Ο Έλληνας σεφ της Κουρσεβέλ, Νικήτας Κυρίτσης, έχει δημιουργήσει φέτος ένα απολαυστικό μενού για το πιο feel good εστιατόριο της Νάουσας, το κοσμοπολίτικο Luaz, το κυκλαδίτικο εστιατόριο που συζητιέται φέτος -όχι άδικα- πολύ!
Η Πάρος τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει. Θυμίζει τη Μύκονο των δεκαετιών του 1990 και του 2000. Κοσμοπολίτικη, ανάλαφρη και απολαυστική, αποπνέει μια αύρα χαλαρότητας, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στη γαστρονομία και το hotelling, χωρίς όμως να έχει αλλοιωθεί ο αυθεντικός κυκλαδίτικος χαρακτήρας της. Η Νάουσα σε όλο αυτό πρωτοστατεί, με νέα πεντάστερα resorts, ωραίες μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία και εστιατόρια αξιώσεων.
Fine-dining στη Μικρή Βενετία της Νάουσας
Περιδιαβαίνοντας το νησί πριν λίγες ημέρες, επισκέφθηκα το πολυσυζητημένο Luaz του Λευτέρη Παυλή, στη Μικρή Βενετία της Νάουσας. Τοποθετημένο σε ένα προνομιακό σημείο, με τραπέζια πάνω στο κύμα και μια θέα που σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό, το εστιατόριο αυτό είναι μια αληθινή, απολαυστική εμπειρία, από αυτές που τις θυμάσαι και θες να τις ζήσεις ξανά. Καλοκουρδισμένο, ατμοσφαιρικό, premium και ταυτόχρονα χαλαρό, αφού διαθέτει μια γκάμα πιάτων για όλα τα γούστα και τα budget, το Luaz, στο πιο ωραίο location του νησιού, προσφέρει ένα εξαιρετικό φαγητό δια χειρός Νικήτα Κυρίτση.
Ο διάσημος Έλληνας σεφ που τα τελευταία χρόνια μεγαλουργεί στην Κουρσεβέλ -στα εστιατόρια Mangeoire και Baïes στα βουνά Άλπεων-, έχοντας πίσω του μια σπουδαία θητεία σε απαιτητικές κουζίνες υψηλής γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων τα Nobu Matsuhisa της Μυκόνου, της Ζυρίχης, του Γκστάαντ και του Λονδίνου, αλλά και το Nammos, δημιούργησε για το Luaz πιάτα τόσο απολαυστικά και δημιουργικά που καταφέρνουν να σου τραβήξουν το βλέμμα από τη μοναδική θέα, η οποία μοιάζει με ζωντανό καμβά.
«Το μενού του Luaz είναι ένα απόσταγμα από τις ωραιότερες εμπειρίες που είχα όλα αυτά τα χρόνια ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ήθελα να χτίσω γαστρονομικά μια μεσογειακή εμπειρία που θα βασίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη που έχουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όμως τεχνικές που έχω κληρονομήσει από τη θητεία μου σε απαιτητικά εστιατόρια όπως το Nobu. Προσπαθώ να κρατώ το ελληνικό στοιχείο κυρίαρχο, χωρίς να λείπουν όμως οι fusion επιρροές από την ιαπωνική και την ιταλική κουζίνα», εξηγεί ο head chef του Luaz, Νικήτας Κυρίτσης.
Μια λαμπερή και ατμοσφαιρική πλατεία σαν χολιγουντιανό σκηνικό
Επισκέφθηκα το Luaz δύο φορές. Την πρώτη κάθισα στην ωραία πλατεία, που είναι κατάμεστη και ζωηρή σαν χολιγουντιανό σκηνικό από τα πάρτι του Mama Mia. Αγόρια και κορίτσια με ένα ποτό στο χέρι, από τα γύρω μπαρ, αλλά και κοσμοπολίτικες παρέες με τσαλακωμένα, δροσερά λινά στα τραπέζια, δημιουργούν μια ανέμελη ατμόσφαιρα που θες δεν θες θα σου φτιάξει το κέφι.
Παραγγείλαμε μεθυστικά κοκτέιλς και κυρίως ωμά, κρύα πιάτα για να συνοδεύσουμε ελαφριά τα ποτά μας: Ένα υπέροχο καρπάτσιο με λαυράκι, τσίλι πιπεριές, λάδι, λεμόνι και αυγοτάραχο. Ένα sashimi μαγιάτικο με ταραμοσαλάτα και μια νόστιμη ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, yuzu και αυγοτάραχο. Μια σαλάτα με βασιλικό καβούρι και ντρέσινγκ από κλημεντίνες.
Ένα λαυράκι σεβίτσε αλά Βloody Μary χωρίς αλκοόλ, με φράουλες, πιπεριές χαλεπένιο και μια σάλτσα τομάτας που αναδεικνύει μοναδικά το φρέσκο ωμό ψάρι και μια άκρως καλοκαιρινή σαλάτα-ποίημα που την ερωτεύεσαι, με αμπελοφάσολα, καρπούζι, μυρώνια, ψητό κατσικίσιο τυρί και μια ντρέσινγκ από πετιμέζι και ξύσμα πορτοκαλιού.
Τραπέζια πλάι στο κύμα: Τρως σαν να είσαι μέσα σε πίνακα ζωγραφικής
Την επόμενη ημέρα η απόφαση της παρέας ήταν ομόφωνη: μετά το κολύμπι, θα επιστρέφαμε το βράδυ στο Luaz, για ένα δείπνο, αυτή τη φορά στην αυλή που είναι πάνω στο κύμα.
Το σκηνικό εδώ σε αφήνει άφωνο, όσο κι αν είσαι εξοικειωμένος με την κυκλαδίτικη ομορφιά. Λευκά σπιτάκια που βρέχονται κυριολεκτικά από το νερό, με ασβεστωμένες βεράντες και μπλε παράθυρα, είναι χτισμένα και στις δύο άκριες ενός κολπίσκου.
Το Luaz βρίσκεται στη μία άκρη, την πιο βόρεια, και απέναντί του έχει τις Κολυμπήθρες και το Μοναστήρι και στα ανοιχτά τη φωτισμένη Μύκονο. Τα ξύλινα τραπέζια του, από ένα υπέροχο στιβαρό και απαλό ξύλο, είναι τοποθετημένα σε μια αυλή πάνω από μια μικρή αμμουδιά. Τρως και νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα στο νερό. Μπροστά σου η θέα είναι ασύλληπτη. Η Μικρή Βενετία της Πάρου σε όλο της το μεγαλείο!
Ο ουρανός σε κάθε μπουκιά αλλάζει, ακολουθώντας τις κινήσεις του ήλιου και του φεγγαριού. Είναι σαν ζωντανός καμβάς που περνά από το διάφανο αιγαιοπελαγίτικο λευκό μιας ζεστής μέρας, σε ένα μαγικό πορτοκαλί που γίνεται μοβ, κι ύστερα μπλε του Υβ Κλάιν, το οποίο δίνει τη θέση του, σκουραίνοντας, σε ένα μυστηριώδες βαθύ μπλε της νύχτας.
Καθώς τα πιάτα εναλλάσσονται στο τραπέζι, παρακολουθώ το σέρβις που έχει -όχι τυχαία- κάτι από την δεξιοτεχνία VIP μαγαζιών υψηλής γαστρονομίας. Εδώ μαέστρος είναι ο Sasa, άνθρωπος-κλειδί για πολλά χρόνια στην οργάνωση του Nammos, ο οποίος από πέρυσι έχει αναλάβει ως manager το Luaz. Σκέφτομαι, ότι τα πραγματικά ωραία μαγαζιά στη γαστρονομία στήνονται όπως μία θεατρική παράσταση: ομαδικά. Κάθε ένας από τους συντελεστές δίνει τον καλύτερο εαυτό του ώστε να δημιουργηθεί αυτό που λέμε «φοβερή ατμόσφαιρα». Το Luaz στη Νάουσα της Πάρου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα έχει όλα: θέα, εξαιρετικό φαγητό, φίνα ατμόσφαιρα, καλό feeling.
Μια σειρά από εκλεκτούς επαγγελματίες ένωσαν τις δυνάμεις τους, υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή του εστιατορίου, Λευτέρη Παυλή (γνωστός στο χώρο της εστίασης από τα εστιατόρια Athina Bistrot, Athina Restaurant, Athina Grill στη Μακρυγιάννη, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης) για να έναν χώρο που όχι απλώς θα ξεχώριζε, αλλά θα γινόταν το νέο τοπόσημο του νησιού.
«Δημιουργήσαμε το Luaz γιατί θέλαμε να βάλουμε ένα αστεράκι στις Κυκλάδες. Ήρθα στην Πάρο πριν χρόνια για διακοπές και μου άρεσε τόσο η Νάουσα που ήθελα να συνδεθώ περισσότερο μαζί της. Όταν βρέθηκε ένας χώρος αποφάσισα να ανοίξω σε αυτόν ένα μικρό εστιατόριο όπως το είχα οραματιστεί. Έτσι γεννήθηκε το Luaz. Στην πορεία μου δόθηκε η ευκαιρία, με διάφορα γειτονικά κτίρια που ενσωματώσαμε στο κυρίως εστιατόριο, να επεκτείνουμε το εύρος του Luaz. Μαζί με την σταδιακή άνοδο της Πάρου, μεγάλωσε και το εστιατόριο μας», εξηγεί ο Λευτέρης Παυλής, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του Luaz.
Μια καλή ομάδα από εξαιρετικούς στο είδος τους επαγγελματίες συνέβαλαν ώστε το όραμα του Λευτέρη Παυλή να γίνει πραγματικότητα, οδηγώντας το εστιατόριό του σε άλλο επίπεδο.
Σήμερα, το Luaz είναι ένας χαλαρός αλλά κοσμοπολίτικος χώρος υψηλής γαστρονομίας που μπορεί να λειτουργήσει και ως στέκι που το επισκέπτεται κάποιος άνετα όλες τις ώρες, είτε φορά το μαγιό του μετά το κολύμπι, είτε θέλει να απολαύσει ένα πιο εκλεκτό γεύμα ή δείπνο σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον.
«Στα προσεχή μας σχέδια είναι η δημιουργία του Luaz Sunset Bar, με αυλή πάνω στη θάλασσα, όπου κάποιος θα μπορεί να απολαύσει το ποτό του δίπλα στο εστιατόριο με ωραίες μουσικές», λέει ο Λευτέρης Παυλής.
Η δική μας εμπειρία και τι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε
Το δείπνο μας ξεκίνησε με λευκό ξηρό παριανό κρασί του κτήματος Μωραϊτη και με sushi rolls με σολομό τεριγιάκι και γαρίδες τεμπούρα.
Η πολύτιμη εμπειρία του Νικήτα Κυρίτση απογειώνει τα ωμοφαγικά ιαπωνικά πιάτα.
Συνεχίσαμε με ένα απολαυστικό ένα ταρτάρ τόνου με αβοκάντο και σως σουσαμιού και με μύδια με ούζο, αλμυρίκια, τσίλι, yuzu και μυρώνια.
Η καταπληκτική σάλτσα του ούζου και των μυρωδικών ήταν τόσο spicy όσο χρειαζόταν για να απογειώσει το πιάτο.
Έκπληξη ήταν ο αστακός τεμπούρα με μαγιονέζα wasabi. Αφράτα βραχάκια τηγανισμένα ανάλαφρα με ιαπωνικό πάνκο, γεμισμένα με ζουμερά ολόκληρα κομμάτια αστακού.
Μετά από αυτό το πιάτο μας προσέφεραν σορμπέ μάνγκο με χαβιάρι για να καθαρίσουν οι γευστικοί κάλυκες πριν περάσουμε στο ψάρι.
Η συνέχεια ήταν ένα μικρό υπερθέαμα από αυτά που ξετρελαίνουν το Instagram. Ένα μεγάλο ολόφρεσκο λαυράκι που έφερε το καΐκι το πρωί ψήθηκε -χωρίς να αφαιρεθούν τα λέπια του- μέσα σε μια παχιά αρωματική κρούστα από αλάτι. Μπροστά μας ο μετρ έριξε ούζο πάω στην σκληρή κρούστα και της έβαλε φωτιά προκειμένου να μαλακώσει και να σπάσει εύκολα.
Με ένα μαχαίρι άρχισε να χτυπά την κρούστα και να την αφαιρεί κομμάτι-κομμάτι φανερώνοντας το ψάρι, το οποίο καθαρίστηκε και σερβιρίστηκε φιλεταρισμένο και ζουμερό στα πιάτα μας μαζί με με ψητά λαχανικά και λαδολέμονο.
Πιάτο-εμπειρία με απλή αλλά με μοναδική γεύση που ενσαρκώνει όλη τη γαστρονομική, θαλασσινή κουλτούρα της Μεσογείου.
Για το φινάλε απολαύσαμε μια κολασμένη, πληθωρική και δροσερή μους σοκολάτας, την οποία μας σερβίρισε στο τραπέζι ένα κορίτσι -η Ειρήνη- μέσα από ένα τεράστιο, γιγαντιαίο κρυστάλλινο μπολ.
Η συνολική εμπειρία από το Luaz, μαγική. Από αυτές τις βραδιές που τα έχουν όλα: ποίηση, θέα, μαγεία, γεύση, ευγένεια. Θέλω να επιστρέψω σε αυτή την βεράντα στο Αιγαίο σύντομα. Το εστιατόριο αυτό είναι σκέτη απόλαυση και δεν συζητιέται τυχαία τόσο πολύ φέτος.
Info: Luaz, Νάουσα, Πάρος - luaz.gr
τηλ. 2284 052828 | instagram.com/luaz.paros
Τιμές: 50 με 70 ευρώ το άτομο για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- 13+1 διαχρονικές νοστιμιές της Αθήνας που θα θέλαμε να υπάρχουν για πάντα -Σταθερή αξία
- Το κοινό μυστικό της Αθήνας για καλή ιαπωνική κουζίνα -Πώς η φήμη του Kinjo στα Βριλήσσια έφτασε φέτος στη Μύκονο
- Το success story του oyster bar Hams & Clams στον Πειραιά -Στρείδια και κοκτέιλ σε μια βεράντα σαν σε νησί