Κάθε χρόνο οι φωτογραφίες από το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι εντυπωσιακές με τους ταξιδιώτες να έχουν στο νησί ως κορυφαίο προορισμό.
Η Κέρκυρα είναι από τους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς που αναζητούν οι ταξιδιώτες για να καταφέρουν να βιώσουν μοναδικά έθιμα που κάθε χρόνο ζωντανεύουν στο νησί του Ιονίου. Από τη Μεγάλη Βδομάδα μέχρι την κορύφωση του Πάσχα κάθε μέρα είναι πλούσια σε έθιμα που διατηρούνται ζωντανά. Η όλη ατμόσφαιρα είναι υποβλητική μαγεύοντας τους πιστούς που επιθυμούν να βιώσουν αυτή την κατάνυξη.

Αν και η Κέρκυρα κρύβει πολλές ομορφιές, το Πάσχα θα προτείναμε να μείνετε στην Παλαιά Πόλη για να βιώσετε όλη τη μυσταγωγία αφήνοντας τα περίχωρα και τα σπουδαία αξιοθέατα για άλλη εποχή του χρόνου. Ακόμα και η βόλτα μέσα στα καλντούνια της πόλης είναι σαν να κάνετε βόλτα σε παλαιότερους αιώνες.

Τα πασχαλινά έθιμα της Κέρκυρας
Από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, τη Μεγάλη Βδομάδα και την κορύφωση το Πάσχα ολόκληρο το νησί ζωντανεύει μοναδικά έθιμα.
Ξεκινώντας από την παραμονή του Λαζάρου, μετά τη δύση του ηλίου στο χωριό Επίσκεψη στη βόρεια Κέρκυρα, η τοπική χορωδία, αλλά και πλήθος κόσμου, τραγουδάνε τα «Κάλαντα του Λαζάρου» σε όλες τις γειτονιές του χωριού, ενώ οι νοικοκυρές κερνάνε ντόπιους, σαρακοστιανούς μεζέδες και τοπικό κόκκινο κρασί.
Ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου μετά τη λειτουργία που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων (San Nicolo dei Vecchi), ο οποίος βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή «Καμπιέλο», στις 11.30 το πρωί, χορωδιακά σύνολα του νησιού ξεκινούν μουσική περιπλάνηση σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, ψέλνοντας τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα εξιστορούν όλη την ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου και ψάλλονται στην κερκυραϊκή διάλεκτο.
Το ίδιο απόγευμα συνηθίζεται να πραγματοποιείται συναυλία θρησκευτικής μουσικής, στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων, στην Κέρκυρα την αποκαλούν «Κυριακή των Βαγιώνε». Κάθε χρόνο στις 11.00 το πρωί πραγματοποιείται λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την επιδημία της πανώλης το 1630. Πρόκειται για την πιο μεγάλη σε διαδρομή λιτανεία του Αγίου. Το Σκήνωμα περιφέρεται κατά μήκος των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης κάνοντας αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις. Στη λιτανεία συμμετέχουν και οι 18 Φιλαρμονικές της Κέρκυρας και παρελαύνουν μετά το πέρας της λιτανείας στην Παλιά Πόλη του νησιού παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια
Τα έθιμα της Μεγάλης Βδομάδας στην Κέρκυρα
Η Μεγάλη Δευτέρα, στην Κέρκυρα, είναι γνωστή ως «Φογάτσες» και «Κολομπίνες», καθώς εκείνη την ημέρα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα συγκεκριμένα παραδοσιακά τσουρέκια. Η φογάτσα είναι βενετσιάνικης προέλευσης και αποκαλείται ως το «πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας». Φτιάχνεται με τα ίδια υλικά του τσουρεκιού προσθέτοντας λικέρ από το παραδοσιακό κερκυραϊκό κουμ- κουάτ και κομματάκια από το γλυκό του κουταλιού.
Οι κολομπίνες παράγονται από τα ίδια υλικά αλλά παρασκευάζονται σε σχήμα πλεξούδας και στολίζονται με ένα κόκκινο αυγό και ένα φτερό.
Την ίδια ημέρα συνηθίζεται να υπάρχει εκδήλωση από Φιλαρμονική στο θέατρο με έργα εμπνευσμένα από τα Άγια Πάθη της θρησκευτικής μουσικής.
Τη Μεγάλη Τρίτη τόσο στους ναούς όσο και σε υπαίθριους χώρους ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Το ίδιο βράδυ συνηθίζεται να υπάρχει μουσική εκδήλωση στο θέατρο.
Τη Μεγάλη Τετάρτη α φανάρια στους δρόμους της πόλης, στο Λιστόν και τα Ανάκτορα φωτίζονται με μωβ χρώμα όπως και ο σταυρός στο Παλαιό Φρούριο ης πόλης, για να τονιστεί η θλίψη που επικρατεί από τα Άγια Πάθη.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Duomo», γίνεται αναπαράσταση της νίψεως των ποδιών των Αποστόλων από τον Ιησού. Η αναβίωση που ονομάζεται «Τελετή του Νιπτήρα» αναπαρίσταται από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών, ο οποίος πλένει τα πόδια 12 πιστών.
Κατά την ακολουθία των Αγίων Παθών, σε χωριά του νησιού αναβιώνει το έθιμο του πλεξίματος του «γαϊτανιού». Το συγκεκριμένο έθιμο διαδραματίζεται μέσα στο χώρο της εκκλησίας όπου οι γυναίκες πλέκουν με κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, το οποίο είναι ένα πλεγμένο κορδόνι από μεταξωτές κλωστές. Το πλέξιμο γίνεται κάθε φορά που απαγγέλλεται το Ευαγγέλιο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά των επιταφίων στα καντούνια και τις πλατείες της πόλης και διαρκεί μέχρι τις 10 το βράδυ όπου θα ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου της Μητροπόλεως. Συνολικά οι Επιτάφιοι είναι 33 -συμβολίζοντας τα χρόνια του Χριστού. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από χορωδίες, Φιλαρμονική μεγάλα κεριά «τόρτσες», μανουάλια και πανύψηλα λάβαρα και φλάμπουρα «σκόλες».
Το Μεγάλο Σάββατο αναβιώνουν πολλά έθιμα από πολύ νωρίς το πρωί. στις 6.00 πμ, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβιώνει το έθιμο του σεισμού που προκαλείται με θόρυβο και κούνημα όλων των εικόνων και καντηλιών του ναού.
Στις 9 το πρωί από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκινά η λιτανεία ου Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Ταυτόχρονα γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, που οι επιτάφιοι βγαίνουν τη Μ. Παρασκευή -ένα έθιμο που κρατάει από το 1574.
Στις 11 το πρωί, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους ή τα παράθυρά τους ρίχνουν τους μπότηδες. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα με ένα κόκκινο πανί.

Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, γι αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.


Η υποδοχή του Αγίου Φωτός πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο και μεταφέρεται στο Ναό της Αγίας Παρασκευής και ξεκινάει η Ακολουθία της Αναστάσεως . Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ακολουθία της Ανάστασης μεταφέρεται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδα. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παίζουν το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί», τον ύμνο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Αξιοθέατα στην Κέρκυρα
Εξερευνήστε την Παλαιά Πόλη και το Παλαιό Φρούριο
Η Παλιά Πόλη είναι ένα υπαίθριο μουσείο από μόνη της, το οποίο μαγεύει τους επισκέπτες. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει τον 8ο αιώνα παίζοντας σημαντικό ρόλο στην Ναυμαχία των Συβότων. Επιπλέον, η Παλιά Πόλη παρέμεινε στην Κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 και όλες αυτές οι σημαντικές περίοδοι αποτυπώθηκαν στην αρχιτεκτονική του τόπου. Από την πλατεία Λιστών θα ξεκινήσει η περιπλάνηση σου σε μικρά και στενά καντούνια.

Μαγαζιά, μουσεία, εστιατόρια, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι μόνο μερικά από τα σημεία που βρίσκονται μέσα στη Παλιά Πόλη. Να έχεις όρεξη και διάθεση για περπάτημα όπου κάθε σημείο έχει το καλύτερο φόντο για τις φωτογραφίες σου.
Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους αποτελεί το ανατολικό άκρο της πόλης. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελούσε ιδανική επιλογή, καθώς επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στο θαλάσσιο δίκτυο και τον πλήρη έλεγχο των γειτονικών ακτών, ενώ τα ψηλά οχυρώματα σε συνδυασμό με την τεχνητή τάφρο καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση οποιουδήποτε επιδρομέα. Σήμερα, λειτουργεί ως ανοικτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα, ο οποίος στεγάζει μεταξύ άλλων το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας και την Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Η εμβληματική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο προστάτης της Κέρκυρας είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας και η εκκλησία, στην οποία βρίσκεται και το σκήνωμα του χτίστηκε το 1859. Ο ναός είναι στην Παλαιά Πόλη εξωτερικά φαίνεται λιτός, ωστόσο το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό με πλούσια διακόσμηση και τέμπλο του 1864 από μάρματο της Πάρου. Μέσα στο ναό βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο προσκυνάνε οι πιστοί, ενώ δύο φορές μέσα στην ημέρα οι επισκέπτες μπορούν να δουν το άφθαρτο Ιερό λείψανο του.
Στάσεις για φαγητό και γλυκό
Γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης
Από τη δεκαετία του 1950, στη περιοχή Πίνια μέσα στα στενά καντούνια της Παλαιάς Πόλης βρίσκεται το μικρό γαλακτοπωλείο. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν μόνο τρία τραπέζια, αλλά μέσα κρύβεται όλη η μυρωδιά των παραδοσιακών προϊόντων. Το μικρό φιλόξενο μαγαζί κρύβει τη δική του ιστορία. «Ο πατέρας μου, Περικλής κάθε 15 μέρες έστελνε με την Ολυμπιακή μια πολύ μεγάλη ποσότητα βούτυρο Κερκύρας και άγριες φράουλες στην Τζάκι Κένεντι, την περίοδο που ήταν παντρεμένη με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η ίδια δεν είχε έρθει ποτέ στο μαγαζί» μου ανέφερε ο κυρ- Κώστας με χαμόγελο.
Ο ίδιος συνεχίζει τη παράδοση από τον πατέρα του και σερβίρει κάθε πρωί ζεστό ψωμάκι με βούτυρο Κερκύρας και μέλι. Επιπλέον, θα απολαύσεις κρέμα (βανίλια και σοκολάτα), ρυζόγαλο και φυσικά το πιο λαχταριστό γαλακτομπούρεκο -το σιρόπι μπαίνει με το που το παραγγείλεις και μπορείς να προσθέσεις μέλι και κανέλα. Η πρώτη ύλη, δηλαδή το γάλα, το φέρνουν από τη δική τους μικρή φάρμα και ετοιμάζουν τα προϊόντα της ημέρας.
Εστιατόριο Αίγλη
Στην καρδιά της πόλης, στη πλατεία Λιστόν βρίσκεται το εστιατόριο το οποίο παντρεύει την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα με τη μοντέρνα πάνω από 50 χρόνια. Στο μενού θα βρεις ζεστά και κρύα ορεκτικά, τα οποία θα τα απολαύσεις με το νόστιμο ζυμωτό ψωμί, σαλάτες -η κερκυραϊκή με χοιρινό νούμπουλο (τοπικό αλλαντικό) είναι μια καλή επιλογή, αλλά και πιάτα ημέρας. Από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι το αρνί του σεφ (σιγομαγειρεύεται με σάλτσα κρασιού) και το κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας και σύκου. Αν πάλι θέλεις τα παραδοσιακά κερκυραϊκά φαγητά υπάρχουν καθημερινά στον κατάλογο.
Τη Μεγάλη Βδομάδα θα βρείτε κυρίως νηστίσιμα φαγητά.
Πρόταση για διαμονή στην Κέρκυρα
Για τη διαμονή σας μπορείτε να δείτε το 5 αστέρων Kerkyra Blue Hotel N’ Spa που βρίσκεται 3χιλιόμετρα μόλις από την Παλαιά Πόλη.

Πλήρως ανακαινισμένο και σε απόσταση μόλις 3χλμ. από την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας προσφέρει την ιδανική βάση για να ζήσει κανείς στο έπακρο τη μαγεία του Πάσχα στην Κέρκυρα, με τις κατανυκτικές τελετές, τη μουσική παράδοση των φιλαρμονικών και τα πασχαλινά έθιμα της περιοχής, όπως το σπάσιμο των παραδοσιακών μπότηδων.
Οι λάτρεις των Πασχαλινών εδεσμάτων, θα απολαύσουν στο ξενοδοχείο ένα εντυπωσιακό Πασχαλινό μενού, που περιλαμβάνει την κλασική μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο και άλλες παραδοσιακές γεύσεις του νησιού.

Τα τέσσερα προσεγμένα εστιατόρια του Kerkyra Blue Hotel N’ Spa καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τις ιταλικές σπεσιαλιτέ μέχρι ιαπωνικές fusion γεύσεις.