Άκρως εντυπωσιακή ήταν η τελετή έναρξης των Πανελλήνιων Αγώνων Special Olympics, στο Λουτράκι το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πέντε μέρες αθλητισμού και ένταξης, από τις 24 έως τις 29 Μαΐου, περιλάμβαναν οι καθιερωμένοι πλέον Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024». Οι Αγώνες, που έλαβαν χώρα στο Sportcamp στο Λουτράκι, τελέστηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.
Στη φετινή διοργάνωση οι αθλητές αγωνίστηκαν σε 4 επίσημα αθλήματα των Special Olympics: κολύμβηση, bocce, στίβος και -για πρώτη φορά- powerlifting. Παράλληλα, διεξήχθησαν πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές», στο πλαίσιο του οποίου οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν από γιατρούς 5 διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και το 8o Family Health Forum, μια διαδραστική συνάντηση των μελών των οικογενειών των αθλητών με στόχο τη γνώση και τη σωστή ενημέρωσή τους από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Βασικός στόχος του Οργανισμού είναι οι αθλητές να βελτιώνουν συνεχώς τις αθλητικές τους ικανότητες και παράλληλα να εξελίσσονται, ψυχικά και κοινωνικά. Οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν με όλη τους τη δύναμη και βίωσαν πέντε μοναδικές ημέρες αθλητισμού και ένταξης.
Για να ζήσουν οι αθλητές όλες αυτές τις εμπειρίες, πάνω από 80 εθελοντές των Special Olympics υποστήριξαν ενεργά τη διοργάνωση. Η πιο σημαντική συνεισφορά τους όμως ήταν η αγάπη, η φροντίδα και το χαμόγελο που μοιράστηκαν με τους αθλητές.
Special Olympics: Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης, στη λίμνη Ηραίου
Τo Σάββατο 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Αγώνων, στο Ypanema Seaside στη λίμνη Ηραίου, με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον αθλητή των Special Olympics Άγη Διακόπουλο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του κ. Πτωχού, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, και του κ. Γκιώνη, δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου των Special Olympics Hellas Διονύσιου Κοδέλλα, πρέσβη ε.τ., ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος των Special Olympics ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μέσα από τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics μάς δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε την αγωνιστικότητα και το θάρρος των αθλητών μας και να αναδείξουμε τις αξίες του αθλητισμού. Στόχος μας, όπως πάντα, η εξέλιξη, η ενσωμάτωση και η ένταξή τους στους κόλπους της κοινωνίας. Μαζί μας αθλητές από Κύπρο, Ουγγαρία, Ουκρανία, αλλά και από τα προπονητικά μας προγράμματα απ' όλη την Ελλάδα, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος, με την αποκλειστική υποστήριξη του μεγάλου δωρητή, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Κι ενώ το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μπορεί να έχει πλέον λήξει, η παρακαταθήκη που άφησε είναι μεγάλη και συνεχίζει να επηρεάζει θετικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πρόσφατα υπογράψαμε συμφωνία με τον Όμιλο Attica για τη συνέχεια του Αναπτυξιακού και Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος. Αυτή η συνεργασία μάς δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε το έργο μας, μεταλαμπαδεύοντας τις ευγενείς αξίες των Special Olympics σε ακόμα περισσότερες περιοχές».
Πάνω από 350 αθλητές και αθλήτριες, μαζί με τους προπονητές τους, απ' όλη την Ελλάδα, από την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, παρέλασαν μπροστά από επισήμους, οικογένειες και φίλους. Πρωταρχικό ρόλο στο τελετουργικό διαδραμάτισαν οι αθλητές των Special Olympics, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη λαμπαδηδρομία -στη θάλασσα-, μετέφεραν με κανό τη Φλόγα της Ελπίδας, εκφώνησαν τον όρκο του αθλητή, ύψωσαν τις σημαίες της Ελλάδας και των Special Olympics, επέδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες, αλλά και τραγούδησαν με την μπάντα τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος με 6 αθλητές βράβευσαν χορηγούς και υποστηρικτές των Πανελλήνιων Αγώνων Special Olympics «Λουτράκι 2024» για την ουσιαστική προσφορά τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων βραβεύτηκε ο Όμιλος Attica ως χρυσός χορηγός.
Πώς είναι να παίζεις bocce με αθλητές των Special Olympics
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 26 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Αγώνων, βρέθηκα στο Sportcamp για να παρακολουθήσω από κοντά τα αγωνίσματα. Ο χώρος είχε μεταμορφωθεί σε ένα αθλητικό χωριό όπου οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος στα αγωνίσματα, ενώ στα σπιτάκια που υπήρχαν διέμεναν μαζί με την ομάδα και τους συναθλητές τους. Χαμόγελα, παρέες και πολλές κραυγές ενθουσιασμού στους τερματισμούς είναι αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον.
Στον χώρο μάς ξενάγησε ο πρόεδρος των Special Olympics, Διονύσης Κοδέλλας, ο οποίος ήξερε όλα τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, και εκείνα μόλις τον έβλεπαν έτρεχαν να πέσουν στην αγκαλιά του. Ο ίδιος, λίγα λεπτά νωρίτερα, εξηγούσε σε όλη τη δημοσιογραφική ομάδα τον αγώνα που έχει δοθεί προκειμένου τα παιδιά με νοητική αναπηρία να βγουν από το σπίτι τους και να ενταχθούν σε μια αθλητική ομάδα που θα τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν και να αναδείξουν τα χαρίσματά τους.
Ο κύριος Κοδέλλας, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αρχικά, με τους γονείς των αθλητών, μιας και είναι ιδιαίτερα διστακτικοί, μας έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παιδιού που κατάφερε να διαπρέψει σε αγώνες. «Ο Σάκης είναι ένας ιππέας από τις Σέρρες. Σήμερα είναι γύρω στα 25. Πριν από 12 χρόνια είχε παρουσιαστεί στις Σέρρες, στο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας, με τη μαμά του και ήταν πίσω από τη φούστα της. Δεν μιλούσε και κοίταγε κάτω. Όταν η μητέρα του πείστηκε ότι το παιδί μπορεί να κάνει ιππασία, άρχισε να το φέρνει με σκοπό το παιδί να συνηθίσει τον χώρο. Το πρώτο διάστημα κάθονταν ψηλά στις κερκίδες, ώσπου σιγά-σιγά άρχισε η μάνα να τον κατεβάζει πιο κάτω, μέχρι που ο Σάκης έφτασε στο επίπεδο του γηπέδου και κατάφερε να πλησιάσει το άλογο. Έμαθε να βάζει τη σέλα, ανέβηκε στο άλογο, και πλέον ο Σάκης μάς φέρνει χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιους Αγώνες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Έχοντας κάνει μια βόλτα στους χώρους και συνομιλήσει με πολλούς αθλητές, οι οποίοι έδειχναν τη χαρά τους, η εμπειρία να παίξουμε bocce με τους αθλητές των special olympics ήταν συναρπαστική.
Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες: από τη μια η κόκκινη ομάδα με αρχηγό τον Γιώργο και από τη μια η πράσινη με αρχηγό τον Νικόλα. Οι δύο αθλητές, ενθουσιασμένοι, μας έδειξαν πώς να ρίχνουμε την μπάλα και ξεκίνησε ο αγώνας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πλέον σε αθλήματα τυπικοί αθλητές παίζουν σε κοινές ομάδες με αθλητές των Special Olympics.
Έχοντας βιώσει, έστω και για μερικά λεπτά, αυτή την εμπειρία, ομολογώ πως η συνύπαρξη γεννάει βαθιά συναισθήματα, αποδοχή και κατανόηση.
Μητέρα αθλήτριας των Special Olympics: «Οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να βγουν στον κόσμο για να τους δώσουν ζωή»
Περνώντας χρόνο με τους αθλητές των Special Olympics, τους είδαμε χαρούμενους, κι αυτό που προσωπικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η επιθυμία τους να συμμετάσχουν στους Αγώνες χωρίς τους γονείς τους. Γι' αυτό, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος των Special Olympics, τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω από τα σπίτια, να κοινωνικοποιούνται και να γίνουν αποδεκτά στην ομάδα τους.
Η μητέρα αθλήτριας της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας με την οποία συνομιλήσαμε στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα: «Η κόρη μου Γεωργία (σ.σ.: η αθλήτρια) έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια στα Special Olympics και έχει γίνει άλλο παιδί. Έχει βοηθηθεί πάρα πολύ χάρη στους εθελοντές, στους συνοδούς και στον πρόεδρο. Έχουν ανεβάσει το επίπεδο, και τα παιδιά έχουν αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η κόρη μου δεν ζει χωρίς τον αθλητισμό - βρίσκει αγάπη και στοργή μέσα σ’ αυτή την κοινότητα όπου ανήκει, κι εγώ είμαι πολλή ευχαριστημένη. Έχω δει μεγάλη διαφορά στη λειτουργικότητά της και στην κοινωνικοποίησή της - έχει κάνει μεγάλα βήματα η Γεωργία μου. Επιπλέον, και εγώ έχω βοηθηθεί ψυχολογικά, μου δίνει δύναμη και υπομονή. Όλο αυτό το ζω μαζί με την κόρη μου και, φυσικά, με όλα τα παιδιά.
Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους γονείς είναι να βγάλουν το πρόβλημα προς τα έξω, να μην το κρύψουν, ούτε να έχουν τα παιδιά τους μέσα στο σπίτι. Τους προτρέπω, μέσα από τη βιωματική μου εμπειρία, να αφήσουν τα παιδιά να βγουν στον κόσμο για να τους δώσουν ζωή. Να τα φέρουν στα Special Olympics, είτε σε άλλη ομάδα - σε οποιονδήποτε τομέα τα βοηθάει. Εγώ όταν πήγα τη Γεωργία στο εξωτερικό, οι γιατροί μού είπαν ότι έχω κάνει πολύ καλή δουλειά με την κόρη μου. Ευτυχώς που η κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και βοηθάει».