Πώς από ένα φαρμακείο ομοιοπαθητικών, γεννήθηκε ένα μοντέρνο εστιατόριο στη Νάξο με θέα στην Πορτάρα - iefimerida.gr

Πώς από ένα φαρμακείο ομοιοπαθητικών, γεννήθηκε ένα μοντέρνο εστιατόριο στη Νάξο με θέα στην Πορτάρα

Τραπέζια καρέκλες εστιατόριο θάλασσα Νάξος Χώρα Naxos Apothecary
Tα τραπέζια του εστιατορίου Naxos Apothecary βλέπουν από τη μια το λιμάνι του νησιού και από την άλλη την Πορτάρα / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο των αδερφών Κορρέ στη Νάξο και δοκιμάσαμε το μενού και τα απολαυστικά του κοκτέιλ που βασίζονται σε βότανα του νησιού. 

To Naxos Apothecary είναι δικαίως το πιο πολυσυζητημένο μπιστρό του νησιού. Τοποθετημένο στρατηγικά σε μια προνομιακή θέση, στην άκρη του λιμανιού, έχει την πιο μαγευτική θέα της Χώρας. Από τα ξύλινα τραπέζια της αυλής του, το εστιατόριο των αδερφών Κορρέ, έχει κυριολεκτικά την Πορτάρα στο πιάτο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πέργκολα της αυλής του Naxos Apothecary απέναντι από την Πορτάρα της Νάξου / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
Η πέργκολα της αυλής του Naxos Apothecary απέναντι από την Πορτάρα της Νάξου / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara

Η ωραιότερη ώρα είναι μετά το ηλιοβασίλεμα, όπου η Πορτάρα φωτίζεται καθώς πέφτει ο ήλιος με ένα μοβ-πορτοκαλί χρώμα, δημιουργώντας ένα μυστηριακό τοπίο.

Η Χώρα της Νάξου όπως φαίνεται από την Πορτάρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η Χώρα της Νάξου όπως φαίνεται από την Πορτάρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Οι τουρίστες μαγεμένοι από το φυσικό κάλλος και τη μοναδική ενέργεια του μνημείου, κατά εκατοντάδες, δημιουργούν μια πομπή σχεδόν τελετουργική, περπατώντας στην προβλήτα που ενώνει το νησάκι όπου βρίσκεται ο αρχαίος Ναό του Απόλλωνα με το λιμάνι της Νάξου, ενώ τα κύματα χτυπούν στην αριστερή πλευρά πάνω στα άγρια βράχια. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H Πορτάρα του Ναού του Απόλλωνα στη Νάξο  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
H Πορτάρα του Ναού του Απόλλωνα στη Νάξο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθούμε κι εμείς αυτή την «λιτανεία» και καταλήγουμε στο εστιατόριο Naxos Apothecary, όπου οι αδερφοί Κορρέ, ιδρυτές των γνωστών διεθνώς ελληνικών brand καλλυντικών Korres και The Naxos Apothecary που ξεκίνησαν από ένα παραδοσιακό φαρμακείο ομοιοπαθητικών, έχουν στήσει ένα μοντέρνο σκηνικό, σε λιτό -σχεδόν ασκητικό- αλλά υπέρκομψο νησιώτικο περιβάλλον. 

Το λευκό νησιώτικο κτίριο που φιλοξενει στο ισόγειο το εστιατόριο και concept store The Naxos Apothecary Portara  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το λευκό νησιώτικο κτίριο που φιλοξενει στο ισόγειο το εστιατόριο και concept store The Naxos Apothecary Portara / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το λευκό κτίριο με τους μαύρους ανεμιστήρες, τα μεταλλικά μαύρα τραπέζια με τη μαρμάρινη επιφάνεια και τις παραδοσιακές καρέκλες καφενείου, φιλοξενεί στο εσωτερικό του τόσο μια open space κουζίνα και ένα μπαρ για τα απολαυστικά βοτανικά μείγματα, τα κοκτέιλς και τα mocktails που φτιάχνονται έχοντας ως βάση τα βότανα της Νάξου, αλλά και ένα concept store που πουλά τα προϊόντα του The Naxos Apothecary (αρωματικά κεριά, αρώματα, σαπούνια, κρέμες περιποίησης προσώπου και σώματος κτλ). Η ατμόσφαιρα εδώ είναι αντίστοιχης αισθητικής με τον πολυχώρο του Naxos Apothecary στο Σύνταγμα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Milos, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τη λίστα ποτών έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού  / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
Τη λίστα ποτών έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara

Από το ορεινό Σκαδό της Νάξου, στη Νέα Υόρκη

Με καταγωγή από το Σκαδό, ένα ορεινό χωριό στο βόρειο τμήμα της Νάξου, ανάμεσα στο ξακουστό για τον Κούρο του Διονύσου ψαροχώρι του Απόλλωνα και την γραφική Απείρανθο, τα αδέρφια Κορρέ έψαχναν εδώ και χρόνια να βρουν τον ιδανικό χώρο για να δημιουργήσουν στη Νάξο ένα εστιατόριο που θα ήταν αφιερωμένο στα βότανα του νησιού, αλλά και στον γαστρονομικό του πλούτο.

Πιάτο ημέρας με σφυρίδα  / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
Πιάτο ημέρας με σφυρίδα / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara

Η Νάξος είναι ένα εύφορο νησί που φημίζεται για την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειές της σε φρούτα και λαχανικά (με πιο ξακουστές τις φοβερές πατάτες Νάξου), αλλά και τα ξακουστά της τυροκομεία (το νησί παράγει εκτός από τη φημισμένη διεθνώς Γραβιέρα Νάξου και πολλά ακόμα τυριά μεταξύ των οποίων το πολύ γευστικό κεφαλοτύρι -το λεγόμενο Αρσενικό-, το ξινοτύρι και την ναξιώτικη ξινομυζήθρα, ένα χλωρό γευστικό κρεμώδες τυρί που αναδεικνύει κάθε σαλάτα, αλλά ταιριάζει γάντι με τις τηγανητές πατάτες του νησιού). Τα αδέρφια Κορρέ, ήθελαν λοιπόν όλοι αυτοί οι αγνοί θησαυροί του νησιού να αποτελούν την καρδιά ενός απλού αλλά νόστιμου μενού που θα αναδεικνύει την τοπική κουζίνα της Νάξου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αρωματισμένο βούτυρο με ελληνικά βότανα αναδεικνύει το προζυμένιο τραγανό ψωμί  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το αρωματισμένο βούτυρο με ελληνικά βότανα αναδεικνύει το προζυμένιο τραγανό ψωμί / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ο σεφ Βαγγέλης Στέρπας, ανέλαβε να κάνει το όραμα των εμπνευσμένων αδερφών πραγματικότητα, και με τη συμβολή του αδερφού του Δημήτρη Στέρπα, o οποίος εκτελεί χρέη sous-chef, στήνουν στην καρδιά της Χώρας, μπροστά από την μαγευτική Πορτάρα, ένα γαστριμαργικό «πανηγύρι», από αυτά τα ωραία νησιώτικα, όπου οι εκλεκτές γεύσεις της Ναξου έχουν τον πρώτο λόγο. Με δημιουργικά πιάτα στα οποία η απλότητα και οι φίνοι συνδυασμοί πρωταγωνιστούν, οι επισκέπτες του εστιατορίου θα κάνουν ένα νοερό ταξίδι σε όλο το νησί, από τα τυροκομεία των ορεινών χωριών του Βορρά μέχρι τον κτηνοτροφικό πλούτο χωριών όπως οι Εγγαρές, πάνω από τη Χώρα. Το κρέας, για το οποίο φημίζεται άλλωστε η Νάξος, αλλά και τα αιγαιοπελαγίτικα θαλασσινά με ό,τι φέρει η ψαριά της ημέρας από το καΐκι, τα ναξιώτικα τυριά και τα βότανα, τα φρέσκα λαχανικά από τα περιβόλια της ενδοχώρας, δίνουν το στίγμα σε κάθε ένα από τα πιάτα που προτείνει ο Βαγγέλης Στέρπας.

Τα τυροκομικά έρχονται από το τυροκομείο του Μπαμπούνη, ο εγγονός μάλιστα της οικογένειας, ο designer Μάνος Μπαμπούνης, είναι ο σχεδιαστής όλων των καταστημάτων του The Naxos Apothecary (στο Σύνταγμα, τη Νάξο,τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, στο Αεροδρόμιο και τη Νέα Υόρκη). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η είσοδος του εστιατορίου Naxos Apothecary  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η είσοδος του εστιατορίου Naxos Apothecary / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Αξιοσημείωτη είναι η λίστα κρασιών, αλλά είναι μοναδική εμπειρία τα cocktails και τα mocktails του Naxos Apothecary, τα οποία επιμελείται η Πόπη Σεβαστού (γνώριμη από τα μπαρ των εστιατορίων Nolan και Proveleggios), χρησιμοποιώντας ως βάση ναξιώτικα βότανα και τοπικά αποστάγματα. 

Τα τραπέζια βλέπουν ανεμπόδιστα στη φωτισμένη Πορτάρα  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα τραπέζια βλέπουν ανεμπόδιστα στη φωτισμένη Πορτάρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η δική μας εμπειρία 

Η μικρή ευέλικτη κάρτα του εστιατορίου, αποτελείται από δεκαοκτώ επιλογές σε σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά, ενώ καθημερινά υπάρχει ένα ή δύο πιάτα ημέρας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοκτέιλ με ελληνικό τζιν και μεσογειακά βότανα  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Κοκτέιλ με ελληνικό τζιν και μεσογειακά βότανα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Εμείς ξεκινήσαμε με δύο κοκτέιλς με βάση το ελληνικό τζιν και τα μεσογειακά βότανα και μια ποικιλία από προζυμένια ψωμιά, τυρί Αρσενικό, ελιές και αρωματικό βούτυρο Νάξου. 

Σαλάτα με ροδάκινο και κίτρο  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σαλάτα με ροδάκινο και κίτρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από σαλάτες επιλέξαμε την πράσινη με αποξηραμένο κίτρο, Αρσενικό Νάξου, ροδάκινο, κάσιους και προσούτο από την Άνδρο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Τα πιάτα έχουν σχέδιο της Πορτάρας / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
Τα πιάτα έχουν σχέδιο της Πορτάρας / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara

Από τα ορεκτικά αξίζουν την προσοχή σας τα κεφτεδάκια από τραχανά, οι τηγανητές πατάτες Νάξου με κυκλαδίτικη τυροκαυτερή και το μαρινάτο λευράκι με φράουλες σε ζυμωση, σέλερι και αρακά. 

Χτένια γιουβέτσι  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Χτένια γιουβέτσι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από κυρίως εξαιρετικό είναι το χτένια γουβέτσι με ζωμό γαρίδας και σαφράν, με ένα μελωμένο και νόστιμο κριθαρακάκι, αλλά και το χταπόδι με φασολάκια στα κάρβουνα και έναν πικάντικο πεντανόστιμο πουρέ escabeche (λάτιν σάλτσα από σκόρδο, ξύδι, βότανα, λάδι και chili). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χταπόδι με φασολάκια  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Χταπόδι με φασολάκια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η συνολική εμπειρία από το Naxos Apothecary ήταν μαγευτική. Η τέλεια αυγουστιάτικη βραδιά με τη δροσιά του Αιγαίου, σε έναν χώρο με φοβερή θέα στη φωτισμένη Πορτάρα και όλο το λιμάνι της Νάξου μπροστά μας. Απλές νόστιμες γεύσεις, αγνά υλικά, ωραία κοκτέιλς! 

 Η λιτότητα του ελληνικού καλοκαιριού / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara
Η λιτότητα του ελληνικού καλοκαιριού / Φωτογραφία: thenaxosapothecary_portara

Info: Naxos Apothecary
Πρωτοπαπαδάκη 13, Νάξος, τηλ. 2285 025186
instagram.com/thenaxosapothecary
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο με ποτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ