Στο Κάϊρο παρακολουθήσαμε τη συναυλία που έδωσε η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην Όπερα.
Η διαδρομή από τις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους του Καΐρου μέχρι να φτάσουμε στο νησί Γκεζίρα και την κοσμοπολίτικη περιοχή Zamalek που βρίσκεται το επιβλητικό ανατολίτικο παλάτι που στεγάζεται η Όπερα είναι ιδιαίτερα αντιφατική. Από τη μια, η αφόρητη κίνηση με τις συνεχόμενες κόρνες των οδηγών, μικρά φορτηγάκια γεμάτα ασφυκτικά με κόσμο, ανθρώπους με μικρά παιδιά να ξεπηδούν προσπαθώντας να διασχίσουν το δρόμο, πολυώροφα κτίρια σπιτιών που μοιάζουν εγκαταλελειμμένα και από την άλλη μια γουστόζικη συνοικία με ωραία προσεγμένα κτίρια και ανθρώπους καλοντυμένους. Το μόνο που φαινομενικά φαίνεται να ενώνει τις δύο περιοχές είναι οι εντυπωσιακοί κήποι με τους τεράστιους φοίνικες που δημιουργούν μια όαση ομορφιάς. Κι όμως, όλο αυτό το απρόσμενα αντιφατικό κάδρο έχει μια γοητεία που κρατάει σε εγρήγορση τον επισκέπτη.
Απόγευμα Τρίτης 8 Απριλίου βρεθήκαμε στο επιβλητικό ανατολικό παλάτι που στεγάζεται η Όπερα του Καΐρου με τους εντυπωσιακούς εξωτερικούς καταπράσινους κήπους, τους μεγάλους φοίνικες, το συντριβάνι, λίγο πριν την κεντρική είσοδο, ενώ κάνοντας μια μικρή περιστροφή προβάλλει το μιναρέ από ένα παλιό τζαμί. Λίγα λεπτά αργότερα, καθώς περπατούσα για να μπω στην κεντρική είσοδο της Όπερας, ακούστηκε έντονα από τα ηχεία το κάλεσμα για προσευχή.

Στον εσωτερικό χώρο της Όπερας όλα ήταν έτοιμα για μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού που είχαν ετοιμάσει με μεράκι οι άνθρωποι της δημόσιας τηλεόρασης δίνοντας το δικό τους στίγμα για αλλαγή. Η ΕΡΤ, με διάθεση εξωστρέφειας, αλλάζει σελίδα δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτισμό και ενώνοντας τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ας πούμε ότι η δημόσια τηλεόραση, πέρα από τις προσεγμένες σειρές, το πάρτι της Eurovision και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που υπάρχουν στο πρόγραμμα της, βρίσκει ξανά την αποστολή της: να παράγει πολιτισμό, να βρίσκεται εκεί που χτυπά ο ελληνισμός και να τους ενώνει σε κάθε ήπειρο.
Μια σπουδαία βραδιά, μέσα από τη μουσική, ένωσε τους Έλληνες με τους Αιγύπτιους που όλοι μαζί χειροκροτούσαν στο τέλος κι αφού είχε προηγηθεί ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη ξεσηκώνοντας το κοινό, το οποίο συμμετείχε ενεργά χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια σε μια μελωδία πασίγνωστη σε κάθε άκρη του πλανήτη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη βραδιά της συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αίγυπτο τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι εορτασμοί της εθνικής επετείου μεταφέρθηκαν λόγω του ραμαζανιού -της θρησκευτικής μουσουλμανικής γιορτής.
Η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Κάιρο
Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η λαμπρή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που σε σύμπραξη με την A Capella χορωδία της Όπερας του Καΐρου, παρουσίασαν ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Η συναυλία, που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, την Όπερα του Καΐρου και την ΕΡΤ, έγινε στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου, η οποία έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ορχήστρες και καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης.
Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, Μιχάλη Οικονόμου, με σολίστα τη μέτζο σοπράνο Νεφέλη Κωτσέλη, η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ βρέθηκε κοντά στην ελληνική παροικία του Καΐρου, αλλά και στο φίλα προσκείμενο αιγυπτιακό κοινό και απέσπασε θερμό χειροκρότημα για την απόδοση του έργου του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Νικόλαος Παπαγεωργίου, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, Πόλυ Ιωάννου, ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, η Ναμπίλα Μάκραμ, πρόεδρος της Εκτελιστικής Επιτροπής της Εθνικής Ενότητας Κοινωνικής Ανάπτυξης και τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο Μοχάμεντ Ναουάρ, πρόεδρος Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας, η Σόχα Ελ Γκέντι τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο Σαλάχ Χάφεζ τέως υπουργός Περιβάλλοντος, ο Χουσεΐν Φάχμι, ηθοποιός και πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου η Λάιλα Ελουί, ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, οι βουλευτές Μοχάμεντ Ζακαρέγια, Τάρεκ Ελ Χόλι και Ντόχα Άσσι, ο εικαστικός-διανοούμενος Ουαγκίχ Ουάχμπα, ο πολιτικός διανοούμενος Μοχάμεντ Αμπου Ελ Γαρ, πολιτικοί, πρέσβεις, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες κ.ά.

Μετά το τέλος της συναυλίας ακολούθησε δείπνο από την ελληνική κοινότητα στο ιστορικό ελληνικό club, που ιδρύθηκε το 1830, στη πολυσύχναστη πλατεία Mahmoud Tallat, με το μενού να παντρεύει τις ελληνικές με τις αιγυπτιακές γεύσεις.
Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν συνεχώς πάνω από το συγκεκριμένο project, λίγες ώρες αργότερα από τη συναυλία συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β όπου είχαν μια επικοδομητική συζήτηση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε συζήτηση μας με την κυρία Ευαγγελία Πισκερά, σύμβουλο του Προέδρου της ΕΡΤ, Γιάννη Παπαδόπουλου, από τα θέματα που θα επικεντρωθεί είναι η προώθηση της ομογένειας, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ταξιδέψει και σε άλλες χώρες για να ενώσει τους Έλληνες της ομογένειας.
Η γιορτή του Ελληνισμού στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο
Την επόμενη ημέρα, το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για μια γιορτή όπου η Ελληνική πρεσβεία γιόρτασε την εθνική επέτειο. Οι σημαίες των δύο χωρών κυμάτιζαν συμβολίζοντας τη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς.
Μάλιστα, στο εμβληματικό κτίριο, στη περιοχή της Ηλιούπολης, από τις καλύτερες συνοικίες του Καϊρου, που έχει ιστορία πάνω από 185 χρόνια, λειτουργούν τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες, ενώ μεταξύ άλλων στο βήμα ανέβηκε ο Έλληνας πρέσβης Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο Αιγύπτιος υφυπουργός εξωτερικών Ναμπίλ Χάμπασι.