Η Λευκάδα, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου, είναι το ιδανικό μέρος για να αποδράσετε το Πάσχα ανακαλύπτοντας τόσο τα έθιμα του τόπου όσο και τα πανέμορφα ορεινά της χωριά. Μια απόδραση διαφορετική από τις άλλες.
Η απόσταση από την Αθήνα προς τη Λευκάδα είναι μόλις 3,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού και είναι το δεύτερο νησί, όπως και η Εύβοια, όπου φτάνετε οδικώς χωρίς να μπείτε σε καράβι, έχοντας πρόσβαση τη μεγάλη πλωτή γέφυρα. Το νησί φημίζεται για τις πανέμορφες καταγάλανες παραλίες του, έχοντας καταφέρει να σαγηνέψουν επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη, ωστόσο τα ορεινά χωριά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραθαλάσσια. Αντίθετα, στην απόδραση σας, θα ανακαλύψετε τη μαγική ομορφιά του τόπου που εκτός από το τιρκουάζ χρώμα από τις διάσημες παραλίες της το κάδρο περιλαμβάνει πυκνά δάση, λιθόστρωτα καλντερίμια, πετρόκτιστα αρχοντικά, γραφικές πλατείες με πλατάνους και πλούσια αρώματα ανάλογα την εποχή.
Το νησί που έχει χαρακτηριστεί «πατρίδα των Ποιητών και των Καλλιτεχνών», μεταξύ άλλων είναι τόπος καταγωγής των Άγγελου Σικελιανού, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Σπυρίδων Βεντούρα, Αλέξανδρου Παναγούλη, Ηλία Λογοθέτη, Αγνής Μπάλτσα, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, πολλά αξιοθέατα και αυτή η εποχή είναι ιδανική να γνωρίσετε τις πιο άγνωστες πλευρές του τόπου.
Λευκάδα: Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στο νησί
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στο κέντρο της πόλης, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τη συνοδεία της ιστορικής Φιλαρμονικής του τόπου. Όπως συμβαίνει σε κάθε μέρος έτσι και στη πόλη της Λευκάδας η κάθε εκκλησία έχει το δικό της ξεχωριστό Επιτάφιο. Μάλιστα, οι Επιτάφοι διασχίζουν την αγορά καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται ένα έθιμο του νησιού. Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα και «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο. Δηλαδή πετούν ένα πήλινο αγγείο, πιάτο, λαγήνι, μπότη ή ακόμα και ένα κεραμίδι ή κάτι γυάλινο που γίνεται κομμάτια. Σύμφωνα με το έθιμο τα συντρίμμια από τα σκεύη δεν επιτρέπεται να μαζευτούν την ίδια ημέρα. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να πετούν τα σκεύη έτσι ώστε να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος που επικρατεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη συνέχεια με το επιβλητικό χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει η Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης παίζοντας εμβατήρια.
Το βράδυ της Ανάστασης όλες οι εκκλησίες του νησιού γιορτάζουν το μήνυμα της αιώνιας ζωής που φέρει η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να βιώσετε μια διαφορετική εμπειρία αξίζει να πάτε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο αποτελεί για αιώνες το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι της Λευκάδας.
Τα αξιοθέατα του τόπου
Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, οι ντόπιοι το αποκαλούν Μποσκέτο, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού.
Μια βόλτα στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω από το κανάλι, δίνοντας βενετσιάνικο αέρα, αξίζει να την κάνετε -μάλιστα οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.
Από τα πιο εντυπωσιακά τοπία είναι η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας όπου ο επισκέπτης μόλις περάσει την μικρή γέφυρα που ενώνει το νησί με την στεριά, ιδιαίτερα την ώρα της δύσης του ηλίου, είναι μια μαγευτική εικόνα που θα τον συντροφεύει.
Μεταξύ άλλων, στα αξιοθέατα του νησιού είναι το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, το μουσείο «Άγγελου Σικελιανού» και η περιοχή του Καλλιγονίου όπου είναι αρχαιολογικός χώρος.
Λευκάδα: Εξερευνήστε τα ορεινά χωριά του νησιού
Το φετινό Πάσχα «πέφτει» κάπως αργά, στις 5 Μαΐου, όπου οι αποδράσεις τόσο σε νησιά όσο και παραθαλάσσια μέρη είναι σαν ένας προάγγελος του καλοκαιριού. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τις θερμοκρασίες που θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα η άνοιξη είναι η τέλεια εποχή για να εξερευνήσετε τα ορεινά χωριά της Λευκάδας αφήνοντας τα παραθαλάσσια μέρη της για το καλοκαίρι -είτε για μια σύντομη ανοιξιάτικη βουτιά. Να αναφέρουμε ότι τα νερά στο Ιόνιο είναι πιο παγωμένα, ειδικά αυτή τη μεταβατική εποχή.
Η Λευκάδα έχει γραφικά ορεινά χωριά που αξίζει να τα βάλετε στο πρόγραμμα σας για να δείτε το μοναδικό τοπίο και φυσικά να γευτείτε την τοπική γαστρονομία.
Καρυά: Το κεφαλοχώρι που φημίζεται για τα κεντήματα του
Το παραδοσιακό κεφαλοχώρι, η Καρυά, από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νησιού, απέχει μόλις 25 λεπτά από την πόλη της Λευκάδας. Φτάνοντας ως εκεί θα εκπλαγείτε από τα πλατάνια και τα πέτρινα αρχοντικά που δεσπόζουν μέσα στο χωριό. Μάλιστα, αυτή την εποχή το καταπράσινο τοπίο που απλώνεται μπροστά σας θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως, άλλωστε και η βόλτα μέσα στα σοκάκια του χωριού.
Η ζωή στο κεφαλοχώρι «χτυπάει» στην κεντρική πλατεία όπου αξίζει να κάνετε μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία για να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα απόσταγμα με μεζεδάκι.
Η Καρυά φημίζεται για την υφαντική και την κεντητική, τα περίφημα καρσανικά κεντήματα -μια τέχνη που ανθίζει στον τόπο και θα τα βρείτε στα τοπικά καταστήματα.
Εγκλουβή: Το χωριό που έγινε γνωστό από την εξαιρετική ποιότητα φακής
Από τα ορεινότερα χωριά της Λευκάδας, η Εγκλουβή είναι φωλιασμένη σε υψόμετρο πάνω από 730 μέτρα, χτισμένη αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους. Το όνομα του παραδοσιακού χωριού είναι συνώνυμο με τις φακές -το πιο γνωστό όσπριο που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει.
Αντικρίζοντας ο επισκέπτης το συγκεκριμένο χωριό είναι σα να επιστρέφει το χρόνο πίσω. Πέτρινα θολωτά κτίσματα, που όπως λένε οι κάτοικοι είχαν χτιστεί για να αποθηκεύεται η σοδειά με τις φακές, αλώνια, πηγάδια και η ζωή κινείται γύρω από την πλατεία.
Οι φακές της Εγκλουβής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και σύμφωνα με τους ντόπιους υπάρχουν μυστικά στο μαγείρεμα για να αναδεικνύεται η γεύση και τα αρώματα. Σίγουρα αξίζει μια στάση σε παραδοσιακό ταβερνάκι για να απολαύσετε ένα πιάτο με τοπικές φακές και μαγειρεμένο όπως ακριβώς πρέπει.
Αθάνι: Το ημιορεινό χωριό που είναι κοντά στις διασημότερες παραλίες του νησιού
Το Αθάνι έχει κρατήσει την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό γιατί είναι σε κοντινή απόσταση από τις διασημότερες παραλίες του νησιού: το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς.
Ακολουθώντας οδικώς τη διαδρομή από τις παραλίες μπορείτε να επισκεφτείτε το νοτιότερο άκρο του νησιού, το ακρωτήριο Κάβος της Νηράς για να επισκεφθείτε τα ερείπια ναού του Απόλλωνα.
Η τοπική γαστρονομία και οι τοπ στάσεις για φαγητό
Από τα πιο περιζήτητα προϊόντα του νησιού είναι οι φακές Εγκλουβής και το σαλάμι αέρος που θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Δοκιμάστε το τοπικό μαντολάτο, τα λευκαδίτικα κρασιά και την παραδοσιακή λαδόπιτα.
Τ’ Αλώνι: Παραδοσιακή κουζίνα με θέα
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Λευκάδας με τη φήμη του να έχει βγει εκτός του νησιού, λόγω των νόστιμων πιάτων που φτιάχνονται με ελληνικά αγνά προϊόντα.
Το εστιατόριο «Τ’ Αλώνι» βρίσκεται στο χωριό Χορτάτα έχοντας θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και με συνταγές από τα τριγύρω νησιών.
Στα best seller πιάτα είναι ο κόκορας παραγωγής τους παστιτσάδα, το αρνάκι Λευκάδας μπρεζέ και η προβατίνα μανέστρα.
Ο Γιάννης: Ψάρι και θαλασσινά πάνω στο κύμα
Πρόκειται για μια παραδοσιακή, οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στο λιμανάκι της Λυγιάς, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Λευκάδας, και θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πάνω στο κύμα.
Καλαμαράκια τηγανιτά, ψάρι ημέρας, γαριδομακαρονάδα, χταπόδι ψητό είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογο.
Ο Παύλος: Εκλεκτά κρεατικά στη σούβλα
Η ταβέρνα «Ο Παύλος», στο χωριό Χαραδιάτικα, φημίζεται για τα πιάτα με κρέας που σερβίρει. Αποδράστε εκτός πόλης για να δοκιμάσετε εκλεκτά κρέατα ψημένα, πάνω στη φωτιά, που ετοιμάζονται με μαεστρία.
Κοκορέτσι, φρυγαδέλι, παϊδάκια, κοντοσούβλι είναι μόνο μερικές από τις κρεατικές επιλογές που θα βρείτε, όπως και χειροποιήτα ορεκτικά και σαλάτες για ένα κλασικό γεύμα στο χωριό.