Την περίοδο της πρώτης καραντίνας, την άνοιξη του 2020, πολλοί ήταν αυτοί που καταπιάστηκαν με τη μαγειρική. Το διαδίκτυο πήρε «φωτιά», καθώς οι αναζητήσεις για συνταγές ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά.
Ψάχνοντας μια συνταγή για σπιτικό ψωμί στο YouTube, «έπεσα πάνω» σε αυτή που είχε ανεβάσει ένας άνδρας, ο οποίος υπογράφει ως «παππούς Τάσος», αλλά στο βίντεο δεν φαίνεται το πρόσωπο του. Το όνομα του μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω περισσότερα για αυτόν. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν ήμουν η μόνη που τον είχε ανακαλύψει την περίοδο του lockdown.
Τα βίντεο του, είχαν χιλιάδες προβολές εκείνο το διάστημα. Βέβαια, ο κύριος Τάσος, δεν ξεκίνησε τότε να ανεβάζει συνταγές, αλλά τουλάχιστον έξι χρόνια πριν. Απλά τότε έκανε το μεγάλο «μπαμ» που λέμε. «Δεν είμαι ούτε επαγγελματίας, ούτε είχα κάποια σχέση με όλα αυτά. Έγιναν όλα ξαφνικά» μου είπε λίγο πριν ετοιμάσει μια λαχταριστή μοσχαρόσουπα. Λατρεύει το φαγητό, αλλά προσέχει τι τρώει, γιατί «είναι σε κρίσιμη ηλικία» όπως λέει και ξεσπά σε γέλια. Στο πλευρό του είναι πάντα τα παιδιά του, τα οποία τον στηρίζουν ηθικά αλλά και πρακτικά.
Ο γλυκός, ήρεμος, αναλυτικός και ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο ο παππούς Τάσος δίνει τις οδηγίες για την εκτέλεση των συνταγών του, αλλά και το χιούμορ του, τον έχουν κάνει πολύ αγαπητό στον κόσμο, που σπεύδει να τις δοκιμάσει. Στο κανάλι του, μπορείτε να βρείτε κάθε είδους συνταγή. Για κυρίως πιάτα, μεζέδες, ψωμιά & ζύμες, μέχρι για γλυκά, μερακλίδικα -όπως γράφει ο ίδιος- φαγητά, μπάρμπεκιου, εορταστικά, νηστίσιμα…
Όλες οι συνταγές, είναι καταχωρημένες σε ένα πλήρως οργανωμένο και εύχρηστο site, το pappoustasos.com, το οποίο το έχει αναλάβει η κόρη του και φυσικά στο κανάλι του στο YouTube, με τίτλο «Ο παππούς Τάσος μαγειρεύει», που είναι εξίσου κατατοπιστικό και έχει 125 χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες. Επίσης, υπάρχει και η σελίδα Grandpa Tassos Cooking στο Facebook, όπου οι συνταγές/βίντεο ανεβαίνουν παράλληλα με το YouTube, και την επιμελείται ο γιoς του που ζει στην Αγγλία.
Μη σας ξεγελά η λέξη «παππούς». Ο κ. Τάσος, έχει λογαριασμό σε όλα τα social media, ενώ τα βίντεο τα επιμελείται ο ίδιος, μιας και τα πάει πολύ καλά με την τεχνολογία. Μαγειρεύει, βιντεοσκοπεί, μοντάρει και κάνει και τη λάντζα ολομόναχος! Ποτέ όμως, όπως είπε μιλώντας στο iefimerida, δεν το έκανε για τα χρήματα. Ούτε που το φανταζόταν, όταν για πλάκα έβαλε μερικές συνταγές στο YouTube ότι θα είχε μια μέρα τόσους φίλους να παρακολουθούν τα βίντεο του και μάλιστα από διάφορα μέρη του κόσμου. Για αυτούς, ήδη έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν υπότιτλοι στα αγγλικά, αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες.
Ποιος είναι ο παππούς Τάσος
Ο παππούς Τάσος γεννήθηκε το 1955 στην Κατερίνη. Όταν ήταν τριών ετών, μετακόμισε με τους γονείς και τους τρεις αδερφούς του στο χωριό Τρίλοφος της Πιερίας όπου έζησαν μέχρι το 1967 που μετανάστευσαν στη Γερμανία.
Εκεί έμαθε την τέχνη της γουνοποιίας που ήταν και η δουλειά του μέχρι το 1988 που επαναπατρίστηκε. Στο διάστημα αυτό μεσολάβησε η 28μηνη στρατιωτική θητεία του (1975 – 1978). Το 1988 στην Ελλάδα πια, ασχολήθηκε με τα τουριστικά επαγγέλματα και διατηρούσε τουριστικό γραφείο στην Κατερίνη μέχρι το 2006.
Το 2006 μετά τον θάνατο της συζύγου του Τούλας, ξανά έφυγε στη Γερμανία όπου εργάστηκε σε μεταφορική εταιρία. Από το 2020 είναι συνταξιούχος και έχει πλέον περισσότερο χρόνο να ασχολείται με τη μαγειρική, η οποία είναι μία από τις δύο μεγάλες του αγάπες. Η άλλη είναι η φωτογραφία. Συνδύασε λοιπόν τις δύο του αγάπες του και έγινε «καναλάρχης». Ποιος είπε ότι υπάρχει όριο ηλικίας στο να γίνει κάποιος YouTuber;
Ο παππούς Τάσος έχει μια κόρη και δυο εγγονούς που ζουν στην Σουηδία και έναν γιο και μια εγγονή που ζουν στην Αγγλία. Στην Γερμανία ζει τώρα πια με την σύντροφο του και την μητέρα της, οι οποίες είναι οι τυχερές που γεύονται όλα όσα μαγειρεύει. Πρώτη του δασκάλα στη μαγειρική υπήρξε η μητέρα του, που όταν μαγείρευε και ζύμωνε τον είχε κοντά της και του έδειχνε όλα της τα μυστικά.
Ο παππούς Τάσος μας μίλησε με μεγάλη χαρά για το μεγάλο του πάθος, τη μαγειρική, για το πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το YouTube, για τις αγαπημένες του συνταγές, καθώς και για την ανταπόκριση του κόσμου, για την οποία νιώθει ευγνώμων. Κι αν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε κάθε μέρα, ρίξτε μια ματιά στις συνταγές του, για να πάρετε ιδέες και έμπνευση.
-Πώς ανακαλύψατε το ταλέντο σας στη μαγειρική;
Είχα την τάση για τη μαγειρική από πάντα. Όταν ήμουν πολύ μικρός και μέχρι να μεταναστεύσουμε στη Γερμανία με την οικογένειά μου, μέναμε στο χωριό Τρίλοφος της Πιερίας. Οι γονείς μου ήταν γεωργοί και η μητέρα μου ήταν πάρα πολύ καλή μαγείρισσα. Όποτε ήταν στην κουζίνα και έφτιαχνε κάτι, εγώ ήμουν εκεί δίπλα της, από παιδάκι. Με εντυπωσίαζε και μου κινούσε την περιέργεια κάθε τι που έφτιαχνε. Και πάντοτε όταν έκανε κάτι, όσο μπορούσα κι εγώ, τη βοηθούσα.
Στη Γερμανία, οι γονείς μου εργάζονταν και οι δύο σε εργοστάσια. Όταν ήμουν γύρω 12-13 χρονών, επειδή ήξερα ότι θα είναι κουρασμένοι μετά τη δουλειά, αφού γυρνούσα απ' το σχολείο, καθόμουν και τους μαγείρευα. Τα πρώτα χρόνια του γάμου μου με τη συγχωρεμένη τη γυναίκα μου, γιατί δυστυχώς πέθανε πολύ νέα, αρχίσαμε να κάνουμε πειράματα πάνω στη μαγειρική. Μας άρεσε να μαγειρεύουμε για εμάς και τους φίλους μας.
-Και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε τελικά με αυτή; Γιατί απ' ό,τι είδα, προηγουμένως κάνατε πολλές και διαφορετικές δουλειές...
Όλο αυτό με τις συνταγές στο YouTube, το ξεκίνησα τελείως τυχαία. Το έκανα στην πλάκα όταν έβαλα το πρώτο βίντεο με συνταγή. Αφού είδα ότι υπήρχε μια μικρή απήχηση από τον κόσμο, λέω «δεν το προχωράς και λίγο παραπέρα;». Φυσικά τότε εργαζόμουν και όσο εργαζόμουν δεν είχα και τον χρόνο, αλλά ούτε και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τώρα όλα αυτά έχουν βελτιωθεί, έχουν αλλάξει, έχουν γίνει διαφορετικά.
-Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε το κανάλι σας στο YouTube;
Το κανάλι το δημιούργησα τελείως αυθόρμητα, μια βραδιά που ήταν η Χάρις Αλεξίου στο Ντίσελντορφ για να τραγουδήσει και πήγα να τη δω. Πρόσφατα είχα αγοράσει και μια φωτογραφική μηχανή με έναν τηλεφακό - γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και η φωτογραφία - και την πήρα μαζί μου. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία βραδιά. Τράβηξα κάποια κομμάτια, ανάμεσα στα οποία και το τραγούδι «Απόψε θέλω να πιω». Όταν πήγα στο σπίτι και χάζευα διάφορα στο ίντερνετ από το λάπτοπ μου, λέω «δεν βάζω κι εγώ τη Χαρούλα που ήταν τόσο ωραία, να τη βλέπει ο κόσμος;». Έτσι, δημιούργησα τον λογαριασμό, -στις τρεις τη νύχτα - και ανέβασα το βίντεο με τη Χαρούλα Αλεξίου. Ήταν Μάιος του 2012. Μετά, όταν έκανα διακοπές στην Ελλάδα έφτιαχνα κάποια βιντεάκια με φωτογραφίες και έβαζα ελληνική μουσική, χωρίς να ξέρω όλα αυτά που γνωρίζω σήμερα για το YouTube. Το έβλεπα τελείως καλλιτεχνικά. Κάποια στιγμή αργότερα, έβαλα και την πρώτη συνταγή.
-Πότε ανέβηκε το βίντεο με την πρώτη σας συνταγή και ποια ήταν αυτή;
Το βίντεο με την πρώτη συνταγή ανέβηκε στο κανάλι τον Ιούλιο του 2014 και ήταν για το πώς να φτιάξει κανείς φιλέτο χοιρινό με ροδάκινο. Ουσιαστικά, το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησα να ανεβάζω πιο τακτικά κάποιες συνταγές. Ήταν την περίοδο που σταμάτησα να εργάζομαι λόγω ηλικίας και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο. Μάλιστα σταμάτησα πιο νωρίς να εργάζομαι, γιατί η εταιρεία που εργαζόμουν έκλεισε. Και όταν είσαι 63 ετών πού να βρεις δουλειά; Έμεινα δυο χρόνια άνεργος και μετά την ανεργία ξεκίνησε η συνταξιοδότηση. Οπότε, τα τελευταία χρόνια από τότε που έμεινα άνεργος, τα εκμεταλλεύτηκα και ανέβαζα βίντεο με συνταγές, σχεδόν κάθε εβδομάδα.
-Πότε κάνατε το μεγάλο «μπαμ» και άρχισε να σας μαθαίνει πολύς κόσμος;
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, που κλείστηκε ο κόσμος μέσα. Ξαφνικά δεν ήξερα τι μου γίνεται. Τόσες πολλές προβολές, τόσο μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων... Μάλιστα, η συνταγή που σημείωσε τις περισσότερες προβολές τότε, ήταν το ψωμί που είχα φτιάξει εκείνη την εποχή.
-Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση του κόσμου; Τι σας λένε συνήθως; Σας ζητούν συνταγές;
Όχι, δεν την περίμενα καθόλου. Χάρηκα φυσικά, γιατί είδα ότι υπάρχει απήχηση. Ναι, ζητούν συνταγές και πληροφορίες για αυτές που έχω ήδη ανεβάσει. Πάντα προσπαθώ να απαντώ στα σχόλια και στις ερωτήσεις του κόσμου, λεπτομερώς. Εγώ το έκανα όλο αυτό επειδή μου άρεσε, επειδή το είδα σαν χόμπι. Έχω παντρέψει τα δυο μου χόμπι: τη μαγειρική και τη φωτογραφία. Προσέχω πολύ τα βίντεο μου από τότε που ξεκίνησα να το κάνω σωστά. Κοιτάζω προσεκτικά τα πάντα, τα πλάνα, τον φωτισμό, τον ήχο... γιατί ακόμα και ο ήχος σε μεταφέρει στην κουζίνα.
-Στην αρχή επιλέγατε να μην εμφανίζεται το πρόσωπό σας. Γιατί;
Στα πρώτα μου βίντεο δεν εμφανιζόμουν. Φαίνονταν μόνο τα χέρια μου, γιατί για να είμαι ειλικρινής, ντρεπόμουν να βγω στην κάμερα. Έλεγα σιγά μη δείξω τώρα το πρόσωπό μου. Για τη συνταγή το κάνω, τι χρειάζεται να δουν εμένα; Ο κόσμος τότε άρχισε να ρωτά γιατί δεν με βλέπουν και καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα. Κάποιος μάλιστα είχε γράψει ότι «άλλος μαγειρεύει, δείτε πόσο νέα φαίνονται τα χέρια, και βάζουν τον παππού να μιλάει». Οπότε κάποια στιγμή, ο γιος μου με παρότρυνε να εμφανιστώ για να πειστεί κι ο κόσμος, και κάπως έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά. Τώρα έχω εξοικειωθεί και μ' αυτό.
-Ποια είναι η σχέση σας με την τεχνολογία; Τα κάνετε όλα μόνος σας, το μοντάζ κτλ. ή σας βοηθάει κάποιος;
Τα πάντα τα κάνω μόνος μου. Και μόλις τελειώσω με το μαγείρεμα μαζεύω ένα βουνό άπλυτα σκεύη και τα φέρνω για πλύσιμο στην κουζίνα μας. Γιατί αυτός ο χώρος είναι σαν στούντιο, δεν είναι η κουζίνα του σπιτιού μου. Τον έχω διαμορφώσει κατάλληλα, γιατί αν θα έκανα αυτή τη δουλειά στην κουζίνα, θα είχαμε χωρίσει με τη γυναίκα μου (γέλια). Και πρακτικά δεν γίνεται, γιατί όταν κάνω ένα βίντεο, μπορεί να μου πάρει πολλές ώρες ή μπορεί για κάποιον λόγο να χρειαστεί να σταματήσω και μετά να ξαναξεκινήσω. Το κάθε βίντεο το βλέπω πολλές φορές, τα ελέγχω όλα λεπτομερώς γιατί είμαι τελειομανής.
-Εκτός από την Ελλάδα, από ποια άλλα μέρη είναι οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί σας;
Έχω επισκέπτες από πάρα πολλές χώρες. Η χώρα που έχω την περισσότερη επισκεψιμότητα, φυσικά είναι η Ελλάδα. Την ακολουθεί η Γερμανία - μιας κι εδώ έχουμε πολλούς Έλληνες - και μετά η Κύπρος. Μάλιστα, σε ένα κανάλι στη Λάρνακα, στο Capital TV, παρουσιάζουν ένα από τα βίντεο μου κάθε Τρίτη στις 8. Είχα και πρόσκληση να πάω εκεί, να με φιλοξενήσουν και να εμφανιστώ στο κανάλι, αλλά λόγω της πανδημίας το έχω αφήσει προς το παρόν. Οι υπόλοιπες χώρες που ακολουθούν, είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αγγλία, η Αλβανία κτλ. Οι πιο πολλοί είναι Έλληνες βέβαια, καθώς όλο αυτό με τις μεταφράσεις τρέχει μόλις ένα μήνα, θέλει τον χρόνο του.
-Οι συνταγές σας από πού προέρχονται;
Οι συνταγές οι δικές μου, είναι ένα πάντρεμα συνήθως. Όταν θα κάτσω να μαγειρέψω κάτι, μου έρχεται η σκέψη να βάλω και το ένα υλικό και το άλλο, σκεπτόμενος ότι αυτό θα του πήγαινε για παράδειγμα. Αυτοσχεδιάζω και κάνω πειράματα παίρνοντας πάντα μια συνταγή σαν βάση. Τώρα από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει ο κάθε μάγειρας, ο κάθε σεφ και ο κάθε ερασιτέχνης όπως είμαι εγώ - γιατί ουδέποτε δήλωσα επαγγελματίας - είναι δικαίωμά του. Εγώ όμως αυτό που βλέπω στη δική μου την περίπτωση, είναι ότι ο κόσμος που γράφει θετικά σχόλια για τις συνταγές, είναι γιατί κάθεται και τις δοκιμάζει.
-Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας; Τι σας αρέσει να τρώτε και να φτιάχνετε;
Αυτό που εμείς τρώμε πάρα πολύ ευχάριστα εδώ στο σπίτι και μου αρέσει να φτιάχνω, είναι το μοσχαράκι φρικασέ. Προσωπικά μου αρέσουν και τα γιουβαρλάκια και όλες οι πίτες. Και ο γύρος μου αρέσει. Όλα αυτά είναι τα αγαπημένα μου και απ' ό,τι μου λένε τα κάνω καλά.
-Γύρο είχατε φτιάξει κι εσείς και από ό,τι είδα είχε και μεγάλη ανταπόκριση...
Ναι ναι, το βίντεο με τον γύρο έχει γύρω στις 400.000 προβολές.
-Ποια συνταγή έχει ξεχωρίσει ο κόσμος;
Τα βίντεο που πάνε πάντοτε καλά, είναι ό,τι έχει σχέση με κρέας, με ψήσιμο, με κοψίδια, αυτά που όλοι δηλαδή τα αποφεύγουμε για λόγους υγείας, αλλά όλοι τα θέλουμε!
-Έχουν μπει και τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας στον «χορό».. Έχουν ανέβει και βίντεο με τον γιο σας που μαγειρεύει με την εγγονή σας...
Ναι, ασχολούνται κι αυτοί. Ο γιος μου έχει την ίδια τρέλα με τη μαγειρική. Ασχολείται κι αυτός από πολύ μικρός. Μάλιστα, όταν ήταν 15-16 ετών, έμεινε ένα χρόνο στην Αμερική μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών και μαγείρευε ελληνικά φαγητά στις οικογένειες που τον φιλοξενούσαν. Τους έκανε μουσακά, τους έδειχνε πώς τρώμε εμείς οι Έλληνες τη χωριάτικη σαλάτα, πώς βουτάμε το ψωμί... (γέλια). Είναι λάτρης της μαγειρικής και του καλού φαγητού και βλέπω ότι και η εγγονή μου δεν πάει πίσω, γιατί ενώ έχει τόσα πολλά παιχνίδια, αν δει ότι κάτι γίνεται στην κουζίνα, πηγαίνει αμέσως, θέλει να ανακατεύεται κι αυτή. Και η κόρη μου μαγειρεύει πολύ καλά, αλλά μόνο για την οικογένειά της, δεν φτιάχνει βίντεο για το YouTube. Είχαμε σκεφτεί να βρεθούμε και να κάναμε ένα βίντεο όλοι μαζί: εγώ, ο γιος και η κόρη μου και τα τρία μου εγγόνια, αλλά μας τα χάλασε ο κορωνοϊός.
-Πώς είναι η κατάσταση στη Γερμανία με τον κορωνοϊό;
Η κατάσταση είναι όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Μακάρι να τελειώσει σύντομα όλη αυτή η κατάσταση... Δεν έχουμε lockdown, αλλά για να μπεις σε κάποιο μαγαζί που δεν έχει είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει να δείξεις ότι είσαι εμβολιασμένος, ή ότι έχεις νοσήσει και τώρα είσαι καλά. Μάλιστα επειδή έχουν γίνει και κάποιες ατασθαλίες στο παρελθόν, τώρα εκτός του ότι θα δείξεις ότι είσαι εμβολιασμένος με την κρατική εφαρμογή που έχουμε όλοι στα κινητά, θα πρέπει να δείξεις και την ταυτότητά σου για να αποδείξεις ότι δεν το έχεις π.χ. δανειστεί το κινητό. Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια, αλλά όχι για τα σούπερ μάρκετ. Γίνονται πάρα πολλοί και αυστηροί έλεγχοι.
-Σας λείπει η Ελλάδα;
Επισκεπτόμαστε συχνά την Ελλάδα, μιας και η σύντροφός μου τη λατρεύει. Είναι Γερμανίδα, αλλά έχει ζήσει δύο χρόνια στη Ρόδο. Ερχόμασταν μέχρι πρόπερσι δύο φορές τον χρόνο. Μία προς τον Ιούνιο και μία προς τον Σεπτέμβριο. Όμως τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν το ρισκάραμε λόγω του κορωνοϊού. Τώρα για το 2022 θα το επιδιώξουμε. Να δούμε πρώτα πώς θα είναι τα πράγματα...
-Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους σας ακολουθούν αλλά και σε όλο τον κόσμο;
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω τόσο καλή ανταπόκριση. Νιώθω ότι αυτοί που μου γράφουν, είναι σαν να είναι δικά μου άτομα, σαν να με ξέρουν. Μου φαίνονται οικείοι. Είναι πάρα πολύ λίγα τα αρνητικά σχόλια, τα οποία δεν τα σβήνω και αυτοί που τα γράφουν, παίρνουν τις απαντήσεις τις περισσότερες φορές, από τους υπόλοιπους σχολιαστές. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους συνδρομητές μου, με στηρίζουν αφάνταστα, νιώθω ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους αυτούς και τους ευχαριστώ πολύ όλους.
Τα social media του παππού Τάσου:
YouTube: Ο παππούς Τάσος μαγειρεύει
Facebook: Grandpa Tassos Cooking
Instagram: grandpa_tassos_cooking