Από τους ωραιότερους προορισμούς για να αποδράσετε στην καρδιά του φθινοπώρου αποτελεί το Πήλιο.
Το Πήλιο είναι ένας τόπος μαγικός, σαν πίνακας ζωγραφικής, που ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα υπέροχα χωριά, που διατηρούν την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, και το μοναδικό τοπίο. Πλούσια βλάστηση, επιβλητικά αρχοντικά, γραφικές πλατείες με πλατάνια, πετρόκτιστες βρύσες, ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές και τοπική γαστρονομία συνθέτουν το κάδρο αυτού του τόπου.
Το Πήλιο είναι ένας από τους προορισμούς της χώρας μας όπου παραμένει μαγευτικός κάθε εποχή του χρόνου. Ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφθείτε προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα.
Αυτή την εποχή είναι από τους προορισμούς που συνδυάζουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε διαδρομές μέσα στη φύση και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο βουνού. Γιατί έναν τόπο τον γνωρίζετε ακόμα περισσότερο μέσα από τις πεζοπορικές διαδρομές και στο Πήλιο θα βρείτε πάρα πολλές.
Τα χωριά του Πηλίου είναι γραφικά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τη ζωή να κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία, με διαδρομές μέσα στη φύση. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το Πήλιο αποτελούσε τη θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.
Κάποια χωριά του Πηλίου έχουν καταφέρει να συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες, ευτυχώς χωρίς να έχουν χάσει κάτι από τη γραφικότητά τους, ενώ υπάρχουν ακόμα χωριά πιο άγνωστα στους επισκέπτες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πιο τουριστικά.
Στα plus του μέρους θα βάλω και την τοπική γαστρονομία, με το σπετζοφάι να έχει την τιμητική του, όπως και τα άγρια χόρτα με αυγά μάτια, μοσχαράκι με κάστανα και τις πίτες με χόρτα εποχής, ενώ φεύγοντας μην παραλείψετε να προμηθευτείτε σπιτικές μαρμελάδες με φρούτα εποχής, αλλά και με κάστανο, που υπάρχουν άφθονα στον τόπο.
Τέσσερα πανέμορφα χωριά του Πηλίου
Μακρινίτσα
Η Μακρινίτσα είναι από τα πιο γνωστά χωριά και λόγω της μοναδικής της θέας έχει χαρακτηριστεί «μπαλκόνι του Πηλίου». Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, ο επισκέπτης διαπιστώνει πως το χωριό έχει κρατήσει την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του και, σε συνδυασμό με τη θέα και τη γαστρονομία του τόπου, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να γίνει ένας από τους αγαπημένους φθινοπωρινούς προορισμούς.
Η Μακρινίτσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και σε κοντινή απόσταση από τον Βόλο, όπου μπορείτε να τον έχετε ως βάση και να γυρίσετε τα τριγύρω χωριά.
Η βόλτα μέσα στο χωριό θα σας ανταμείψει: διώροφα αρχοντικά με πέτρινους τοίχους, περιποιημένοι κήποι, πλατεία με πλατάνια και τριγύρω ταβερνάκια και καφενεία για να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία.
Στη Μακρινίτσα μπορείτε να επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», που φιλοξενεί πολύτιμα κειμήλια από τον 13ο μέχρι τον 20ό αιώνα, και το αρχοντικό Τοπάλη, για να πάρετε μια γεύση από την αρχιτεκτονική του Πηλίου.
Τσαγκαράδα
Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου που συνδυάζουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Σύμφωνα με την αρχαιότητα, στο βουνό της Τσαγκαράδας κατοικούσαν οι Κένταυροι, ενώ θεοί, βασιλιάδες και πρίγκιπες πήγαιναν για κυνήγι.
Η Τσαγκαράδα αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες, που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς τη θάλασσα.
Η χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική κυριαρχεί και στην Τσαγκαράδα με τα όμορφα αρχοντικά και κτίρια.
Ένα από τα ωραιότερα σημεία στο χωριό είναι η κεντρική πλατεία, της Αγίας Παρασκευής, όπου εκεί δεσπόζει ένας πλάτανος που είναι πάνω από 1.000 χρόνια. Ο συγκεκριμένος πλάτανος είναι από τους γηραιότερους της χώρας μας και ίσως και της Ευρώπης.
Από τα αξιοθέατα του τόπου που αξίζουν την προσοχή σας είναι η Εμπορική Σχολή, το Κρυφό Σχολειό -επισκέψιμο για το κοινό- και το Παλιό Γεφυριό, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Το γεφύρι είναι από τα παλαιότερα, κτίστηκε το 1728 και ενώνει την Τσαγκαράδα με το Ξουρίχτι.
Μηλιές
Οι Μηλιές είναι από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του Πηλίου χτισμένο σε 400 μέτρα υψόμετρο, με τους επισκέπτες να γοητεύονται από τον τόπο. Λέγεται πως το χωριό χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού Μηλιές της Εύβοιας, μιας και έφυγαν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών.
Μια βόλτα στο χωριό θα σας φέρει κοντά με την ιστορία του τόπου, μάλιστα το μέρος βίωσε πολλές καταστροφές ιδιαίτερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα απολαύσετε και εδώ το πηλιορείτικο στοιχείο σε συνδυασμό με τη φύση, όπου κυριαρχούν οι καστανιές, οι μηλιές και οι ελιές.
Οι Μηλιές είναι παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα αρχοντικά, πλατείες και πολλές βρύσες που κάνουν όλο το τοπίο πιο σαγηνευτικό.
Φυσικά, οι Μηλιές είναι η «πατρίδα» του θρυλικού Μουτζούρη, το τρενάκι του Πηλίου. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο, συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Πλέον, ο Μουτζούρης καλύπτει μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του Ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη.
Πινακάτες
Το χωριό Πινακάτες βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο έχοντας θέα τον Παγασητικό, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν μαχαλάς που υπαγόταν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το χωριό πήρε το όνομά του από τα ξύλινα πινάκια, δηλαδή τα πιάτα τα οποία έφτιαχναν οι πρώτοι κάτοικοι.
Το χωριό, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο γνωστό, είναι πραγματικά σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική να κρατιέται ζωντανή σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είναι από τα τουριστικά χωριά του Πηλίου, όμως οι ψαγμένοι ταξιδευτές το έχουν ανακαλύψει και το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό για να απολαμβάνουν την ηρεμία του τόπου.
Πέρα από τα πανέμορφα καλντερίμια μέσα στο χωριό, θα θέλετε κάθε σημείο να γίνει το φόντο στις φωτογραφίες σας, είναι το ίδιο δελεαστική η κεντρική πλατεία, με έναν μεγάλο πλάτανο πάνω από 500 χρόνια να στέκεται επιβλητικός και γύρω-γύρω να δίνει τον παλμό της ζωής του χωριού.