Τι συμβαίνει στο ΜΙΕΤ; Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από το ΔΣ - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στο ΜΙΕΤ; Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από το ΔΣ

Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας
Η Βίλα Καπαντζή όπου στεγάζεται το ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν ο πρώτος που αποχώρησε από το ΔΣ του ΜΙΕΤ ήδη τον περασμένο Μάιο ο Βασίλης Κάλφας για να ακολουθήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα μέλη του ΔΣ. Τώρα μέσω μιας ανάρτησης εξηγεί γιατί αποχώρησε μιλώντας για καχυποψία και άγνοια της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Οι όχι απλώς ανύπαρκτες αλλά όπως περιγράφεται καχύποπτες σχέσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το ΜΙΕΤ το οποίο επί δεκαετίες προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρωτοφανή -και για τα νομικά δεδομένα- αποχώρηση όλων των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος. Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida μαζί με την είδηση για τις παραιτήσεις, οι σχέσεις του ΔΣ με τον από τον Νοέμβριο του 1999 Διευθυντή του ΜΙΕΤ Διονύση Καψάλη ήταν και παραμένουν άψογες με βαθύ σεβασμό και εκτίμηση, ενώ η η συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής δύσκολη. Τώρα, ο κύριος Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εξηγεί τι συνέβη, με τρόπο σαφή αλλά και αιχμηρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook: "Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΙΕΤ παραιτήθηκα στις 11/5/2020 λέγοντας ότι «στα δύο περίπου χρόνια που υπήρξα μέλος του ΔΣ δεν προσέφερα απολύτως τίποτε, και οι σημερινές συνθήκες δείχνουν ότι ούτε και στο μέλλον μπορώ να προσφέρω κάτι». Τον Σεπτέμβρη παραιτήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του κολοβού ΔΣ με εξίσου λιτό κείμενο παραίτησης.

Αν γράφω τώρα αυτό το σημείωμα, είναι γιατί είδα μια σειρά από δημοσιεύσεις, που τείνουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι για την κακοδαιμονία του ΜΙΕΤ και για την δική μας παραίτηση ευθύνεται κυρίως ο επί 21 χρόνια διευθυντής του ιδρύματος Διονύσης Καψάλης.

Ας δηλώσω λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι, στα δύο χρόνια που έμεινα στο ΔΣ του Ιδρύματος, η συνεργασία με τον κ. Καψάλη ήταν άψογη. Αντιθέτως, στην δική μου τουλάχιστον αντίληψη, ήταν σαφέστατη η άγνοια, η αδιαφορία και η καχυποψία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Και για να πάω ένα βήμα παραπέρα, αν το ΜΙΕΤ στα δύσκολα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στα πνευματικά πράγματα, πιστεύω ότι το οφείλει στις πρωτοβουλίες και στο κύρος του κ. Καψάλη. Το ΜΙΕΤ δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η Εθνική Τράπεζα ήταν ένας κολοσσός για τα ελληνικά δεδομένα – ταυτιζόταν στην ουσία με το ελληνικό κράτος. Η τράπεζα τότε είχε την δυνατότητα να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει ένα μορφωτικό και κοινωφελές Ίδρυμα, και την δημοκρατική ευαισθησία να κατοχυρώσει η ίδια την αυτονομία του. Προφανώς οι καιροί έχουν αλλάξει. Η Εθνική Τράπεζα πρέπει λοιπόν να επιλέξει αν χρειάζεται ακόμη ένα Ίδρυμα με την εμβέλεια του ΜΙΕΤ και μπορεί να το στηρίξει ή αν της είναι περιττό βάρος. Το να συνεχίσει πάντως να το αντιμετωπίζει ως (προβληματική) θυγατρική της εταιρία είναι ολέθριο."

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κύριος Βασίλης Κάλφας
Ο κύριος Βασίλης Κάλφας

Υπενθυμίζουμε ότι ο διορισμός νέου ΔΣ για το ΜΙΕΤ αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, όταν λήξει η θητεία ενός μέλους του ΔΣ (είναι εξαετής) τότε αυτή ανανεώνεται ή ορίζεται νέο πρόσωπο με απόφαση των υπολοίπων μελών του ΔΣ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα «νομικό κενό», αφού δεν υπάρχουν μέλη για να εκλέξουν ΔΣ.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΣ σε συνεργασία με τον κύριο Καψάλη είχαν φροντίσει να εγκρίνουν και υπογράψουν αποφάσεις για το εκδοτικό πρόγραμμα και τις δράσεις του ΜΙΕΤ ως και το τέλος του 2021. Είναι προφανές ότι ένα σχίσμα έχει δημιουργηθεί, με τον κύριο Καψάλη να αποτελεί τη φυσική και ιστορική συνέχεια του ΜΙΕΤ. Mε βάση το καταστατικό του, το ΔΣ του ΜΙΕΤ απαρτίζεται από τουλάχιστον ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τουλάχιστον δύο καθηγητές Πανεπιστημίου και προσωπικότητες διακεκριμένες στο χώρο των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων. Ο κύριος Κάλφας είναι  καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύεται στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και την Ιστορία της Επιστήμης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και θεωρείται κορυφαίος μεταφραστής των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Για το πλούσιο συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας αλλά και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ