Η Τζια είναι ιδανική απόδραση για μονοήμερη εκδρομή συνδυάζοντας κολύμπι και φαγητό, αλλά και το τέλειο νησί για Σαββατοκύριακο μια «ανάσα» από την Αθήνα.
Παρατηρώντας στο χάρτη την Τζια θα διαπιστώσετε ότι έχει σχήμα σταγόνας και βρέχεται από κρυστάλλινα νερά απέχοντας σχεδόν μία ώρα με το συμβατικό πλοίο από την Αθήνα. Ανήκει στις Κυκλάδες, ίσως το έχετε ακούσει ως το νησί που θεωρείται «η πύλη για τις Κυκλάδες», παρόλα αυτά διαφοροποιείται αρκετά. Τα γυμνά σε βλάστηση νησιά του συμπλέγματος έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Τζια όπου η ενδοχώρα είναι πράσινη.
Η Τζια είχε πάντα ένα πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, πιο οικογενειακό, ενώ την επιλέγουν πολλοί που ταξιδεύουν με σκάφος και ιστιοπλοϊκά. Για μια μονοήμερη απόδραση, ή για να ξεφύγετε Σαββατοκύριακο από την πόλη το κυκλαδίτικο νησί παραμένει η ιδανική πρόταση.
Στα αξιοθέατα του νησιού είναι ο Λέοντας της Ιουλίας, ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και το Δημαρχείο Τσίλλερ. Από την άλλη, το νησί φημίζεται για τα ναυάγια με τους λάτρες των καταδύσεων να επιλέγουν την Τζια για το μοναδικό της βυθό. Καθώς το νησί φημίζεται για τα ναυάγια που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία και βρίσκονται ακριβώς στην ακτή μπορείτε να απευθυνθείτε στο κέντρο καταδύσεων του resort One&Only Kéa Island για να βιώσετε μια ανεπανάλληπτη εμπειρία.
Τα ναυάγια που έχουν γίνει στην Τζια είναι τα εξής: το αδελφάκι πλοίο του Τιτανικού, το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala» το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» και το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς», ενώ υπάρχει κι ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το νησί έχει φανταστικές παραλίες για να απολαύσετε τις βουτιές σας σε καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Από τις πιο διάσημες ο Κούνδουρος με άμμο και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες, η Συκαμιά με απίθανα νερά και το Γιαλισκάρι.
Σίγουρα μια γρήγορη βόλτα στη Χώρα της Τζιας, στην Ιουλίδα, θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Αποτελείται από 4 συνοικισμούς που αντιπροσώπευαν την κοινωνική τάξη των κατοίκων. Το Κάστρο είναι το ιστορικό κέντρο της Ιουλίδας και εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των πλουσιότερων γαιοκτημόνων και εμπόρων.
To Κάστρο συνδέεται με την πλατεία Πιάτσα με το Κατωχώρι, όπου ζούσαν κυρίως έμποροι. Η Μεσάδα ήταν το επίπεδο τμήμα της πόλης, εκεί όπου συναντιούνταν οι κάτοικοί της. Το Πανωχώρι είναι το υψηλότερο τμήμα της Ιουλίδας και εκτείνεται περιμετρικά γύρω από τη Μεσάδα και αποτελείται κυρίως από μικρά σπίτια που χωρίζουν στενά σοκάκια.
Η δική μας εμπειρία για μονοήμερη: Κολύμπι στο Bond Beach Club και δείπνο στο εστιατόριο Atria
Προγραμματίζοντας τη μονοήμερη απόδραση στην Τζια ήξερα ότι έχω περιορισμένη ώρα και έπρεπε να κάνω έξυπνο προγραμματισμό για να «χωρέσω» σίγουρα κολύμπι και δείπνο στο κυκλαδίτικο νησί. Ψάχνοντας και κάνοντας συνδυασμούς, συν ότι ήθελα πολύ να δω το νέο ξενοδοχείο της One&Only Kéa Island, αποφάσισα να κινηθώ στο συγκεκριμένο μέρος.
Το Bond Beach Club είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός των Κυκλάδων και ένα από τα πιο μαγευτικά beach clubs της περιοχής, όπου ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε σκηνικό ταινίας. Πολυτέλεια, απλότητα και ένας φανταστικός χώρος ηρεμίας για να απολαύσετε το μπάνιο σας σε καταγάλανα κυκλαδίτικα νερά, να χαλαρώσετε στις ξαπλώστρες και φυσικά να απολαύσετε νόστιμα πιάτα με έμφαση στις μεσογειακές και ασιατικές γεύσεις, τολμηρούς συνδυασμούς, εμπνευσμένα ποτά και cocktails. Άλλωστε βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.
Τα μαγευτικά νερά σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπία και τη μη επιτηδευμένη πολυτέλεια σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο -συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού.
Εκτός από κολύμπι προτείνω να δοκιμάσετε το μενού beach bar Bond Beach Club που το επιμελούνται οι Δημήτρης Κότσαλης και Λευτέρης Τσούγκας.
Δροσερές γεύσεις, «καθαρές» υφές και τέλεια ισορροπία συνδυασμών που αναδεικνύουν την πρώτη ύλη των πιάτων. Προτείνουμε να δοκιμάσετε την τέλεια σαλάτα με γαρίδες μαριναρισμένες, τρίχωμη κινόα, πράσινα φύλλα, αβοκάντο με ντρέσινγκ εσπεριδοειδών και μελιού που δίνει ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα σε κάθε μπουκιά, το λαβράκι σεβίτσε -με μαριναρισμένο το ψάρι εμποτισμένο με Yuzu και πράσινα βότανα, κρεμμύδι, κόλιανδρο, αλλά και το tacos ταρτάρ τόνου.
Από τα κυρίως δοκιμάστε το Wagyu Tomahawk -άψογα ψημένο και ζουμερό -συνοδεύεται από μπρόκαλο σχάρας, baby πατάτες και φανταστικές πιπεριές Shishito.
Ανεβαίνοντας τη διαδρομή για το εστιατόριο Atria εισέρχομαι στο εντυπωσιακό εσωτερικό του resort One&Only Kéa Islandπου κόβει την ανάσα. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στο resort -τα εστιατόρια και οι χώροι ευεξίας είναι ανοιχτοί προς το κοινό – κάθε γωνιά κρύβει τη δική της ταυτότητα. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι η κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου, ενώ οι βίλες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον. Το βλέμμα μου στρέφεται στον ιαπωνικό κήπο που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του lobby.
Από την άλλη, το εστιατόριο Atria, με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, Atria, που θυμίζει έντονα την πλατεία ενός νησιώτικου χωριού, σερβίρει εκλεκτή ελληνική κουζίνα και family-style πιάτα με φρέσκα ψάρια ημέρας, τοπικά εκτρεφόμενα κρέατα, φρέσκα βότανα και λαχανικά.
Ο executive chef του εστιατορίου Atria είναι ο Δημήτρης Κατσάνος, ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στην τοπική ύλη ετοιμάζοντας ένα μενού με τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα έτσι ώστε να αναδειχθεί η γαστρονομία του τόπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το δείπνο στο Atria είναι μια εμπειρία από τη στιγμή που ο επισκέπτης εισέρχεται στο χώρο -η ομορφιά του απέραντου γαλάζιου δε «χορταίνεται», όπως η αύρα και η ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος. Πριν ξεκινήσετε το δείπνο σας, προτείνω να πάρετε ένα δροσερό cocktail και να το απολαύσετε ρεμβάζοντας το τοπίο που είναι σα να έχει ξεπροβάλλει από χέρι ζωγράφου.
Από το μενού δοκιμάστε το εξαιρετικό beef καρπάτσιο που σερβίρεται με παγωτό μουστάρδας -απρόσμενος, αλλά συνάμα ταιριαστός συνδυασμός – λαβράκι με ελαιόλαδο και λεμόνι, ψητό χταπόδι -τόσο ζουμερό και μαλακό -με το οξύμελο να του δίνει μια ενδιαφέρουσα ένταση και ψάρι μπουρδέτο -από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχω δοκιμάσει.
Στην κατηγορία κρέας ο σεφ προτιμά ως πρώτη ύλη τα τοπικά κρέατα του νησιού, τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα, μισομαγειρεύονται και βγαίνουν «λουκούμι» αφήνοντας νόστιμες γεύσεις.
Για το τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την εκπληκτική πορτοκαλόπιτα που κάθε μπουκιά ήταν βάλσαμο στη ψυχή.