Στα πλαίσια της Βδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας ο διακεκριμένος chef boulanger Gauthier Denis, του 3αστερου εστιατορίου L’Ousteau de Baumaniere, θα ετοιμάσει στο Athenee brunch αλά γαλλικά.
Η φιλοσοφία της γαστρονομίας είναι ένα τελετουργικό που εμβαθύνει περισσότερο από το να απολαύσουμε ένα γεύμα ή δείπνο -είναι κάτι ανώτερο περικλείοντας πολλές προσλαμβάνουσες. Από την τοπική κουζίνα ενός τόπου καταλαβαίνουμε την ιστορία του λαού, τις επιρροές του εμβαθύνοντας σε πολιτισμούς και κουλτούρες που πάνω αιώνες πίσω μέχρι.
Από τις 16 μέχρι και τις 21 Μαρτίου η Ελλάδα και η Γαλλία συναντιούνται γαστρονομικά στα πλαίσια της Βδομάδας Γαλλική Γαστρονομίας που διοργανώνεται στην Αθήνα. Όλες αυτές τις ημέρες Γάλλοι chef και pastry chef συμπράττουν δημιουργικά με Έλληνες chef ετοιμάζοντας νόστιμα πιάτα με γαλλική φινέτσα και τεχνικές.
Στα πλαίσια της Βδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας ο διακεκριμένος chef boulanger, Gauthier Denis του 3αστερου εστιατορίου L’Ousteau de Baumaniere θα ετοιμάσει ένα brunch αλά γαλλικά, στο Athenee μαζί με τον Στέφανο Λιβανίου του αρτοποιείου «Τρομερό παιδί».
Ο Gauthier Denis στο iefimerida
Ο διακεκριμένος chef boulanger, Gauthier Denis μίλησε στο iefimerida.gr για τα αγαπημένα του ελληνικά προϊόντα, τα μυστικά για να φτιάχνουμε πετυχημένες ζύμες και πρότεινε boulangerie στο Παρίσι που αξίζει να ανακαλύψουμε.
Πώς αποφασίσατε να γίνετε boulanger;
Παιδικές αναμνήσεις, η μυρωδιά του ζεστού αλευριού το πρωί καθώς περνούσα από τον φούρνο του χωριού μου, μια επίσκεψη σε έναν αλευρόμυλο, η πρώτη φορά που έψησα ένα γλυκό, τα πρώτα τυλιγμένα κρουασάν στο σπίτι ενός φίλου που ήταν γιος φούρναρη. Όλες αυτές οι αναμνήσεις με οδήγησαν προς αυτό το μονοπάτι.
Κατάγεστε από τη Γαλλία που ειδικεύεται στα αρτοποιήματα και έχετε βρεθεί στη Σουηδία που έχει επίσης από τα καλύτερα αρτοσκευάσματα με φίνες γεύσεις. Τι έχετε πάρει από την κάθε χώρα και ποιο το αγαπημένο σας προϊόν να φτιάχνετε και ποιο να απολαμβάνετε;
Είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δοκιμάσω αρκετές σπεσιαλιτέ. Από τη Σουηδία θα θυμάμαι το «Kanelbullar», το περίφημο τσουρέκι με γεύση κανέλας.
Από το Ιταλία θυμάμαι το «Panettone», ένα τσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούτα, φτιαγμένο με τον πιο αγνό τρόπο και με φυσικό προζύμι.
Από το Μαρόκο θα θυμάμαι το «Batbout», το τυπικό ψωμί που συνοδεύει όλα τα είδη των πιάτων, Όλα αυτά που προανέφερα ήταν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο.
Ποιο είναι το μυστικό για να φτιάχνουμε στο σπίτι ψωμί, αλλά και ζύμη για rolls;
Βρείτε τη σωστή συνταγή και μέθοδο πριν ξεκινήσετε. Στη συνέχεια πρέπει να δοκιμάσετε ξανά και ξανά τη συνταγή.
Η ζαχαροπλαστική έχει να κάνει με την επανάληψη για να καταλάβετε καλύτερα τη δουλειά που κάνετε.
Πώς σας φαίνονται τα ελληνικά ψωμιά; Έχετε κάποιο αγαπημένο;
Ξέρω και αγαπώ την πίτα. Κατά τα άλλα δεν ξέρω τα διάφορα είδη ελληνικού ψωμιού. Γι' αυτό και χαίρομαι που θα συμμετέχω στη Γαλλική Βδομάδα Γαστρονομίας, ώστε να μιλήσω με τους Έλληνες φίλους μας για τα προϊόντα τους, τους πολιτισμούς τους, τις εμπνεύσεις τους...
Ποιες ελληνικές γεύσεις θέλετε να δοκιμάσετε;
Για μένα, οι ελιές Καλαμών είναι οι καλύτερες, μου αρέσει να τις χρησιμοποιώ για τη μοναδική τους γεύση.
Λατρεύω τη φρεσκάδα και την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα.
Ποιο μενού έχετε ετοιμάσει για το κυριακάτικο brunch σε συνεργασία με το «Τρομερό Παιδί»
-Γλυκιά τάρτα αρωματισμένη με άνθη πορτοκαλιού ή αψέντι
-Υγρό Brioche Vendéenne
-Ελβετικό ψωμί με σοκολάτα και βανίλια
-Σφολιάτα με σοκολάτα και πραλίνα φιστικιού
-Amandine με κεχριμπαρένιο ρούμι
Σε ότι αφορά τις γαλλικές boulangerie, ποιες γεύσεις αξίζει να δοκιμάσουμε στο Παρίσι;
Αρκεί να περπατήσετε και να χαθείτε για να ανακαλύψετε όμορφα μέρη.
Το Παρίσι διαθέτει πληθώρα καλών διευθύνσεων. Η ποικιλομορφία του προϊόντων είναι εντυπωσιακή και οι αρτοποιοί είναι πολύ εφευρετικοί.
Ωστόσο, θα πρέπει να πάτε στο αρτοποιείο «Plein Coeur» για τα viennoiseries του και το «Christophe Louie» για το panettone του.