Μια αληθινή ιεροτελεστία κρύβεται πίσω από κάθε φιάλη Patrón, της super premium τεκίλας που παράγεται αργά στα υψίπεδα της επαρχίας Jalisco, στη δυτική όχθη του Μεξικού, ακολουθώντας πιστά μια χειροποίητη διαδικασία παραγωγής η οποία έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Η υψηλή γαστρονομία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναζητά τον χαμένο χρόνο. Οι connoisseur της ευζωίας, οι κυνηγοί των πιο εκλεπτυσμένων απολαύσεων, αλλά και οι μεγαλύτεροι σεφ σε όλο τον κόσμο, στρέφονται στη σημασία της βραδύτητας, αυτού που ο Μίλαν Κούντερα έχει ονοματίσει ως ρυθμό της απόλαυσης και της μνήμης, για να νοηματοδοτήσουν ξανά το ρόλο της γαστρονομίας ως μίας εκ των καλών Τεχνών. H φιλοσοφία του Farm-To-Table, το Zero Waste, το Slow Cooking, η εποχικότητα, η στροφή από την καινοτομία στην αγνή γεύση, γίνονται τα νέα ζητούμενα σε μια πιο ενσυνείδητη γαστρονομία που σέβεται και ακολουθεί τους αληθινούς ρυθμούς της φύσης, βοηθώντας ταυτόχρονα τον άνθρωπο να κάνει ένα βήμα πίσω, για να αφουγκραστεί τη σημασία της παραγωγικής διαδικασίας ως του απόλυτου και μόνου πυρήνα αληθινής ευδαιμονίας και ουσιαστικής ευζωίας.
Τα τελευταία χρόνια οι πιο διάσημοι σεφ δεν αναζητούν απλώς την αγνή πρώτη ύλη, μπαίνουν οι ίδιοι μέσα στo χωράφι και γίνονται μέρος στη διαδικασία παραγωγής της. Αντιστοίχως, σε έναν κόσμο ταχύτητας, ψηφιακού θορύβου, προκάτ απολαύσεων και βιομηχανικής παραγωγής μαζικής κλίμακας, η αυθεντικότητα, η βραδύτητα και η αρχαία Τέχνη του χειροποίητου είναι αξίες ανεκτίμητες, εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αληθινή πολυτέλεια ενός πράγματος.
Η τεκίλα Patrón είναι ένας από αυτούς τους μικρούς θησαυρούς που έγινε super premium, όχι γιατί ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά επειδή την τελειοποίησε, επενδύοντας σε μια αργή χειροποίητη διαδικασία παραγωγής που έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ακολουθώντας το ρυθμό της απόλαυσης και της μνήμης, τη βραδύτητα, έχει αναδειχθεί η απόλυτη επιλογή της κατηγορίας της, καθώς δίνει έμφαση στην άριστη πρώτη ύλη και τον τρόπο με τον οποίο αυτή παράγεται και επεξεργάζεται αργά, προσφέροντας αποστάγματα υψηλής ποιότητας και γευστικής δύναμης.
Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από κάθε φιάλη, δεν θεωρούν ότι κάνουν απλώς μια δουλειά, αλλά αποτελούν με πάθος μέρος μιας αλληλουχίας εξειδικευμένων σταδίων παραγωγής (60 χέρια μετρά κανείς από την αρχή μέχρι το τέλος) η οποία μοιάζει με ιεροτελεστία: Η καλλιέργεια και η προσεκτική συγκομιδή της 100% Weber Blue αγαύης, της πρώτης ύλης στην οποία βασίζεται το πιο δημοφιλές ποτό του Μεξικού, γίνεται με το χέρι ώστε να εξασφαλίζεται μέσω της εμπειρίας η ύψιστη ποιότητα των πιο ώριμων φυτών.
Η αργή ζύμωση και απόσταξη που ακολουθεί, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο που μένει αναλλοίωτος στα βάθη του χρόνου, χρησιμοποιώντας μόνο τρεις φυσικές πρώτες ύλες: την αγαύη, το νερό και τη μαγιά. Κάθε φιάλη σχολαστικά ελέγχεται μία προς μία πριν το πολύτιμο απόσταγμα ενσταλακτεί σε αυτή.
Βασικό συστατικό στην επιτυχία της τεκίλας Patrón, είναι η ευλαβική τήρηση των σταδίων αυτής της ιεροτελεστίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εξαιρετική τεκίλα που παράγεται στην Hacienda Patrón έχει σταθερά και με συνέπεια την ίδια άψογη ποιότητα σε κάθε φιάλη.
Αν δεις τη διαδικασία παραγωγής βήμα βήμα, στο 360º video που σε ταξιδεύει μέσα στη Hacienda Patrón, οπτικοποιώντας με συναρπαστικό τρόπο όλα τα στάδια παραγωγής της super premium τεκίλας Patrón (από το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα άρδευσης με αντίστροφη όσμωση, μέχρι το υποπροϊόν αγαύης που ανακυκλώνεται αλλά και το αποστακτήριο) θα καταλάβεις γιατί το brand αυτό εστιάζει τόσο στους ανθρώπους του.
Αυτοί οι άνθρωποι μάλιστα, ο μόχθος και το πάθος τους, είναι οι αληθινοί ambassadors της τεκίλας Patrón. Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι είναι οι πρωταγωνιστές, οι σταρ, στο καινούργιο εντυπωσιακό διαφημιστικό σποτ του brand. Τους βλέπουμε να κινούνται με αληθινά φροντίδα μέσα στα χωράφια με τη μπλε αγαύη στα υψίπεδα της επαρχίας Jalisco του Μεξικού, να εξετάζουν με προσοχή τα πολύτιμα δρύινα βαρέλια παλαίωσης, αλλά και να διαλέγουν τα iconic μπουκάλια από φυσητό γυαλί, τα οποία θα φιλοξενήσουν τον πολύτιμο χειροποίητο θησαυρό τους, αφού πρώτα σφραγιστούν με έναν εκλεκτό, σφαιρικό πορτογαλικό φελλό.
«H super premium τεκίλα Patrón κυκλοφορεί σε τρεις βασικές παραλλαγές: Silver (κρυστάλλινα διαφανής, απαλή και γλυκιά, με αρώματα φρούτων και πιπεράτη επίγευση), Reposado (παλαιωμένη για τουλάχιστον 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια του ουίσκι από την Αμερική, με αρώματα φρέσκιας αγαύης, βελανιδιάς και επίγευση λουλουδιών και βανίλιας), και Añejo (τουλάχιστον 12 μήνες παλαίωση σε δρύινα βαρέλια από τη Γαλλία για πιο πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις σταφίδας, καραμέλας, βανίλιας και καπνιστές νότες). Μαζί και η πιο πρόσφατη Patrón El Cielo, η τεκίλα της “prestige” κατηγορίας και προϊόν τριπλής απόσταξης για φυσικά γλυκιά γεύση, η οποία λανσαρίστηκε μόλις πέρυσι το καλοκαίρι σε μια σειρά από viral events στα hot spots της Μυκόνου, της Ίμπιζα, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου και έγινε αμέσως η αγαπημένη της VIP party σκηνής», μας εξηγούν οι connoisseur της τεκίλας Patrón.
Step by Step: Tα στάδια χειροποίητης παραγωγής της super premium τεκίλας Patrón
H τεκίλα αποτελεί το βασικό συστατικό των tequila cocktails που είναι της μόδας, όπως η Margarita και η Paloma. Ωστόσο μια premium τεκίλα, της ποιότητας και τους υψηλού επιπέδου Patrón, είναι τόσο συναρπαστική και ξεχωριστή, που πολλοί την προτιμούν σκέτη με πάγο, ώστε να αναδειχθούν ατόφια όλα τα αρώματα, η γεύση και η επίγευσή της. Επίσης, μπορεί κάποιος να την απολαύσει υπεύθυνα με τόνικ ή με άλλους ευφάνταστους και δημιουργικούς συνδυασμούς.
Πριν το κάνετε, ακολουθήστε μαζί μας ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής της τεκίλας όπως γίνεται μέσα στη Hacienda Patrón, στο Μεξικό, απολαμβάνοντας μια αληθινή, μαγευτική ιεροτελεστία, όπως θα δούμε στα πιο αναλυτικά βασικά στάδια που ακολουθούν:
Απαιτητική καλλιέργεια Αγαύης: Επειδή η αγαύη είναι ένα φυτό που ωριμάζει πολύ αργά, καθώς χρειάζεται οκτώ περίπου χρόνια, οι έμπειροι Jimadors, όπως ονομάζονται οι αγρότες που συλλέγουν τα φυτά της αγαύης για την παραγωγή της τεκίλας, κινούνται προσεκτικά για να εντοπίσουν και να ξεριζώσουν μόνο εκείνες τις Weber Blue Agave που έχουν τη βέλτιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι πολύ αιχμηρό και ονομάζεται Coa. Με αυτό αφαιρούν τα φύλλα για να αποκαλύψουν την καρδιά του φυτού, την piña.
Η αργή ωρίμανση της piña: Οι piñas ψιλοκόβονται στο χέρι και ψήνονται σε μικρούς φούρνους από τούβλα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ομοιόμορφο ψήσιμο. Στη συνέχεια, συνθλίβονται από έναν τροχό Tahona από ηφαιστειακή πέτρα δύο τόνων και έναν κυλινδρόμυλο. Η Patrón φημίζεται καθώς διαθέτει περισσότερους εργαζόμενους στο στάδιο Tahonas από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό τεκίλας στον κόσμο.
Η αργή ζύμωση και απόσταξη: Το μείγμα που προκύπτει ζυμώνεται για τρεις ημέρες, αποστάζεται και παλαιώνεται σε χειροποίητα βαρέλια. «Τουλάχιστον δύο μήνες για το Patrón Reposado και μέχρι δέκα χρόνια για το Extra Añejo 10 Años, την παλαιότερη τεκίλα μας», μας εξηγούν οι ίδιοι.
Η εμφιάλωση: Στη συνέχεια, το απόσταγμα μικρής παρτίδας εμφιαλώνεται και οι οι φιάλες σφραγίζονται είτε με έναν εκλεκτό πορτογαλικό φελλό σε σχήμα σφαίρας, η συλλογή του οποίου έχει γίνει με με βιώσιμο τρόπο, είτε με ένα κρυστάλλινο πώμα κατασκευασμένο από τους δημιουργούς του γαλλικού κρυστάλλου Lalique.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Lolita's: Το νέο κατακόκκινο ιταλικό εστιατόριο στο Ψυχικό με πολυελαίους και βελούδινο καμπαρέ στο υπόγειο
- Ελληνικό gourmet στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης -Το Ντύλαν στην Κυψέλη είναι η έκπληξη της σεζόν
- Στo Brutus Tavern στο Κολωνάκι φάγαμε την ωραιότερη Πίτα του Βοσκού -Τρελαίνει το Instagram