Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο βρίσκεται ένα ιστορικό χωριό, οι Μαργαρίτες, που φημίζονται για την τέχνη της αγγειοπλαστικής.
Κάθε σημείο της Κρήτης, παραθαλάσσιο ή ορεινό, έχει τη δική του ταυτότητα και κρύβει πολλά όμορφα σημεία που αξίζει να τα επισκεφτείτε για να νιώσετε το δυνατό παλμό του νησιού. Πολλά από τα χωριά του, όπως είναι φυσιολογικό, ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.
Έξω από το Ρέθυμνο, περίπου 27 χιλιόμετρα, από τη γραφική πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων το χωριό Μαργαρίτες που δεν μοιάζει με κανένα άλλο σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι Μαργαρίτες φημίζονται για τα κεραμικά, η τέχνη περνάει από γενιά σε γενιά, και μάλιστα είναι το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της δυτικής Κρήτης.
Μαργαρίτες: Ένα χωριό γεμάτο κεραμικά
Οι Μαργαρίτες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πιο καλλιτεχνικό κρητικό χωριό, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την τέχνη της αγγειοπλαστικής, ενώ ολόκληρο το χωριό είναι σα σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας βγαλμένο από άλλες εποχές.
Τα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι Μαργαρίτες ήταν σημαντικό χωριό με πολλά αρχοντικά μέγαρα, ωστόσο μετά την καταστολή της επανάστασης οι Βενετοί έκαψαν όλο το χωριό. Μετά απόένα διάστημα, το χωριό αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του καταφέρνοντας οι κάτοικοι του να χτίσουν τα σπίτια τους, τα οποία ήταν πολύ εντυπωσιακά για την εποχή.
Πλέον, έχει γίνει από τα πιο τουριστικά χωριά του Ρεθύμνου γιατί έχει ιδιαίτερα χρώματα και το δικό του χαρακτήρα. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι τα κεραμικά που θα βρείτε σε κάθε γειτονιά του χωριού.
Φτάνοντας στις Μαργαρίτες θα αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο και θα αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε το χωριό γυρίζοντας το με τα πόδια από άκρη σε άκρη. Σίγουρα αξίζει από το χρόνο σας να μπείτε μέσα σε ένα εργαστήρι κεραμικής για να δείτε την τέχνη από κοντά και να πάρετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τα έργα όσο και για τη ζωή στο χωριό. Στα εργαστήρια κεραμικής θα βρείτε πολλών ειδών πράγματα φτιαγμένα στο χέρι.
Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, κατά τους θερινούς μήνες, κατασκευάζονταν χρηστικά κεραμικά σκεύη στα τοπικά εργαστήρια (τσικαλαριά) που βρίσκονταν νότια του οικισμού στη θέση "Λιβάδι". Σήμερα οι Μαργαριτσανοί κεραμίστες κατασκευάζουν κυρίως αναμνηστικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του χωριού.
Περπατώντας ο επισκέπτης στο χωριό θα δει όμορφες εικόνες: τα πέτρινα αρχοντικά, πήλινες γλάστρες και πιθάρια να στολίζουν όχι μόνο τους δρόμους του χωριού, αλλά και τους κήπους με τα περιποιημένα λουλούδια.
Φωτογραφίες: Shutterstock