Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο των αδερφών Κορρέ στη Νάξο και δοκιμάσαμε το μενού και τα απολαυστικά του κοκτέιλ που βασίζονται σε βότανα του νησιού.
To Naxos Apothecary είναι δικαίως το πιο πολυσυζητημένο μπιστρό του νησιού. Τοποθετημένο στρατηγικά σε μια προνομιακή θέση, στην άκρη του λιμανιού, έχει την πιο μαγευτική θέα της Χώρας. Από τα ξύλινα τραπέζια της αυλής του, το εστιατόριο των αδερφών Κορρέ, έχει κυριολεκτικά την Πορτάρα στο πιάτο.
Η ωραιότερη ώρα είναι μετά το ηλιοβασίλεμα, όπου η Πορτάρα φωτίζεται καθώς πέφτει ο ήλιος με ένα μοβ-πορτοκαλί χρώμα, δημιουργώντας ένα μυστηριακό τοπίο.
Οι τουρίστες μαγεμένοι από το φυσικό κάλλος και τη μοναδική ενέργεια του μνημείου, κατά εκατοντάδες, δημιουργούν μια πομπή σχεδόν τελετουργική, περπατώντας στην προβλήτα που ενώνει το νησάκι όπου βρίσκεται ο αρχαίος Ναό του Απόλλωνα με το λιμάνι της Νάξου, ενώ τα κύματα χτυπούν στην αριστερή πλευρά πάνω στα άγρια βράχια.
Ακολουθούμε κι εμείς αυτή την «λιτανεία» και καταλήγουμε στο εστιατόριο Naxos Apothecary, όπου οι αδερφοί Κορρέ, ιδρυτές των γνωστών διεθνώς ελληνικών brand καλλυντικών Korres και The Naxos Apothecary που ξεκίνησαν από ένα παραδοσιακό φαρμακείο ομοιοπαθητικών, έχουν στήσει ένα μοντέρνο σκηνικό, σε λιτό -σχεδόν ασκητικό- αλλά υπέρκομψο νησιώτικο περιβάλλον.
Το λευκό κτίριο με τους μαύρους ανεμιστήρες, τα μεταλλικά μαύρα τραπέζια με τη μαρμάρινη επιφάνεια και τις παραδοσιακές καρέκλες καφενείου, φιλοξενεί στο εσωτερικό του τόσο μια open space κουζίνα και ένα μπαρ για τα απολαυστικά βοτανικά μείγματα, τα κοκτέιλς και τα mocktails που φτιάχνονται έχοντας ως βάση τα βότανα της Νάξου, αλλά και ένα concept store που πουλά τα προϊόντα του The Naxos Apothecary (αρωματικά κεριά, αρώματα, σαπούνια, κρέμες περιποίησης προσώπου και σώματος κτλ). Η ατμόσφαιρα εδώ είναι αντίστοιχης αισθητικής με τον πολυχώρο του Naxos Apothecary στο Σύνταγμα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Milos, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής.
Από το ορεινό Σκαδό της Νάξου, στη Νέα Υόρκη
Με καταγωγή από το Σκαδό, ένα ορεινό χωριό στο βόρειο τμήμα της Νάξου, ανάμεσα στο ξακουστό για τον Κούρο του Διονύσου ψαροχώρι του Απόλλωνα και την γραφική Απείρανθο, τα αδέρφια Κορρέ έψαχναν εδώ και χρόνια να βρουν τον ιδανικό χώρο για να δημιουργήσουν στη Νάξο ένα εστιατόριο που θα ήταν αφιερωμένο στα βότανα του νησιού, αλλά και στον γαστρονομικό του πλούτο.
Η Νάξος είναι ένα εύφορο νησί που φημίζεται για την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειές της σε φρούτα και λαχανικά (με πιο ξακουστές τις φοβερές πατάτες Νάξου), αλλά και τα ξακουστά της τυροκομεία (το νησί παράγει εκτός από τη φημισμένη διεθνώς Γραβιέρα Νάξου και πολλά ακόμα τυριά μεταξύ των οποίων το πολύ γευστικό κεφαλοτύρι -το λεγόμενο Αρσενικό-, το ξινοτύρι και την ναξιώτικη ξινομυζήθρα, ένα χλωρό γευστικό κρεμώδες τυρί που αναδεικνύει κάθε σαλάτα, αλλά ταιριάζει γάντι με τις τηγανητές πατάτες του νησιού). Τα αδέρφια Κορρέ, ήθελαν λοιπόν όλοι αυτοί οι αγνοί θησαυροί του νησιού να αποτελούν την καρδιά ενός απλού αλλά νόστιμου μενού που θα αναδεικνύει την τοπική κουζίνα της Νάξου.
Ο σεφ Βαγγέλης Στέρπας, ανέλαβε να κάνει το όραμα των εμπνευσμένων αδερφών πραγματικότητα, και με τη συμβολή του αδερφού του Δημήτρη Στέρπα, o οποίος εκτελεί χρέη sous-chef, στήνουν στην καρδιά της Χώρας, μπροστά από την μαγευτική Πορτάρα, ένα γαστριμαργικό «πανηγύρι», από αυτά τα ωραία νησιώτικα, όπου οι εκλεκτές γεύσεις της Ναξου έχουν τον πρώτο λόγο. Με δημιουργικά πιάτα στα οποία η απλότητα και οι φίνοι συνδυασμοί πρωταγωνιστούν, οι επισκέπτες του εστιατορίου θα κάνουν ένα νοερό ταξίδι σε όλο το νησί, από τα τυροκομεία των ορεινών χωριών του Βορρά μέχρι τον κτηνοτροφικό πλούτο χωριών όπως οι Εγγαρές, πάνω από τη Χώρα. Το κρέας, για το οποίο φημίζεται άλλωστε η Νάξος, αλλά και τα αιγαιοπελαγίτικα θαλασσινά με ό,τι φέρει η ψαριά της ημέρας από το καΐκι, τα ναξιώτικα τυριά και τα βότανα, τα φρέσκα λαχανικά από τα περιβόλια της ενδοχώρας, δίνουν το στίγμα σε κάθε ένα από τα πιάτα που προτείνει ο Βαγγέλης Στέρπας.
Τα τυροκομικά έρχονται από το τυροκομείο του Μπαμπούνη, ο εγγονός μάλιστα της οικογένειας, ο designer Μάνος Μπαμπούνης, είναι ο σχεδιαστής όλων των καταστημάτων του The Naxos Apothecary (στο Σύνταγμα, τη Νάξο,τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, στο Αεροδρόμιο και τη Νέα Υόρκη).
Αξιοσημείωτη είναι η λίστα κρασιών, αλλά είναι μοναδική εμπειρία τα cocktails και τα mocktails του Naxos Apothecary, τα οποία επιμελείται η Πόπη Σεβαστού (γνώριμη από τα μπαρ των εστιατορίων Nolan και Proveleggios), χρησιμοποιώντας ως βάση ναξιώτικα βότανα και τοπικά αποστάγματα.
Η δική μας εμπειρία
Η μικρή ευέλικτη κάρτα του εστιατορίου, αποτελείται από δεκαοκτώ επιλογές σε σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά, ενώ καθημερινά υπάρχει ένα ή δύο πιάτα ημέρας.
Εμείς ξεκινήσαμε με δύο κοκτέιλς με βάση το ελληνικό τζιν και τα μεσογειακά βότανα και μια ποικιλία από προζυμένια ψωμιά, τυρί Αρσενικό, ελιές και αρωματικό βούτυρο Νάξου.
Από σαλάτες επιλέξαμε την πράσινη με αποξηραμένο κίτρο, Αρσενικό Νάξου, ροδάκινο, κάσιους και προσούτο από την Άνδρο.
Από τα ορεκτικά αξίζουν την προσοχή σας τα κεφτεδάκια από τραχανά, οι τηγανητές πατάτες Νάξου με κυκλαδίτικη τυροκαυτερή και το μαρινάτο λευράκι με φράουλες σε ζυμωση, σέλερι και αρακά.
Από κυρίως εξαιρετικό είναι το χτένια γουβέτσι με ζωμό γαρίδας και σαφράν, με ένα μελωμένο και νόστιμο κριθαρακάκι, αλλά και το χταπόδι με φασολάκια στα κάρβουνα και έναν πικάντικο πεντανόστιμο πουρέ escabeche (λάτιν σάλτσα από σκόρδο, ξύδι, βότανα, λάδι και chili).
Η συνολική εμπειρία από το Naxos Apothecary ήταν μαγευτική. Η τέλεια αυγουστιάτικη βραδιά με τη δροσιά του Αιγαίου, σε έναν χώρο με φοβερή θέα στη φωτισμένη Πορτάρα και όλο το λιμάνι της Νάξου μπροστά μας. Απλές νόστιμες γεύσεις, αγνά υλικά, ωραία κοκτέιλς!
Info: Naxos Apothecary
Πρωτοπαπαδάκη 13, Νάξος, τηλ. 2285 025186
instagram.com/thenaxosapothecary
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο με ποτό.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Επισκεφθήκαμε το Luaz στην Πάρο: Απολαυστικό φαγητό πάνω στο κύμα, στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Νάουσας
- Πώς οι αυθεντικές γεύσεις ενός 3άστερου Ιταλού σεφ έφθασαν στο Παγκράτι -Μακαρονάδες-ποίημα στη Santa Lucia
- Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη