Ένας από τους πιο γνωστούς σύμβουλους γαστρονομίας ο Sebastien Ripari, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, προτείνει στο iefimerida.gr τα αγαπημένα του στέκια για φαγητό και όμορφες συνοικίες για τους επισκέπτης στην «Πόλη του Φωτός».
Το Παρίσι παραμένει πάντα γοητευτικό για μια απόδραση, σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κάθε εποχή του χρόνου. Πλέον, η καρδιά του αθλητισμού «χτυπάει» στη γαλλική πρωτεύουσα, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στο Παρίσι -την πόλη που ξέρει πάντα να αποζημιώνει τους επισκέπτες με τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, ο σύμβουλος γαστρονομίας για αστέρια Michelin, Sebastien Ripari, ξεναγεί το iefimerida.gr στην πόλη του. Προτείνει τα καλύτερα bistro, πού να απολαύσουμε street food και λαχταριστά κρουασάν, ποια συνοικία να εξερευνήσουμε, πού να πιούμε ποτό και πιο άγνωστα αξιοθέατα.
Γεννημένος στη Γενεύη, ο Sebastien Ripari αναζήτησε την τύχη του στο Παρίσι προκειμένου να γίνει ηθοποιός, αλλά τελικά κατέληξε να ασχολείται με τη γαστρονομία, που έγινε η μεγάλη του αγάπη. Άλλωστε, ο ίδιος είχε σχολιάσει, σε προηγούμενη συνέντευξη του, στο iefimerida.gr ότι: «Η ζωή όταν θέλεις να την ακολουθήσεις και της έχεις εμπιστοσύνη έχει μεγάλες εκπλήξεις για σένα. Πάντα ήθελα να ζήσω ελεύθερα και περιτριγυρισμένος από όμορφα πράγματα. Δεν βλέπω τηλεόραση, δεν διαβάζω εφημερίδες. Προτιμώ τον ουρανό, τον ορίζοντα, ακούγοντας κάποιον να μου λέει για τη ζωή του. Άφησα λοιπόν τη ζωή να με συνοδεύει στις επιλογές μου και το πάθος μου για τη γαστρονομία μου επέτρεψε να ανακαλύψω τον κόσμο μέσα από ένα τραπέζι. Ήταν για μένα ένα διαβατήριο για την ανθρωπότητα. Μου χάρισε χαρές, αξέχαστες στιγμές και τις αληθινές αξίες των λαών».
Μέσα από ενδιαφέρουσες γαστρονομικές συζητήσεις με τον Sebastian Ripari έχω κρατήσει κάτι που με έκανε πιο προσεχτική για την επιλογή παρέα και φαγητό: «Ακόμα και με ποιον γευματίζουμε είναι σημαντικό τα πιάτα που θα έχουμε στο τραπέζι μας. Αν δειπνήσω με έναν ανόητο σε ένα υπέροχο εστιατόριο θα έχω ένα πολύ θλιβερό βράδυ».
Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε βιβλίο, σχετικό με τη γαστρονομία, κλείνοντας μέσα τα 25 χρόνια πείρας που είχε, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε, στα αγγλικά και τα γαλλικά, ένα δωρεάν γαστρονομικό οδηγό με τίτλο «Geneva Food Guide». Το επόμενο διάστημα ο Sebastian Ripari θα επισκεφτεί ένα νέο ελληνικό εστιατόριο για να κάνει έναν έλεγχο σχετικά με το επίπεδό αναζήτησης αστεριών τους, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με τον ξενοδοχειακό όμιλο Domes.
Ο Sebastien Ripari μάς ξεναγεί στο δικό του Παρίσι
Εκτός από τα κλασικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο, ποια άλλα, λιγότερο γνωστά, αξίζει να δουν οι επισκέπτες στο Παρίσι;
Το καλύτερο μουσείο για μένα στο Παρίσι είναι το Orsay! Για τον Κουρμπέ, τον Βαν Γκογκ, τον Μανέ και τον Ρενουάρ...
Θέλετε ένα μυστικό; Πηγαίνετε στο Μουσείο Ρομαντικής Ζωής (Musée de la vie romantique), ένα μαγικό μέρος, μια ποιητική φούσκα στο Παρίσι και απολαύστε το τσάι σας στη βεράντα ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν.
Ποιες συνοικίες, εκτός από τη Μονμάρτη, προτείνετε να δούμε;
Να περπατήσετε στο Le marais, μια σικ γειτονιά.
Χαθείτε σε αυτά τα μικρά δρομάκια και περάστε από την Rue des Rosiers για τα καλύτερα φαλάφελ στην πόλη.
Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα στην πόλη; Τι σας αρέσει να κάνετε και γιατί το προτιμάτε;
Νομίζω ότι το "Les bords de Seine" είναι μαγικά μετά το σκοτάδι. Το φως είναι απαλό και οι λάμπες του δρόμου φωτίζονται σαν φωτοστέφανα στον παριζιάνικο ουρανό.
Επίσης, μπορείτε να πάτε στο κανάλι Saint-Martin, ένα πιο μυστικό μέρος...
Μια αγαπημένη γαλλική συνήθεια που αξίζει να δοκιμάσουν οι Έλληνες τουρίστες;
Ένα πρωινό στη βεράντα ενός παριζιάνικου καφέ στη συνοικία Jardin du Luxembourg. Κρουασάν, καφές και κρέμα γάλακτος, βούτυρο, μαρμελάδα... η ζωή!
Θα συνιστούσατε μια βραδινή κρουαζιέρα στον Σηκουάνα με δείπνο ή είναι πολύ τουριστικό;
Μόνο μια κρουαζιέρα -παρακαλώ όχι με δείπνο γιατί είναι ακριβά και όχι καλά. Προσπαθήστε να το κάνετε το πρωί όταν η πόλη ξυπνάει !
Πού απολαμβάνουμε το καλύτερο κρουασάν στην πόλη;
Πηγαίνετε στο Carette μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Πολύ καλό, λίγο ακριβό, αλλά το κάνετε μια φορά.
Πού τρώμε το καλύτερο street food και τι προτείνετε να δοκιμάσουμε;
Στην αγορά τροφίμων Μπελβίλ (Belleville) -δεν είναι ανοιχτή κάθε μέρα.
Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Yabaï Sando, το οποίο έχει 2 διευθύνσεις στο Παρίσι.
Δοκιμάστε ένα Sando σε αυτό το εστιατόριο, μπορείτε να το πάρετε και take away.
Πού μπορούμε να φάμε κρέπες;
Χμ, πολύ δύσκολη ερώτηση...... Ίσως στο Tanguy στο 10e ή το La Galetterie στο 15e. Ομολογώ ότι τρώω κρέπες μόνο στη Βρετάνη...
Για αυθεντική κρεμμυδόσουπα πού να σταματήσουμε;
Παραδέχομαι ότι οι Παριζιάνοι δεν τρώνε ποτέ κρεμμυδόσουπα....
Η τελευταία φορά που έφαγα ήταν πριν από μερικά χρόνια στο Bistrot des Vosges στο 4e. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτήν, αν και την έφαγα πολύ νωρίς το πρωί, όπως επιτάσσει η παράδοση.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας μπιστρό, στην πόλη;
Ω ναι, πολλά: La Cantine du Troquet / Duplex. Les enfants du Marché (Στην κόκκινη παιδική αγορά). L'ami Jean. La Régalade, Aux Lyonnais του Alain Ducasse και πρέπει να δοκιμάσετε και την Brasserie Lipp.
Σε ποια εστιατόρια με αστέρια Michelin αξίζει να απολαύσουμε το δείπνο μας;
Le Grand Restaurant του Jean-François Piège. Louis του Stéphane Pitré. Ze Kitchen Galerie του William Ledeuil, Yam'Tcha της Adeline Grattard, La Dame de Pic της Anne-Sophie Pic και Table του Bruno Verjus.
Πού μπορούμε να δοκιμάσουμε καλό κρασί με ποικιλία τυριών;
Με τρεις διευθύνσεις στο Παρίσι, το Monbleu!
Το "Monbleu le Comptoir", που βρίσκεται στο 3e, είναι ένα καταπληκτικό wine & cheese bar ! Τα καλύτερα μου....
Πού μπορούμε να δοκιμάσουμε καλά γαλλικά τυριά; Ποιο γαλλικό τυρί δεν πρέπει να παραλείψουμε;
Όλα τα τυριά φυσικά! Γιατί να στερηθείτε το καλό; Ποτέ μη περιορίζετε τον εαυτό σας με όμορφα πράγματα, η ζωή είναι μικρή! Αν σας αρέσει να ρισκάρετε, αν είστε τυχοδιώκτης της γεύσης.… δοκιμάστε το "Le maroilles "...
Εκτός Παρισιού, ποιο μέρος προτείνετε για μια μονοήμερη απόδραση και τι να κάνουμε;
Guinguettes of the Marne -σε κοντινή απόσταση από το Παρίσι. Για να ξαναζήσετε τον 18ο αιώνα υπό τον ήχο του ακορντεόν σε μια ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, ένα μικρό ποτήρι λευκό κρασί, φίλους, ηλιοφάνεια...
Πού βγαίνουμε για ποτό στο Παρίσι;
Λατρεύω τα καλά κοκτέιλ! Πηγαίνετε στο μπαρ του ξενοδοχείου Crillon -καταπληκτικό μέρος. Το Solera στο 5e είναι μαγικό για τις δημιουργίες. Ή το Bisou στο 3e. Το μπαρ 46 στο 10e.
Ποιες είναι οι τάσεις στη γαλλική γαστρονομία αυτή τη στιγμή;
Υπάρχουν δύο από αυτά. Το ένα που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, στις γεύσεις των παραδοσιακών πιάτων από τις περιοχές και τις παραδόσεις με την επιθυμία των σεφ να φτιάξουν τα πιάτα τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και με τα καλύτερα προϊόντα. Και στη δεύτερη, που ανοίγει τη γαλλική κουζίνα με νέες τάσεις από τα ταξίδια των σεφ και διαστρεβλώνει αυτή την κουζίνα με έναν πιο παγκόσμιο τρόπο.