Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη - iefimerida.gr

Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη

Terre Mouikis
Terre Mouikis
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο Terre Mouikis στην Κεφαλονιά, ζήσαμε μια εξαιρετική εμπειρία.

Μια εμπειρία γεμάτη γεύσεις υψηλής γαστρονομίας που συνομιλούν δημιουργικά με τις παραδόσεις του νησιού και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. 

Δύο νεαρά αδέρφια, λίγο πριν τα τριάντα, ο Γιάννης και ο Γεράσιμος Μουίκης, έχουν δημιουργήσει ένα καταπληκτικό εστιατόριο που έλειπε από την Κεφαλονιά. Σε ένα ωραίο κτίριο, με ιδιαίτερο design με μια ατμοσφαιρική και μυστηριώδη ώχρα να κυριαρχεί στον μοντέρνο χώρο, το Terre Mouikis προσφέρει μια συνολική εμπειρία που θα ζήλευαν πολλά εστιατόρια της Αθήνας. Ένας μαγευτικός κήπος με ατμόσφαιρα και στιλ, με ωραία διακόσμηση από μαύρες ροτόντες, με μια ανοιχτή κουζίνα που φαίνεται από τον δρόμο και με ένα καλοδουλεμένο μενού που σχεδίασε και επιμελείται ο Ασημάκης Χανιώτης -ο ταλαντούχος νεαρός σεφ που έχει κάνει μια λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο, αποσπώντας, το 2018, ως executive chef στο λονδρέζικο εστιατόριο Pied à Terre στο Λονδίνο, το πρώτο του αστέρι Michelin-, το εστιατόριο της οικογένειας Μουίκη κάνει τη διαφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ροτόντες στον κομψό και κοσμοπολίτικο κήπο του Terre Mouikis στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς
Οι ροτόντες στον κομψό και κοσμοπολίτικο κήπο του Terre Mouikis στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς

Μια όαση με τη χαρακτηριστική ώχρα του Ιονίου

Εξωτερικά το κτίριο -το οποίο βρίσκεται σε ένα μικρό στενάκι πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Παναγιώτη Κουρκουμέλη, Εμμανουήλ Μάτση και Simone de Nard- είναι μοντέρνο.

Αεροφωτογραφία με drone από το Terre Mouikis στο Αργοστόλι
Αεροφωτογραφία με drone από το Terre Mouikis στο Αργοστόλι

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι ένας ημιφωτισμένος διάδρομος που οδηγεί σε μια δροσερή όαση: σε έναν κοσμοπολίτικο περίκλειστο κήπο με κομψές, μοντέρνες ολόμαυρες ροτόντες και παρτέρια γεμάτα δέντρα, αναρριχώμενα φυτά, θάμνους, βότανα και μεσογειακά μυρωδικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαύρος χοίρος Ολύμπου με παστινάκι, πράσινο μήλο, αρακά και φινόκιο
Μαύρος χοίρος Ολύμπου με παστινάκι, πράσινο μήλο, αρακά και φινόκιο

Στα δεξιά, ο επισκέπτης βλέπει ένα κομμάτι από την inox κουζίνα και στα αριστερά ένα μεγάλο μπαρ. Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί σε ένα στεγασμένο με πέργκολα rooftop, όπου υπάρχουν επίσης τραπέζια. 

Ο Γεράσιμος και ο Γιάννης Μουίκης, τα αδέρφια που έχουν ιδρύσει το Terre Mouikis στην Κεφαλονιά
Ο Γεράσιμος και ο Γιάννης Μουίκης, τα αδέρφια που έχουν ιδρύσει το Terre Mouikis στην Κεφαλονιά

Παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα σε fine dining παραλλαγή

Η φιλοσοφία που ορίζει τη γαστρονομική ταυτότητα του Terre Mouikis βασίζεται στις πλούσιες παραδόσεις της κεφαλονίτικης κουζίνας, οι οποίες όμως με έναν εκσυγχρονισμένο και δημιουργικό τρόπο παρουσιάζονται με σεβασμό σε πιάτα γευστικά που ξυπνούν μνήμες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στρείδια με Bloody Mary
Στρείδια με Bloody Mary

Ο Ασημάκης Χανιώτης παίρνει τα παιδικά του χρόνια, τις αναμνήσεις από το δικό του χωριό, τη Θηνιά, και τις παντρεύει με τις πολύτιμες εμπειρίες που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από τη θητεία του στη λονδρέζικη γαστρονομική σκηνή.

O ταλαντούχος σεφ Ασημάκης Χανιώτης, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και καριέρα στο Λονδίνο
O ταλαντούχος σεφ Ασημάκης Χανιώτης, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και καριέρα στο Λονδίνο

Το αποτέλεσμα είναι στιβαρό και ταυτόχρονα νοσταλγικό, αυθεντικό, αλλά και κοσμοπολίτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταρτάρ γαρίδας
Ταρτάρ γαρίδας

Τα αρώματα και οι γεύσεις της Κεφαλονιάς κυριαρχούν σε πιάτα όπως η παραδοσιακή ριγανάδα, μια κεφαλονίτικη εκδοχή του ντάκου, αλλά και η πίτα του βοσκού, μια αυθεντική, μοναδική κρεατόπιτα από τη Θηνιά με μουνούχι (τράγο), ρύζι και κεφαλονίτικη φέτα.

Η παραδοσιακή κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς σε εκδοχή fine dining
Η παραδοσιακή κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς σε εκδοχή fine dining

Ντελικάτοι συνδυασμοί, αναπάντεχα παιχνίδια, γευστικοί πειραματισμοί, σε ένα συνολικά νόστιμο αποτέλεσμα που σε κάνει να θες να επισκεφθείς ξανά το εστιατόριο αυτό, χαρακτηρίζουν τη μελετημένη κουζίνα του βραβευμένου Ασημάκη Χανιώτη. Τα πιάτα εκτελεί καταπληκτικά η επίσης εξαιρετική σεφ Γιώνα Χαϊνταράι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από αριστερά: Γεράσιμος Μουίκης, Γιάννης Μουίκης, Ασημάκης Χανιώτης, Γιώνα Χαϊνταράι
Από αριστερά: Γεράσιμος Μουίκης, Γιάννης Μουίκης, Ασημάκης Χανιώτης, Γιώνα Χαϊνταράι

«Kαι εδώ, όπως ακριβώς και στο Pied a Terre, το διακεκριμένο εστιατόριο στο Λονδίνο, όπου δημιουργώ τα τελευταία χρόνια ως executive chef και διευθυντής, η πρόθεσή μου είναι να δώσω γεύση και υπόσταση σε όλες τις μνήμες των παιδικών χρόνων μου στο νησί. Να φέρω στα πιάτα όλα όσα συνέλεξα από τις φυσιολατρικές αναζητήσεις και τα κυνήγια μου σε αυτόν τον τόπο, όσα ανακάλυψα στους βυθούς της θάλασσάς του και ό,τι διδάχθηκα από τη βαριά γνώση των παλαιότερων για την κουζίνα της Κεφαλονιάς», εξηγεί ο Ασημάκης Χανιώτης.

Φιλέτο φρέσκου τόνου
Φιλέτο φρέσκου τόνου

Η δική μας εμπειρία

Εμείς καθίσαμε κάτω, στον κήπο, και ξεκινήσαμε με κοκτέιλς στο μπαρ πριν περάσουμε στο τραπέζι για το δείπνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το signature κοκτέιλ «Terre» από τον Μάριο Μητράκο
Το signature κοκτέιλ «Terre» από τον Μάριο Μητράκο

Επιλέξαμε το μενού γευσιγνωσίας που αποτελείται από έξι στάδια με τα αντίστοιχα wine pairings, ενώ ενδιάμεσα δοκιμάσαμε κάποια ακόμα πιάτα από το βασικό μενού. 

Η ριγανάτα με τριμμένη ντομάτα και αφρό φέτας
Η ριγανάτα με τριμμένη ντομάτα και αφρό φέτας

Το πρώτο στάδιο ήταν η περίφημη ριγανάδα, μια φίνα εκδοχή του ντάκου, με βρεγμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού με ελαιόλαδο, σκόρδο και ξίδι, καλυμμένες με τριμμένη ντομάτα, ρίγανη και έναν αφρό φέτας με φρέσκια μαντζουράνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Ακολούθησε μια ελαφριά σκορδαλιά με μπακαλιάρο, onion ring και χαβιάρι. Νόστιμη, αλλά θα προτιμούσα να έχει λίγη περισσότερη αψάδα, καθώς εδώ το σκόρδο είναι ψημένο για να μπορούν άνετα να δοκιμάσουν τη σκορδαλιά ακόμα και όσοι αποφεύγουν τις εντάσεις του παραδοσιακού αυτού πιάτου.

Καρπούζι με φέτα
Καρπούζι με φέτα

Tρίτο στάδιο ο παραδοσιακός καλοκαιρινός συνδυασμός του καρπουζιού με τη φέτα, αλλά σε μια δημιουργική και πρωτότυπη εκδοχή: οι κύβοι καρπουζιού είναι συμπιεσμένοι με Aperol και πασπαλισμένοι με μαύρο σουσάμι και φέτα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σουπιές με τσιγαρίδια
Σουπιές με τσιγαρίδια

Το ωραιότερο πιάτο ήταν αυτό του τέταρτου σταδίου: σουπιές με τσιγαρίδια. Ένα στεφάνι από άγρια χόρτα και βότανα που μαζεύονται από τα βουνά και τους αγρούς του νησιού στολίζεται με κομμάτια από τρυφερή σουπιά που κολυμπά σε μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Πολύ καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο, που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό.

Η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς σε εκδοχή του Ασημάκη Χανιώτη με τραγανά μιλφέιγ
Η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς σε εκδοχή του Ασημάκη Χανιώτη με τραγανά μιλφέιγ

Τελευταίο αλμυρό στάδιο, η κεφαλονίτικη παραδοσιακή κρεατόπιτα με μουνούχι και φέτα που φτιάχνεται αντί για φύλλο με τραγανά κομμάτια μιλφέιγ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την αυθεντική, χαρακτηριστική συνταγή του νησιού την έμαθε στον Ασημάκη Χανιώτη ο Γιώργος Γράνας, συντοπίτης του στη Θηνιά. 

Παρφέ μανιταριών
Παρφέ μανιταριών

Από τα επιπλέον πιάτα αξίζει να δοκιμάσετε το ωραίο σε εμφάνιση και γευστικό πιάτο με ταρτάρ γαρίδας, ο μαύρος χοίρος Ολύμπου με παστινάκι, πράσινο μήλο, αρακά και φινόκιο και το παρφέ άγριων μανιταριών με τρούφα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρφέ γιαουρτιού με μάντολες
Παρφέ γιαουρτιού με μάντολες

Στο φινάλε ένα απολαυστικό, δροσερό και ανάλαφρο παρφέ γιαουρτιού σερβίρεται με χειροποίητες μάντολες που φτιάχνει η κουζίνα του εστιατορίου.

Ο κήπος του Terre Mouikis στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς
Ο κήπος του Terre Mouikis στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς

Το Terre Mouikis είναι από μόνο του ένας λόγος για να έρθει κανείς στο Αργοστόλι. Είναι ένα γαστρονομικό στολίδι που αναδεικνύει το νησί και δίνει στην κεφαλονίτικη πόλη μεγαλύτερη αξία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η fine dining εμπειρία του Terre Mouikis
Η fine dining εμπειρία του Terre Mouikis

Info: Terre Mouikis 
Σταύρου Μεταξά 10, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, τηλ.: 2671024091
terremouikis.gr
Τιμές: 60 με 80 ευρώ το άτομο / Το μενού γευσιγνωσίας έξι σταδίων κοστίζει 70 ευρώ το άτομο και τα wine pairings 30 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ