαύσεις ντόπια κρέατα και μεζεδάκια. Από τα παραδοσιακά τους φαγητά θα επιλέξεις πιάτα με κάστανο, από σούπα μέχρι χοιρινό ή μοσχάρι.
Σοφικό
Νοτιοανατολικά της Κορίνθου βρίσκεται ένα χωριό όπου οι μαρτυρίες δείχνουν πως υπάρχει από την κλασσική εποχή, ενώ ανοικοδομήθηκε και είναι στη σημερινή του θέση από τον 14ο αιώνα.
Παίρνοντας το δρόμο προς Επίδαυρο, μόλις βγεις από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, υπάρχει πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση προς το Σοφικό. Ο δρόμος έχει στροφές και σε βγάζει σε μια όμορφη πεδιάδα με πολύ πράσινο και λίγο πιο κάτω απλώνεται το χωριό με τα περιποιημένα σπίτια. Μάλιστα, από την πάνω πλευρά του χωριού υπάρχει ένα μικρό, πέτρινο εκκλησάκι.
Το Σοφικό έχει πλούσια εκκλησιαστική ιστορία, με 30 χριστιανικά μνημεία για τους επισκέπτες. Από την άλλη, η πιο σημαντική στιγμή για το χωριό, κατά την Επανάσταση, ήταν η ανάδειξή του σε πρωτεύουσα της Επαναστατικής Κυβερνήσεως.
Λίγο πιο πάνω από το χωριό υπάρχει ένα ράντσο, ένα θεματικό μεγάλο πάρκο, ιδανικό για παιδιά έχοντας την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην Άγρια Δύση. Σε ένα περιβάλλον, πολύ αρμονικό με τη φύση, βρίσκεται το «The Ranch» το πάρκο που έχει πολλές αθλητικές δραστηριότητες για να απολαύσουν τα παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους.
Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα είναι ιδανικός μέρος για μονοήμερη με παιδιά ώστε να απολαύσουν πολύ παιχνίδι μέσα στο βουνό. Εκεί τα παιδιά, μεταξύ άλλων, θα δουν τα πόνι, θα παίξουν στην παιδική χαρά, θα βρουν οικογενειακά ποδήλατα όπου μπορούν να εξερευνήσουν κάθε μέρος του πάρκου, θα ανέβουν στο τρενάκι να πάνε μέχρι τα κατσικάκια και τα ελαφάκια που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο ράντσο έχει από καφέ και σνακ μέχρι φαγητό για μικρούς και μεγάλους.
Ελληνικό
Το Ελληνικό Αρκαδίας, ή αλλιώς Μουλάτσι, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω σε τρεις λοφίσκους. Από τα πιο άγνωστα χωριά της Γορτυνίας, είναι πολύ κοντά στην τουριστική Στεμνίτσα, όμως παραμένει γραφικό χωρίς να χάσει την ταυτότητα του.
Το πέτρινο σχολείο, που χρονολογείται από το 1932, στέκει επιβλητικό και είναι το σήμα κατατεθέν του μικρού χωριού, μια ανάσα από την κεντρική πλατεία.
Ο επισκέπτης θα απολαύσει τη βόλτα του στο Ελληνικό, μέσα σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα πετρόκτιστα αρχοντικά να δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά κάνοντας το σκηνικό πιο ατμοσφαιρικό. Μια στάση στις πέτρινες βρύσες για νερό, θα γίνουν και το τέλειο φόντο για τις πιο ινσταγκραμικές φωτογραφίες σου. Το χωριό έχει κρατήσει την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.
Το Μουλάτσι, μπορείς να το επισκεφτείς για μονοήμερη, καθώς απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα, είτε αν βρεθείς στα κοντινά χωριά της Γορτυνίας και αναζητάς αυθεντικά όμορφα χωριά.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα καθίσεις για φαγητό στο ταβερνάκι «Του Ταλούμι», πολύ γνωστό στην ευρύτερη περιοχή. Παστό με αυγά, κόκορα χωριάτικο με χυλοπίτες, ντόπιο λουκάνικο, πιάτα με κυνήγι όπως αγριογούρουνο ή ελάφι, αλλά και ψητά της ώρας είναι μερικές από τις δυνατές επιλογές του καταλόγου.