Σήμερα, Σάββατο 22 Απριλίου, 63 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι ανοίγουν τις πόρτες τους σε μια γιορτή γεμάτη βιβλία και μικρές εκπλήξεις στο Κέντρο και στα προάστια της Αθήνας, αλλά και σε 17 ακόμα πόλεις της Ελλάδας.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου σε κάθε γωνιά του κόσμου, ξεκινά με τον υπέροχο «Περίπατο Βιβλίου», το Σάββατο 22 Απριλίου, μια γιορτή στην Αθήνα και άλλες 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους που αγαπούν το διάβασμα. Φέτος, η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς 63 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι θα αποτελέσουν τους αλλεπάλληλους σταθμούς σε ένα σαφάρι βιβλίων και βιβλιοφάγων στην πόλη.
Το event, που έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Ο Περίπατος Βιβλίου, έχει διανύσει ήδη μια πορεία 8 ετών, αποτελώντας ένα μεγάλο πάρτι σε όλη την πόλη, μια απολαυστική βιβλιοβόλτα που ξεκινά από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ, με διάφορους σταθμούς/events που γίνονται σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. «Ο Περίπατος Βιβλίου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως η βιβλιοφιλική βόλτα που δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες και φίλους του βιβλίου να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους! Αναμνηστικοί σελιδοδείκτες, μολύβια Faber και αφίσες με το μήνυμα “διαβάζω & αλλάζω” θα μοιράζονται στους βιβλιόφιλους, τοποθετημένα μέσα σε μια καλαίσθητη τσάντα με το λογότυπο της δράσης», όπως αναφέρει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.
Στο κατατοπιστικό site greekbookday.gr είναι αναρτημένο αναλυτικά το πρόγραμμα του Περίπατου Βιβλίου, καθώς και ένας πολύ χρηστικός ηλεκτρονικός χάρτης με τις διευθύνσεις των χώρων όπου θα γίνουν οι 67 διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στην ημέρα. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ανά event, στοιχεία για τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τους συγγραφείς που θα υποδεχθούν το κοινό, τις λογοτεχνικές αναδρομές στο παρελθόν, τα αφιερώματα σε τιμώμενα πρόσωπα, διαδραστικά εργαστήρια με αφορμή παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, διασκεδαστικά παιχνίδια και «νοερά ταξίδια», προβολές ταινιών μικρού μήκους κ.ά.
Ξεχωριστοί σταθμοί στον Περίπατο Βιβλίου 2023
- Η Βιβλιοθήκη του κτιρίου της Βουλής θα ανοίξει τις πόρτες της και θα μας υποδεχθεί «σε χώρους εργασίας και φύλαξης των πολύτιμων και σπάνιων θησαυρών της. Θα παρουσιαστούν βιβλία της άνθησης του περιηγητισμού με χάρτες, ενδυμασίες, λουλούδια και φυτά από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι παράγοντες φθοράς των βιβλίων και οι εργασίες αποκατάστασής τους».
- Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας «θα είναι αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό της θα αναγνώσει και θα προτείνει αστυνομικά μυθιστορήματα σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Οι ανήλικοι αναγνώστες θα απασχοληθούν με χειροτεχνία, δηλαδή θα δημιουργήσουν ένα εξώφυλλο ενός φανταστικού αστυνομικού μυθιστορήματος».
- Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, με τα Τμήματά της που στεγάζονται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, «θα συμμετέχει στη διοργάνωση, με ξεναγήσεις στον χώρο, τις συλλογές, τις υπηρεσίες της, καθώς και με περιήγηση στο τρίπτυχο των εκθέσεων που έχουν οργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Εκτός από την Αθήνα, στον θεσμό του Περίπατου Βιβλίου συμμετέχουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, ο Βόλος, το Γαλαξίδι, η Ελευσίνα, η Ζάκυνθος, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, η Λευκάδα, τα Μέγαρα, το Μεσολόγγι, τα Μουδανιά, η Ορεστιάδα, ο Πύργος, η Σύρος και τα Χανιά. Σε διάφορα σημεία των πόλεων αυτών -βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία- θα λαμβάνουν επίσης εκδηλώσεις βιβλίου, στις οποίες συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές θα συνομιλούν με το κοινό για βιβλία.
Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μάλιστα, θα φωταγωγηθεί συμβολικά με το λογότυπο της δράσης στις 23 Απριλίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, «δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας».
Info: greekbookday.gr
Γιορτάστε με ένα βιβλίο: 6+1 νέες εκδόσεις που αξίζει να αγοράσετε κάνοντας τον Περίπατο του Βιβλίου
Το iefimerida ξεχωρίζει από τις πρόσφατες κυκλοφορίες 7 νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας: Βιβλία που θα μπορούσατε να αγοράσετε γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Τα φιλιά, Manuel Vilas, εκδ. Ίκαρος
Μια απρόσμενη ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ένα εξοχικό σπίτι μέσα στην καρδιά ενός δάσους, μεταξύ ενός πενηνταοχτάχρονου καθηγητή και μιας γυναίκας που εργάζεται στο παντοπωλείο ενός γειτονικού χωριού, λίγο έξω από τη Μαδρίτη.
Δοκίμιο για του τζουκμπόξ, Peter Handke, εκδ. Εστία
Σε αυτό το μυθιστόρημα ο νομπελίστας Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, με αφορμή ένα τζουκμποξ σε ένα απόμερο χιονισμένο χωριό, αφηγείται μια ιστορία που άλλοτε είναι μια κατάβαση σε «απρόσμενα εξωτερικά και εσωτερικά τοπία», όπου η οικειότητα, η αγάπη, η ανθρώπινη επαφή έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Μινώταυρος, Δημήτρης Στεφανάκης, εκδ. Μεταίχμιο
Ο συναρπαστικός Έλληνας συγγραφέας που με τις αφηγήσεις του μας ταξιδεύει σε κόσμους από το παρελθόν που έχουν χαθεί για πάντα, αναπαριστώντας με πιστότητα ολόκληρες εποχές, πόλεις, μέρη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιστρέφει με ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα για την Κρήτη του 1894. Η αφήγηση ξεκινά με τη δολοφονία ενός Τούρκου στα χωριά του νότου στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίζεται στο Μεγάλο Κάστρο του Ηράκλειου και στο τέλος της Τουρκοκρατίας με τη σφαγή του 1898. Από την Κρήτη στο Βερολίνο και το Παρίσι του Μεσοπολέμου η αφήγηση φτάνει μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, όπου οι ήρωες του «Μινώταυρου» παλεύουν να ζήσουν μέσα στη δίνη της Ιστορίας.
Το νησί Ρενό και άλλα διηγήματα, Alexander Green, εκδ. Κίχλη
Μια συλλογή διηγημάτων από τον συγγραφέα του βιβλίου «Τα πορφυρά πανιά» που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Όπως και σε εκείνο το «μαγικό παραμύθι» έτσι και σε αυτές τις ιστορίες ο Αλεξάντρ Γκριν, με μια γραφή λυρική και πλούσια σε συμβολισμούς, μάς ταξιδεύει σε έναν «κόσμο ονειρικό και εξωτικό, εδεμικό και συνάμα εφιαλτικό, ο οποίος κυριαρχείται από την επιθυμία της φυγής».
Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα, Shehan Karunatilaka, εκδ. Gutenberg
To μυθιστόρημα που απέσπασε το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Booker 2022, μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg. Στο βιβλίο αυτό ο γεννημένος το 1975 Σέχαν Καρουνατίλακα, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Σρι Λάνκα, μας μεταφέρει στο 1990, εποχή κατά την οποία η χώρα του σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο. Ο ήρωάς του, Μάαλι Αλμέιντα, ένας πολεμικός φωτογράφος και τζογαδόρος, ανακαλύπτει ξυπνώντας ότι είναι νεκρός και βρίσκεται στον προθάλαμο του άλλου κόσμου, έχοντας στη διάθεσή του μία εβδομάδα για να ανακαλύψει τον δολοφόνο του.
Η δίκη Σουάρεφ, Χρήστος Χωμενίδης, εκδ. Πατάκη
Ο Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος πέρυσι απέσπασε το μεγάλο Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος, επέστρεψε μόλις με ένα νέο μυθιστόρημα. Πρόκειται για μια σάτιρα-κοινωνική ακτινογραφία του νομικού κόσμου, με ήρωα έναν μεγαλέμπορο μουσικών οργάνων, τον Εδμόνδο Σουάρεφ, ο οποίος εισβάλει σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο με ποινικολόγους σταρ που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια με τις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου μισού αιώνα, αποκαλύπτοντας ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο και ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη.
Το ορφανοτροφείο, Serhiy Zhadan, εκδ. Διόπτρα
Ένας νεαρός δάσκαλος περιηγείται ανάμεσα στις μάχες που σημειώνονται στην Ουκρανία του 2014, προκειμένου να παραλάβει από ένα ορφανοτροφείο τον δεκατριάχρονο ανιψιό του, τον οποίο η μητέρα του είχε αφήσει εκεί μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Το ταξίδι των δυο τους γίνεται μια εφιαλτική περιπέτεια, μέσα στους καπνούς από τις φωτιές και τον ήχο των πολυβόλων.