Το εστιατόριο στον Πειραιά που συνδυάζει την ψαροφαγία και τη δημιουργική κουζίνα με τις καλές τιμές.
Στον χάρτη της προσιτής ψαροφαγίας που φέρνει τα θαλασσινά σε smart budget για όλους, το Piscis στον Πειραιά, είναι μια σίγουρη επιλογή για να φας καλά, σε χαμηλές τιμές, πλάι στη θάλασσα. Στη δροσερή του πέργολα νιώθεις σαν να είσαι σε νησί, βλέποντας τα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Μικρολίμανου, τη φεγγαράδα στη θάλασσα και τον ανοιχτό ορίζοντα του Αργοσαρωνικού.
Εδώ δύο σπουδαίοι, βραβευμένοι σεφ αξιώσεων, ο Παναγιώτης Γιακαλής executive chef των εστιατορίων του ομίλου Margi (Patio, Malabar, Ακτή, Krabo, Margi Farm) και ο Πέτρος Φωτείνης (Krabo, Καβούρι), έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον Μανώλη Μαυριδάκη (Koursaros, Μύκονος) σε ένα μαγαζί που υπακούει στην φιλοσοφία του εκδημοκρατισμού της εκλεκτής ψαροφαγίας.
Στο Piscis οι τρεις συνεργάτες ήθελαν έναν χώρο που να προσφέρει πιάτα δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας με gourmet twists και καλή πρώτη ύλη, σε χαμηλές τιμές.
Το πείραμα εδώ και ένα χρόνο έχει συζητηθεί πολύ, καθιερώνοντας το εστιατόριο στη συνείδηση του κοινού που αναζητά όλο το πακέτο μιας μοντέρνας ψαροταβέρνας πάνω στο κύμα χωρίς να ξοδευτεί.
Οι τιμές του Piscis βρίσκουν τη χρυσή τομή, καθώς κινούνται ανάμεσα στις τιμές μιας κλασικής ψαροταβέρνας και ενός premium εστιατορίου. Με 35-45 ευρώ το άτομο μπορεί κάποιος να φάει πολύ καλά εδώ επιλέγοντας πιάτα από μια ευέλικτη κάρτα με πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Από ωμοφαγικά ορεκτικά -στρείδια, ταρτάρ, σασίμι, σεβίτσε, καρπάτσιο-, σαλάτες και πρωτότυπα ορεκτικά, όπως τα πολύ νόστιμα σουγάνια, που είναι ντολάδες της Μυτιλήνης από φύλλα κρεμμυδιού γεμισμένα με έναν απίθανο κιμά από χταπόδι και μια πολύ νόστιμη κρέμα γραβιέρας, μέχρι κυρίως πιάτα με πάστα (λιγκουίνι με μύδια, κριθαρότο με ζωμό κακαβιάς, μοσχολέμονο και ψάρι ημέρας, λιγκουίνι με γαρίδες) ή δημιουργικά ψαροφαγικά πιάτα (σνίτσελ τόνου, σολομό ψητό με αμπελοφάσουλα, ψάρι στη λαδόκολλα, αλλά και πιο premium επιλογές από την ψαριέρα (σκορπίνα, λαβράκι, τσιπούρα, στήρα, γλώσσα, ροφό, σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα και αστακό).
O χώρος της πέργκολας είναι μοντέρνος μινίμαλ και πολυτελής με μαρμάρινα τραπέζια και μεταλλικές μαύρες καρέκλες. Το χρώμα έρχεται από τα μπλε ζωγραφισμένα ψάρια στο σουπλά και από τα μπρούτζινα φωτιστικά. Πρωταγωνιστής εδώ είναι, φυσικά, η θέα της θάλασσας, το φωτισμένο Μικρολίμανο και η υπέροχη νέα περαντζάδα της προβλήτας που έχει γίνει κoσμοπολίτικη μετά την ανάπλαση. Το κυρίως σώμα του εστιατορίου στεγάζει την κουζίνα και τον χώρο της ψαριέρας όπου διαλέγει κανείς το ψάρι του ανάμεσα σε όσα έχει φέρει την ίδια ημέρα το καΐκι.
Ο συνδυασμός λευκού και μπλε κυριαρχεί σε μια κομψή πρόσοψη που είναι ταυτρόχρονα νησιώτικη αλλά και μοντέρνα. Πίσω από το κτίριο ορθώνεται ο εντυπωσιακός λόφος της Καστέλλας, το «νησί» της Αττικής, που μοιάζει με χώρα των Κυκλάδων με τα σπίτια της αφμιθεατρικά χρισμένα πάνω τη θάλασσα.
Τα νέα καλοκαιρινά πιάτα του Piscis που δοκιμάσαμε
Ξεκινήσαμε το δείπνο μας με δύο δροσερά κοκτέιλ: μια Paloma και το signature cocktail του Piscis, συνοδεύοντας το αρωματισμένο βούτυρο με βότανα και ντομάτα και το νοστιμότατο μαγιάτικο καρπάτσιο με λάδι, τσίλι και σχοινόπρασο, πιπέρι Espelette (ένα τσίλι από τη Γαλλία, το οποίο φτιάχνεται από την αρωματική πιπεριά gorria που έφεραν Βάσκοι ναυτικοί από το Μεξικό στη Μασσαλία), αρωματικά, εσπεριδοειδή και αχινό.
Από τις σαλάτες επιλέξαμε την πράσινη με το τραγανό λεπτό παστέλι που είχε επιπλέον ξιδάτη πιπεριά Φλωρίνης, μυζήθρα Κρήτης, ροδάκινο, πετιμέζι και οξύμελο.
Η σαλάτα αυτή είναι πολύ δροσερή και χορταστική.
Συνοδεύεται τέλεια με τις τηγανητές χοντροκομμένες πατάτες του Piscis που έρχονται λαχταριστές -πασπαλισμένες με ρίγανη και θυμάρι- μέσα σε ένα μεταλλικό basket όπως στα γαλλικά μπιστρό.
Συνεχίσαμε με τα Σουγάνια της Μυτιλήνης, ένα πολύ πρωτότυπο και νόστιμο πιάτο σε παραλλαγή της κλασικής συνταγής από το Piscis, που μοιάζει με λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, αλλά είναι επί της ουσίας ντολμάδες από φύλλα μαγειρεμένου κρεμμυδιού γεμισμένοι με κιμά χταποδιού και αντί για αυγολέμονο περιχύνονται με μια λαχταριστή κρέμα γραβιέρας.
Νόστιμα ήταν και τα μπιφτεκάκια σολομού γλασαρισμένα με σόγια με γιαούρτι, αγγούρι, πίκλα από σινάπι (μοιάζει στην όψη με αβγά ψαριού).
Από τα κυρίως πιάτα επιλέξαμε την σφυρίδα στη λαδόκολλα, με σος μπουγιαμπέσα και βραστά λαχανικά.
Το πιάτο αυτό έρχεται στο τραπέζι με την καυτή λαδόκολλα μέσα σε πήλινο σκεύος, δεμένη ακόμα με τον σπάγκο που κόβεται με το ψαλίδι μπροστά στον πελάτη θεαματικά.
Επίσης, δοκιμάσαμε τον ψητό σολομό με αμπελοφάσουλα και σος ψαριού.
Για το φινάλε, πήραμε την πάβλοβα με την μαρέγκα γεμισμένη με κρέμα λεμονιού και πασπαλισμένη με ζελέ δυόσμου, πούδρα γκρέιπφρουτ και παγωτό λιμοντσέλο και επεριδοειδή.
Η συνολική εμπειρία του Piscis είναι απολαυστική. Ο τέλειος επίλογος μιας βόλτας στη θάλασσα, σε έναν χώρο που θυμίζει νησί και στον οποίο έχεις εύκολη πρόσβαση χάρη στα δύο άνετα πάρκινγκ που υπάρχουν στην αρχή και το τέλος του Μικρολίμανου.
Info: Piscis, Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς, τηλ. 2104170772
instagram.com/piscismikrolimano | facebook.com/piscis
Τιμές: 35-45 ευρώ (χωρίς κρασί ή ποτό)
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Επισκεφθήκαμε το Luaz στην Πάρο: Απολαυστικό φαγητό πάνω στο κύμα, στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Νάουσας
- Πώς οι αυθεντικές γεύσεις ενός 3άστερου Ιταλού σεφ έφθασαν στο Παγκράτι -Μακαρονάδες-ποίημα στη Santa Lucia
- Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη