Μουσείο Μπενάκη: Η Σαντορίνη του Εγγονόπουλου, του Γκίκα και του Μόραλη [εικόνες] - iefimerida.gr

Μουσείο Μπενάκη: Η Σαντορίνη του Εγγονόπουλου, του Γκίκα και του Μόραλη [εικόνες]

πινακας με εκκλησια
H Σαντορίνη του Κώστας Σπυριούνη

To μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης σαγήνευσε σπουδαίους έλληνες ζωγράφους που έσπευσαν να το αποτυπώσουν ο κάθε ένας με το δικό του γνώρισμα. Μία σειρά τέτοιων έργων παρουσιάζονται έως 3 Νοεμβρίου στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Τα έργα των κορυφαίων δημιουργών προέρχονται από τη ζηλευτή συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα σε μία έκθεση με τίτλο «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα».
Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης που έκθεση του θαυμάσαμε πέρσι στον ίδιο χώρο, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πινακας ζωγραφικής
Νίκος Εγγονόπουλος / Καμάρα στα Κάτω Φηρά / Λάδι σε καμβά

Η συλλογή Τσίτουρα στο Μπενάκη

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Πινακας ζωγραφικής
Πάρις Πρέκας / Η θέα από τον Πύργο / Υδατογραφία

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 80 πίνακες για την Σαντορίνη στο Μπενάκη

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

πινακας ζωγραφικης
Όπυ Ζούνη / Σαντορίνη / Μικτή τεχνική

Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά. Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι του Σταμάτη Ζάννου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φως των Φοιρών στο Μουσείο Μπενάκη

Ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

σχέδιο
Νικόλαος Χατζηκυριάκος – Γκίκας / Σαντορίνη / Σχέδιο με στυλό διαρκείας και χρωματιστά μολύβια

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

πινακας ζωγραφικής
Λυκούργος Κογεβίνας / Ο γιαλός  των Φηρών / Λάδι σε χαρτόνι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα / Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 / Εως 3 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ