Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας το εστιατόριο «Nikkei Floresta» παραμένει ένας προορισμός για αυθεντικές ιαπωνικές και περουβιανές γεύσεις. Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε από το καλοκαιρινό μενού.
Όταν είχε πρωτοανοίξει το εστιατόριο Nikkei, στο Κολωνάκι, ήταν από τα πιο πρωτοποριακά μαγαζιά λόγω της κουζίνας που επέλεξε να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό. Δέκα χρόνια μετά παραμένει ένας από τους γαστρονομικούς προορισμούς που ο επισκέπτης επιλέγει τόσο για το μενού όσο και για τον καταπράσινο κήπο του -μια όαση δροσιάς και ηρεμίας που εκπέμπει ο χώρος δίνοντας την αίσθηση πως βρίσκεστε σε κάποιο πιο τροπικό μέρος αν και απέχει ούτε δέκα λεπτά, με τα πόδια, από την πλατεία Κολωνακίου.
Nikkei: Στη μπάρα του κήπου για signature cocktails και tacos tartare
Το ξύλο παντρεύεται μοναδικά με τα καταπράσινα φυτά που κυριαρχούν σε κάθε σημείο της αυλής, ενώ από μόνο του το bar είναι σημείο αναφοράς.
Από τις κυρίαρχες τάσεις, τα bars να σερβίρουν φαγητό, το Nikkei μπορεί να «καυχιέται» και για αυτό: τα signature cocktails ταιριάζουν άψογα με τα Rubia Tartare tacos που σερβίρονται με νόστιμα χειροποίητα πιτάκια και με κομμένα rubia gallega beef και το δροσερό ceviche με τόνο. Για το τελευταίο, αξίζει να σημειώσουμε πως είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του μενού, ωστόσο τη φετινή σεζόν φτάνει στη μπάρα ή το τραπέζι, όπου προτιμάτε να καθίσετε, πολύ ανανεωμένο και πιο δροσερό χάριν στα κομμάτια τόνου και την προσθήκη καρπουζιού -ένας συνδυασμός που βγάζει αρώματα και ισορροπεί άψογα σε γεύση.
Από τη λίστα των cocktails θα προτείνουμε το κλασικό Bloody Mary, από τα πιο δημοφιλή, και το Nom nom με τεκίλα, χαμομήλι και ιβίσκο, ενώ οι λάτρεις του κρασιού θα βρείτε επιλεγμένες ετικέτες που εμπλουτίζονται. Και μια δική μας πρόταση: επιλέξετε τα edamame που περνιούνται από τη σχάρα, δίνοντας μια πιο πικάντικη και ενδιαφέρουσα γεύση, προσθέτοντας yuzu και ρωτήστε με ποιο κρασί να τα συνοδέψετε για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Nikkei: Το εστιατόριο που έχει γίνει προορισμός στο Κολωνάκι
Μετά την αλλαγή σκυτάλης, από τον προηγούμενο σεφ, τα ηνία της κουζίνας έχει πάρει ο Νίκος Ψηλός, πρώην σεφ στο Zuma, και οι chef de cuisine Δημήτρη Κατσάρας και Ιβάν Νετσιταϊλένκο, εξασφαλίζοντας μια υψηλής ποιότητας γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και το πάθος τους για τη δημιουργία εκλεκτών γεύσεων. Παρατηρώντας το καλοκαιρινού μενού ο επισκέπτης διαπιστώνει μια πιο ανανεωμένη πρόταση της Nikkei κουζίνας που τα ελληνικά προϊόντα έχουν θέση στο τελικό πιάτο δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πάντρεμα.
Οι γευστικές προτάσεις του Nikkei Floresta έχουν ισχυρές Japanese fusion βάσεις και χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Ελλάδα, μια τάση που πρωτοξεκίνησε πέρσι και λατρεύτηκε από το κοινό, αφήνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή.
Ανάμεσα στις επιλογές ξεχωρίζουν ο black cod με grapefruit miso και συνοδεύεται με χόρτα, το nigiri με βασιλικό καβούρι και γκρεμολάτα τζίντζερ, τα langosta bao buns με χειροποίητα ψωμάκια bao, φρέσκο αστακό και ντελικάτη Nikkei mayo sauce και το chicharrón de pescado, το τραγανό φιλέτο γλώσσας με yuzu-kosho sauce.
Εκτός από τα παραπάνω πιάτα το μενού εμπλουτίζεται με λαχταριστά Steamed Baos, τα πασίγνωστα ψωμάκια ατμού, μεταξύ άλλων, γεμίζονται με ψίχα από king crab και yuzu aioli, ενώ θα βρείτε πολλές επιλογές σε σούσι, nigiri, ρολάκια και ταρτάρ. Σ’ αυτή την κατηγορία του μενού, μην παραλείψετε το O-toro Aburi roll, με κυρίαρχο υλικό τον τόνο, και το nigiri κόκκινης γαρίδας Κοιλάδας.
Στο μενού υπάρχουν έξι επιλογές από το εκλεκτό γιαπωνέζικο μοσχαράκι Wagyu και από τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν όλα σωστά ψημένα αφήνοντας όλα τα αρώματα να γαργαλίσουν τον ουρανίσκο. Ανάλογα τις γεύσεις σας θα βρείτε τη σάλτσα που σας ταιριάζει– σερβίρεται σε ταρτάρ, πάνω σε sushi rice - από τα πιο ιδιαίτερα για να δοκιμάσετε είναι με φρέσκια τρούφα και χαβιάρι, ενώ αν σας αρέσει το φουα γκρα επιλέξτε το πιάτο με φουά γκρα nigiri με σάλτσα kabayaki.
Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε εφτά επιλογές, από ταλιάτα μέχρι μαύρο μπακαλιάρο και κοτόπουλο στήθος -στα προτεινόμενα έχουμε τα σιγομαγειρεμένα παϊδάκια με γλυκό γλάσο και σε τηγανιτό ρύζι. Ως συνοδευτικό μπορείτε να επιλέξετε κινέζικο λάχανο σε καμένο βούτυρο, ψητή γλυκοπατάτα και chips yuka.
Πώς δημιουργήθηκε η Nikkei κουζίνα που κατάφερε να βάλει το Περού ως τοπ γαστρονομικό προορισμό
Στα ιαπωνικά «Nikkei» σημαίνει μετανάστης και στη γαστρονομία η Nikkei κουζίνα είναι ο συνδυασμός μεταξύ της περουβιανής και της ιαπωνικής, που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, από τους Ιάπωνες μετανάστες που βρέθηκαν στο Περού. Οι ιαπωνικές τεχνικές παντρεύτηκαν με τα περουβιανά προϊόντα δημιουργώντας ένα μείγμα γεύσεων που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια το Περού σκαρφάλωσε ως ο νούμερα ένα γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Nikkei κουζίνας είναι το ceviche -οι λεπτές φέτες άσπρου ψαριού που παντρεύονται με χυμό από lime, κόλιανδρο και κρεμμύδι – το tirantidos – σασίμι με καυτερή κόκκινη πιπεριά – και το black cod miso.