Είκοσι λεπτά από την κοσμοπολίτισσα Αράχωβα βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον Παρνασσό ένα όμορφο χωριό πνιγμένο στα έλατα και τα πλατάνια για όσους επιθυμούν πιο ήρεμες χειμερινές διακοπές. Στην Αγόριανη ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε μέρος των διακοπών του και εκεί γυρίστηκε η πρώτη έγχρωμη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Αγόριανη, αλλιώς Επτάλοφος όπως είναι πλέον το επίσημο όνομα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της χώρας μας, με πλεονέκτημα να βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Χρειάζεσαι περίπου 2,5 ώρες μέχρι να φτάσεις εκεί είτε περνώντας μέσα από την Αράχωβα, είτε μέσα από Αμφίκλεια ακολουθώντας τη διαδρομή που σε βγάζει προς Πολύδροσο και Παρνασσό. Και οι δύο διαδρομές είναι υπέροχες - αυτή την εποχή το πράσινο μπλέκεται μοναδικά με το καφέ του φθινοπώρου δημιουργώντας την πιο όμορφη φθινοπωρινή παλέτα.
Η ιστορία της Αγόριανης ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, ενώ το χωριό έχει περάσει δύσκολα καθώς κάηκε δύο φορές με τους κατοίκους του να το χτίζουν από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος.
Το χωριό, χτισμένο πάνω σε επτά λόφους εξού και η ονομασία Επτάλοφος, προσελκύει τους τουρίστες κάθε εποχή του χρόνου, αλλά φθινόπωρο και χειμώνας είναι από τους top κοντινούς προορισμούς. Το γεγονός πως βρίσκεται πολύ κοντά από το Χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού το κάνει περιζήτητο -εξάλλου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός.
Ο επισκέπτης κάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα διαπιστώσει πως είναι πνιγμένο στα έλατα, στα πλατάνια, τις καρυδιές και τις κερασιές, ενώ τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά ταβερνάκια ολοκληρώνουν το όλο σκηνικό. Η ζωή κινείται στην κεντρική πλατεία, όμως αξίζει να το περπατήσεις απολαμβάνοντας στα σοκάκια τα περιποιημένα σπίτια με τις σόμπες να καίνε αυτή την εποχή, τις εκκλησίες, ενώ μπορείς με βάση το χωριό να κάνεις εξορμήσεις στους Δελφούς και την Παύλιανη, η οποία απέχει περίπου 40 λεπτά.
Η Αγόριανη γίνεται ακόμα πιο όμορφη και παραμυθένια τους χειμερινούς μήνες που είναι ντυμένη στα λευκά έχοντας την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποιο αλπικό χωριό. Μάλιστα, πολλοί λένε πως η Αγόριανη αξίζει να τη δεις χιονισμένη σε συνδυασμό με το ελατόδασος καταφέρνει να σαγηνέψει τον επισκέπτη με το μοναδικό, παραμυθένιο τοπίο.
Επίσκεψη στον καταρράκτη
Από την κεντρική πλατεία του χωριού θα διασχίσεις το πέτρινο μονοπάτι, το οποίο σε οδηγεί στον καταρράκτη με τα νερά να πέφτουν ασταμάτητα. Πριν φτάσεις, όμως, μέχρι εκεί βγάλε μια αναμνηστική φωτογραφία στο ξύλινο γεφύρι που με πράσινα γράμματα έχει το όνομα του χωριού. Το δρομάκι για να φτάσεις είναι στενό και τα Σαββατοκύριακα έχει ουρά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Αν έρθεις στο χωριό από το Πολύδροσο το πρώτο πράγμα που θα συναντήσεις στο δεξί σου χέρι είναι ένα βρυσάκι και λίγο πιο κάτω ένας μικρότερος καταρράκτης μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον με δέντρα. Κάνε μια στάση για την απαραίτητη φωτογραφία.
Οι πηγές των Αγίων Αναργύρων
Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, πιο πάνω από τη πλατεία, θα βρεθείς στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είναι χτισμένη πάνω σε πηγή. Στο πίσω μέρος υπάρχουν 7 πηγές που αναβλύζουν τα νερά. Από αυτό το σημείο μπορείς να δεις από ψηλά το χωριό, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά.
Λαογραφικό μουσείο
Λένε πως για να γνωρίσεις έναν τόπο πρέπει να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο και να απολαύσεις τη γαστρονομία του. Η Αγόριανη έχει το δικό της λαογραφικό μουσείο όπου θα έρθεις σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μαθαίνοντας την ιστορία του. Εδώ θα βρεις μεταξύ άλλων συλλογές από παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο τσαγκάρης, ο κουρέας, ο μανάβης αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό κ.α.
Το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 2003 όπου με πρωτοβουλία της κυρίας Έφης Πανάγου συλλέχθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα από τα σπίτια προκειμένου ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τη ζωή στην Αγόριανη. Τα περισσότερα που έχουν διασωθεί είναι από τις δεκαετίας του 1950-1960. Ωστόσο, υπάρχει νόμισμα από το 800μ.Χ. και κάποια αντικείμενα του 1800 που μαρτυρούν πως η ιστορία του χωριού ξεκινάει αιώνες πίσω.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχωρίζουν είναι ο γάμος ενός ντόπιου ζευγαριού το 1919 με κουμπάρο τον Άγγελο Σικελιανό και την πρώτη του γυναίκα, Εύα Πάλμερ. O συγγραφέας διατηρούσε σπίτι κοντά στους Δελφούς και τα καλοκαίρια του τα περνούσε φιλοξενούμενος της οικογένειας Αρβανίτη σε μια διώροφη κατοικία στην Αγόριανη. Μάλιστα, ο Σικελιανός βάφτισε το πρώτο παιδί του ζευγαριού που πάντρεψε και στο χωριό ζουν οι απόγονοι της.
«Η γιαγιά μου ήταν το βαφτιστήρι του Άγγελου Σικελιανού, ήταν γεννημένη το 1921 από το γένος Καρατζά. Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν επισκέπτης του χωριού, είχε αναπτύξει φιλικές και συγγενικές σχέσεις με τους κατοίκους του χωριού. Την περίοδο που παντρεύτηκε ο πατέρας της γιαγιάς μου αποφάσισε να γίνει κουμπάρος του και φυσικά ο Νίκος Καρατζάς και η γυναίκα του Ασήμω το δέχτηκαν με χαρά. Η γιαγιά μου, η Ελένη, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και παραδοσιακά ο κουμπάρος βάφτιζε το πρώτο παιδί. Τα πρώτα χρόνια είχαν επαφές μέχρι που ο Σικελιανός χώρισε με την Εύα Πάλμερ και σταμάτησε να έρχεται στο χωριό. Μέχρι τότε είχαν σχέσεις και μάλιστα όπως μου είχε εξομολογηθεί η γιαγιά μου ως νονός της έφερνε δώρα. Η γιαγιά δεν τον θυμόταν πάρα πολύ καλά γιατί ήταν μικρή όταν σταμάτησε να επισκέπτεται το χωριό. Ένιωθα μεγάλη υπερηφάνεια που ο σπουδαίος αυτός ποιητής ήταν ο νονός της και τιμούσε το όνομα του κάθε φορά που αναφερόταν σ΄ αυτόν. Δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ προσπάθεια να βρουν τον ίδιο ή το γιο του τον Γλαύκο για πολλούς λόγους με τον κυριότερο να είναι πως εκείνα τα χρόνια δεν επαρκούσαν να μέσα, μετά ξεκίνησε ο πόλεμος οπότε δεν το κατάφερε η γιαγιά μου» λέει στο iefimerida.gr ο εγγονός της Στάθης Τούντας.
Στην Αγόριανη γυρίστηκε η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» και μέσα στο μουσείο υπάρχουν αντικείμενα από το καφενείο που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό.
Αθλητικές δραστηριότητες
Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας και του αθλητισμού μόλις βρήκες τον παράδεισο σου. Εκτός από την κλασσική επιλογή να επισκεφτείς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού θα βρεις πολλές δραστηριότητες να γεμίσουν το χρόνο σου και να ανανεώσουν τη διάθεση σου.
Είτε αγαπάς τη πεζοπορία είτε όχι αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα σου να περπατήσεις πάνω στο βουνό σε μια όμορφη διαδρομή μέσα στη φύση για να φτάσεις μέχρι το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης. Το άκρως εντυπωσιακό βάραθρο Επτάστομο βρίσκεται σε υψόμετρο 1300μ, ενώ στο σπήλαιο με τα επτά στόμια, το χιόνι δεν λιώνει ποτέ αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δεν ξεπερνά τους 0° C. Η κατάβαση στο βάραθρο γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευόμενα άτομα ή σπηλαιολόγους οπότε μην επιχειρήσεις να κατέβεις.
Από τις πιο γνωστές διαδρομές για πεζοπορία για τους τολμηρούς είναι το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 όπου συνδέεται η Αγόριανη με τους Δελφούς και διαρκεί περίπου 5 ώρες.
Mountain bike, ιππασία είναι επιπλέον δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις στο ορεινό χωριό. Για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία τουρισμού -μάλιστα μπορούν να σου φτιάξουν ένα πλούσιο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Γαστρονομία
Ο τόπος έχει πλούσια γαστρονομία με πολλά τοπικά προϊόντα που κερδίζουν τους επισκέπτες: μέλι, βότανα, γλυκά του κουταλιού, μανιτάρια του δάσους, πίτες και κρεατικά με πρωταγωνιστή το κυνήγι.
Στον ξενώνα «Μαυροδήμος» θα ζήσεις την πιο υπέροχη γαστρονομική εμπειρία γιατί τόσο το πρωινό όσο και το εστιατόριο το μενού είναι μικρό με τα τοπικά προϊόντα να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το πρωινό δεν έχει τίποτα από τα κλασσικά που συνήθως συναντάς: τυρί του τοστ, γαλοπούλα, κρουασάν, ούτε τυποποιημένα ατομικά προϊόντα. Αντίθετα όλα είναι χειροποίητα με εποχιακά υλικά και τοπικά προϊόντα μέχρι 25χιλιομέτρα ακτίνα. Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, ομελέτα (από τα αυγά που έρχονται κατευθείαν από το κοτέτσι), πρόβειο χειροποίητο βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα κυδώνι (της εποχής), ζυμωτό ψωμί, πίτα ημέρας (από μανιταρόπιτα μέχρι τυρόπιτα) και τάρτες ή κέικ με σπιτικές μαρμελάδες και φρούτα αυστηρά εποχιακά -είναι το πρωινό που θα απολαύσεις με πολλές παραλλαγές καθημερινά.
Στο εστιατόριο το μενού είναι μικρό, προσεγμένο και διαφοροποιημένο από τα κλασσικά ταβερνάκια. Από τα must taste είναι τα χοντρά μακαρόνια με τη γίδα - η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη και ισορροπημένη, οι χυλοπίτες με ανθότυρο, μπρόκολο και μπόλικο πιπέρι, μοσχαράκι κοκκινιστό, αγριογούρουνο στιφάδο και φυσικά τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια. Οι κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα επιβάλλουν μια σούπα και προτείνω την βελουτέ κολοκυθόσουπα.
Στα plus τα μαθήματα μαγειρικής που διοργανώνει η κυρία Βούλα. Μπορείς να μαζέψεις τα λαχανικά και να συμμετέχεις στη προετοιμασία του φαγητού και έπειτα να το απολαύσεις την ώρα του μεσημεριανού.
Για εσένα που προτιμάς καθαρά κρεατικά πιάτα η παραδοσιακή ταβέρνα «Σταύρος» είναι αυτό που ψάχνει. Στο μενού θα βρεις προβατίνα, αρνί, λουκάνικο, σαλάτα, πατάτες τηγανιτές και τζατζίκι. Όλα τα κρέατα είναι φρέσκα καλοψημένα και ζουμερά.
Στη πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια θα απολαύσεις τον πρώτο καφέ της ημέρας μαζί με κάποιο παραδοσιακό γλυκό στην «Κορακότρουπα». Επιπλέον, είναι μια νόστιμη επιλογή για να απολαύσεις το τσιπουράκι σου μαζί με σπιτικό μεζεδάκι: κοκκινιστό και παραδοσιακή πίτα από αυτά που θα γευτείς.