Ανακαλύψτε τις ομορφιές της Πελοποννήσου με ένα ωραίο road trip συνδυάζοντας αξιοθέατα, γραφικά χωριά, ορεινά ή παραθαλάσσια, και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά.
Το φθινόπωρο έχει τη δική του γοητεία για αποδράσεις με τους ταξιδευτές να το επιλέγουν ως την καλύτερη εποχή για να απολαύσουν μπάνια σε διάσημες παραλίες, επισκέψεις σε σημαντικά αξιοθέατα και στάσεις σε γραφικά χωριά χωρίς να υπάρχει συνωστισμός.
Με σύμμαχο τον καιρό, το φθινόπωρο μπορούμε να συνδυάσουμε εξορμήσεις σε παραθαλάσσιους οικισμούς και βουτιές σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ενώ οι πρώτες εξορμήσεις σε ορεινά χωριά είναι προ των πυλών.
Η Πελοπόννησος είναι ιδανική για να συνδυάσετε από αξιοθέατα και κολύμπι μέχρι εκδρομές σε χωριά, ενώ ένα road trip που να συνδυάζει πολλές στάσεις είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Επιλέξαμε (με δυσκολία) τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην Πελοπόννησο για να προετοιμάστε την τέλεια φθινοπωρινή απόδραση.
Ποια αξιοθέατα να δείτε στην Πελοπόννησο
Κάστρο Ακροκόρινθο
Ο Ακροκόρινθος είναι ένας απότομος βράχος που στους βόρειους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Λόγω της εμβληματικής του θέσης χρησιμοποιήθηκε ως σκοπιά και αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα -φρούρια.
Μέσα στο κάστρο -φρούριο, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό, υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια παλαιότερων πύργων και διαφόρων κτισμάτων, (όπως του ναΐσκου του Προφήτη Ηλία), υπόγειων διόδων, φρεάτων, αποθηκών και δεξαμενών για την κατασκευή και τη συμπλήρωση ή ανασκευή κ.λπ. των οποίων εργάστηκαν πολλές γενιές ανθρώπων.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό αξιοθέατο και ένα κάστρο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο από όλους τους κατακτητές.
Παλαμήδι στο Ναύπλιο
Η ανάβαση στο φρούριο Παλαμήδι γίνεται με δύο τρόπους: είτε από τα 999 σκαλοπάτια, είτε από το δρόμο που φτάνει μέχρι την αρχή του φρουρίου.
Κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς και το 1821 εκεί μέσα οχυρώθηκαν οι Τούρκοι, αλλά τον επόμενο χρόνο το κατέλαβαν οι Έλληνες.
Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι, στο Ναύπλιο, χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – το κελί του είναι επισκέψιμο -και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά , έπειτα από χάρη του βασιλιά Όθωνα.
Κάστρο Μονεμβασιάς
Από τις πιο σημαντικές καστροπολιτείες, της Μονεμβασιάς, που μέχρι σήμερα περπατώντας στην άνω και Κάτω Χώρα ο επισκέπτης νιώθει ότι γυρίζει το χρόνο πίσω σε άλλες πολύ διαφορετικές εποχές. Ιδρύθηκε το 583 και είναι κτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε το όνομά της. Η τοποθεσία της την είχε καταστήσει ιδανικό καταφύγιο κατά τις επιδρομές των βαρβάρων.
Η πάνω πόλη ήταν μεγάλος οικισμός, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί, με φυλάκια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οικίες των τοπικών αρχόντων.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται ο μητροπολιτικός ναός του Ελκόμενου Χριστού και το Επισκοπείο, μια οθωμανική οικία του 17ου αιώνα. Στην είσοδο την καστροπολιτείας βρίσκεται το πατρικό σπίτι του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, το οποίο πλέον έχει γίνει μουσείο.
Αρχαιολογικός χώρος Μυκήνες
Από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία του αρχαίου πολιτισμού που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από κάθε μέρος του πλανήτη. ς. Οι Μυκήνες είναι αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.
Στα σωζόμενα ερείπια τα πλέον δημοφιλή είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β, ο θησαυρός του Ατρέα, ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή.
Σπήλαιο Καστανιάς
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας βοσκός είχε παρατηρήσει τις μέλισσες που από μία μικρή τρύπα μπαινόβγαιναν και ξεδιψούσαν. Έτσι άνοιξε μία σχισμή στο έδαφος ψάχνοντας για νερό και ευθύς βρέθηκε μπροστά σε ένα σπήλαιο μοναδικής ομορφιάς. Από τότε, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο Σπήλαιο, κρατώντας μια αναμμένη αφάνα για να βλέπουν, και να παίρνουν νερό από μια μικρή γούρνα κάτι που συνέβαινε συστηματικά μέχρι το 1958, οπότε το Σπήλαιο έγινε ευρύτερα γνωστό και ανατέθηκε η φύλαξη και η προσπάθεια αξιοποίησής του στην Κοινότητα Καστανιάς.
Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Θα ήταν πολύ ωραίο να συνδυάσετε την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρακολουθώντας και θεατρική παράταση, αλλά το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται τέλη καλοκαιριού.
Το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό .
Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 - 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.
Πελοπόννησος: Πού να κολυμπήσετε
Στην παραλία Σίμος στην Ελαφόννησο
Από τις ωραιότερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες με καταγάλανα νερά και λευκή άμμο που ξεμυαλίζει τους επισκέπτες του μέρους. Τα τελευταία χρόνια η παραλία Σίμος έχει γίνει πολύ must και μέσα στον Σεπτέμβριο μπορείτε να απολαύσετε τα απίθανα νερά της παραλίας χωρίς συνωστισμό.
Η Ελαφόννησος είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, μέσα στο φθινόπωρο, παρατείνοντας λίγο παραπάνω το καλοκαίρι σας. Μια πρόταση είναι να τη συνδυάσετε με τη Μονεμβάσια.
Στους καταρράκτες της Νέδα
Οι καταρράκτες Νέδα βρίσκονται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και για να φτάσετε ως εκεί θα πρέπει να διασχίσετε ένα όμορφο μονοπάτι μέσα σε ένα ήσυχο και φυσικό τοπίο. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο χωριό Πλατάνια, θα πάρετε τον κατηφορικό δρόμο και από εκεί θα ξεκινήσετε πεζοπορία για να φτάσετε στον τελικό προορισμό.
Ένα όμορφο μονοπάτι, μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο, και ξύλινα γεφυράκια θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες της Νέδα -πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια και το μέρος είναι προσβάσιμο συγκεκριμένο διάστημα που ο καιρός το επιτρέπει. Αφού φτάσετε ως εκεί αξίζει να κάνετε μια βουτιά -τα νερά είναι αρκετά παγωμένα, αλλά η ευεξία και η τόνωση που θα νιώσετε μετά αξίζουν και με το παραπάνω.
Στην παραλία Φωκιανό
Η παραλία του Φωκιανού, ανάμεσα σε Λεωνίδιο και Κυπαρίσσι, είναι από τις καλύτερες της Πελοποννήσου με κρυστάλλινα νερά και τριγύρω ένα καταπράσινο τοπίο να δίνει μια μαγική εικόνα στον τόπο γοητεύοντας τους επισκέπτες.
Ο δρόμος έγινε προσβάσιμος τα τελευταία χρόνια -μέχρι τότε στην ακαταμάχητη παραλία Φωκιανό η πρόσβαση γινόταν μόνο εν πλω. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και η παραλία έχει βότσαλο.
Στην παραλία Φονέας
Ο Φονέας, στην Καρδαμύλλη, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Πελοποννήσου και τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών.
Πρόκειται για μία πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ένα κατάφυτο φυσικό τοπίο με βράχια να την περικυκλώνει δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο τεράστιος βράχος που βρίσκεται στη μέση του μικρού κόλπου και προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές για τους περιπετειώδεις λουόμενους.
Στην παραλία Ντιβάρι
Η παραλία Ντιβάρι με τα πιο παγωμένα γαλαζοπράσινα νερά βρίσκεται κοντά στη Γιάλοβα και θεωρείται από τις καλύτερες της Πελοποννήσου.
Τα νερά είναι αρκετά ρηχά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά, και η παραλία έχει άμμο. Αυτή την περίοδο είναι ιδανική να την επισκεφτείτε που δεν έχει μεγάλο αριθμό τουριστών.
Τα χωριά που αξίζει να δείτε
Κυπαρρίσι
Το Κυπαρίσσι βρίσκεται φωλιασμένο στη βορειανατολική πλευρά του Νομού Λακωνίας, κάτω από τον Πάρνωνα και απλωμένο στο Μυρτώο πέλαγος. Μέχρι τη δεκαετία των '70s ο πανέμορφος οικισμός ήταν αποκομμένος και μόνο εν πλω έφτανες ως εκεί.
Στο Κυπαρίσσι θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα περπατήσετε μέσα στις γειτονιές, δύο παραθαλάσσιες και μια πιο ορεινή, θα δείτε τα ασβεστωμένα σπίτια όπου από κάτω απλώνεται η θάλασσα, θα καθίσετε στα μικρά μαγαζάκια να απολαύσετε το φαγητό και το ποτό σας έχοντας την αίσθηση πως είστε στο πιο prive μέρος. Η αλήθεια είναι πως θα νιώσετε αποκομμένοι από οποιοδήποτε άλλο μέρος και ο χρόνος κυλά σε ήρεμους ρυθμούς.
Καστάνιτσα
Τα χωριά του Πάρνωνα είναι πολύ όμορφα, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, και είναι η εποχή που έχουν τη γιορτή του κάστανου. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να δείτε πότε κάθε χωριό διοργανώνει τη γιορτή και να το επισκεφτείτε.
Από τα ωραιότερα χωριά, του ορεινού Πάρνωνα, είναι η Καστάνιτσα, η οποία είναι φωλιασμένη μέσα στο καταπράσινο βουνό και μπορείτε να τη γυρίσετε με τα πόδια. Το χωριό είναι πέτρινο, έχει μια κεντρική πλατεία και μπορείτε να κάνετε κοντινές εξορμήσεις ή πεζοπορίες. Τόσο ο Πραστός όσο και η Βαμβακού είναι σε απόσταση που αξίζει να τα επισκεφτείτε.
Ορεινή Αρκαδία
Η Ορεινή Αρκαδία είναι το μέρος που φθινόπωρο και χειμώνα συγκεντρώνει πλήθος τουριστών στα όμορφα γραφικά χωριά της. Η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα είναι από τα πιο τουριστικά, ωστόσο αξίζει να ανακαλύψετε τα Λαγκάδια, το Ελληνικό, το Χρυσοβίτσι και το Βαλτεσίνικο.
Βόλτες σε γραφικά ορεινά χωριά, επίσκεψη σε λαογραφικά μουσεία, όπως το Σπίτι του Κολοκοτρώνη, στο μουσείο Ύδρευσης, στάση σε μονές, όπως η Μονή του Τίμιου Προδρόμου, και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες είναι μόνο μερικά που αξίζει να κάνετε στην Ορεινή Αρκαδία ακόμα και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Στα πλεονεκτήματα του τόπου το πολύ καλό φαγητό -πιάτα με σούβλα και αγριογούρουνο σε πολλές παραλλαγές είναι οι πρωταγωνιστές.
Αρεόπολη
Χτισμένη κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία του Σαγγιά, στη δυτική Μάνη, και σε υψόμετρο 250 μέτρων βρίσκεται η Αρεόπολη, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, που περπατώντας μέσα στα σοκάκια ο επισκέπτης ανταμώνει με την ιστορία του τόπου.
Για να γνωρίσετε την Αρεόπολη θα κατευθυνθείτε στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και Παναγίτσας -είναι διπλός ναός - μέσα στα λιθόστρωτα σοκάκια, όπου θα βρείτε μικρά μαγαζάκια με αναμνηστικά, αλλά και παραδοσιακά ταβερνάκια. Στη συνέχεια θα στρίψετε δεξιά για να πάρετε το δρόμο προς την κεντρική πλατεία.
Περπατήστε μέσα στα σοκάκια της Αρεόπολης για να δείτε τα πέτρινα αρχοντικά, τις περιποιημένες αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πυργόσπιτα που κουβαλούν, ανά τους αιώνες, τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Μια δική μας πρόταση είναι να συνδυάσετε την εκδρομή σας στην Αρεόπολη με την Καρδαμύλη, τον παραθαλάσσιο πέτρινο οικισμό, μιας και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.