Βιέννη: Στο Μουσείο Sisi στο Παλάτι Χόφμπουργκ ξετυλίγεται η ιστορία της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας -Εντυπωσιακά εκθέματα - iefimerida.gr

Βιέννη: Στο Μουσείο Sisi στο Παλάτι Χόφμπουργκ ξετυλίγεται η ιστορία της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας -Εντυπωσιακά εκθέματα

Ανακτορο Βιέννη
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Το όνομα της Αυτοκράτειρας Σίσυ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Αυστρία και μέσα από το μουσείο θα ανακαλύψετε την πολυδιάστατη προσωπικότητα της.

Η Βιέννη είναι από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές χώρες και μια απόδραση στην αυστριακή πρωτεύουσα θα σας αποκαλύψει τη μεγαλοπρέπεια μιας ξεχωριστής χώρας που κρατάει ζωντανή την ιστορία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο από τη νέα σειρά του Netflix «The Empire» όσο και από την κινηματογραφική «Σίσυ» της Ρόμι Σνάιντερ έχουμε μια εικόνα της ρομαντικής, ατίθασης νεαρής κοπέλας που έγινε η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας με κύριο χαρακτηριστικό της την ανθρώπινη πλευρά της που μάγεψε τους απλούς ανθρώπους κι έφερε τρικυμίες με την πεθερά της που ακολουθούσε πιστά το Πρωτόκολλο της εποχής.

Το Μουσείο της Σίσσυ βρίσκεται στο Παλάτι Χόφμπουργκ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει προσωπικά αντικείμενα της Αυτοκράτειρας γνωρίζοντας την ακόμα καλύτερα, αλλά και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Αυτοκρατορικού ζεύγους.

Το Ανάκτορο
Το Ανάκτορο

Το Μουσείο Sisy

Από το 2004 το Μουσείο Sisi στεγάζεται στα διαμερίσματα Stephan, που πήραν το όνομά τους από τον αρχιδούκα Stephan Viktor. Εδώ χρησιμοποιούνται πολυάριθμα προσωπικά αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στην Ελισάβετ για να βοηθήσουν στην απεικόνιση της πραγματικής προσωπικότητας της συχνά παρεξηγημένης αυτοκράτειρας. Τα ευαίσθητα σχεδιασμένα εκθέματα, που δημιουργήθηκαν από τον διάσημο σκηνογράφο καθηγητή Rolf Langenfass, είναι εμπνευσμένα από την ποίηση της μονάρχη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των 300 αντικειμένων που εκτίθενται στο μουσείο περιλαμβάνονται ομπρέλες, βεντάλιες και γάντια, είδη ένδυσης, παρασκευάσματα ομορφιάς, το ποτήρι του γάλακτος με τη θήκη του ταξιδιού της, το ταξιδιωτικό φαρμακείο της, ακόμη και το πρωτότυπο πιστοποιητικό θανάτου.

μουσείο Αυτοκράτειρα Σίσσυ
Προσωπικά αντικείμενα της Αυτοκράτειρας
μουσείο Αυτοκράτειρα Σίσσυ

Ο μύθος της Αυτοκράτειρας Σίσσυ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το μουσείο της Σίσσυ, οι εφημερίδες της μοναρχίας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αυτοκράτορα, στον οποίο η μοίρα είχε επιφέρει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα. Σύντομα αναγνωρίστηκε ότι το θέμα του μοναχικού αυτοκράτορα και κυρίως αυτό της όμορφης, δυστυχισμένης, δολοφονημένης αυτοκράτειρας μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς μοναρχικής προπαγάνδας. Αναμνηστικές εικόνες και νομίσματα, καρτ-ποστάλ, κάθε είδους αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έφεραν το ομοίωμα της αυτοκράτειρας μαζί με μια ολόκληρη σειρά άλλων αναμνηστικών κατακλύζουν τα καταστήματα αναμνηστικών στην Αυστρία και στο εξωτερικό. Στις χώρες που η Ελισάβετ είχε επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της σχηματίστηκαν επιτροπές για να επιβλέψουν την ανέγερση μνημείων για την εκλιπούσα αυτοκράτειρα. Ένα άγαλμα της Ελισάβετ σε φυσικό μέγεθος, σχεδιασμένο από τον Hermann Klotz, εκτελέστηκε για την εκκλησία της αιώνιας λατρείας στη Βουδαπέστη, ενώ δύο αντίγραφα ανήκαν στην Ida Ferency, σύντροφο και έμπιστη της αυτοκράτειρας, και στην κόρη της, αρχιδούκισσα Marie Valerie.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η εικόνα της αυτοκράτειρας ήταν τόσο δημοφιλής που ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ παρήγγειλε μικρά αντίγραφα σε μπισκοτένια πορσελάνη για να τα δίνει ως ειδικά δώρα στα μέλη της οικογένειας και στους επίσημους προσκεκλημένους.



Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ συνέχισε να ασκεί γοητεία στους μεταγενέστερους ακόμη και μετά την κατάρρευση της μοναρχίας. Τη δεκαετία του 1930 εκδόθηκαν μυθιστορήματα για τη ζωή της, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την κινηματογραφική τριλογία Sissi που γύρισε ο Ernst Marischka μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη ταινία για τη ζωή της αυτοκράτειρας είχε γυριστεί το 1919 και σκηνοθετήθηκε από την ανιψιά της Ελισάβετ, Μαρί Λαρίς.

Η νύφη του αυτοκράτορα


Όσο πλησίαζε η ημέρα αναχώρησης από την αγαπημένη της πατρίδα, η Ελισάβετ γινόταν όλο και πιο υποτονική και ανήσυχη. Στον χορό που δόθηκε την παραμονή της αναχώρησης της στο Μόναχο όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της, μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε στο εξής να συνηθίσει. Η νύφη του αυτοκράτορα φορούσε ένα περίτεχνο φόρεμα με κρινολίνο, το οποίο έχει διατηρηθεί και εκτίθεται σε αντίγραφο στο μουσείο. Αραβικοί χαρακτήρες διακοσμούσαν τη φούστα και το στέλεχος. Μεταφράζονται ως εξής: «Ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου, ο πατέρας μου..: «Ω, Θεέ μου, τι όμορφο όνειρο», αλλά για την Ελισάβετ η ζωή στην αυλή ήταν μάλλον εφιάλτης παρά όνειρο. Ο γάμος της την τοποθέτησε στην κορυφή της αυλικής ιεραρχίας και από τότε η ζωή της καθοριζόταν από το αυστηρό πρωτόκολλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φόρεμα της Αυτοκράτειρας
Φόρεμα της Αυτοκράτειρας

Από την αρχή η Ελισάβετ απέρριπτε αυτή τη ζωή, ασκώντας κριτική στις δομές της αυλής και αρνούμενη να δεχτεί τη δικαιολόγηση της αυστηρής εθιμοτυπίας που επικρατούσε εκεί. Η βιεννέζικη αριστοκρατία αντιμετώπισε επικριτικά τη στάση της Ελισάβετ, αλλά ήταν επίσης αντικείμενο δημόσιου σεβασμού όταν εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά της ως αυτοκράτειρα. Τα επίσημα κρατικά πορτραίτα της αυτοκράτειρας την απεικονίζουν στην ακμή της ομορφιάς της.

Ο πίνακας του Franz Xaver Winterhalter δείχνει την 28χρονη αυτοκράτειρα να φορά ένα φόρεμα ραμμένο με διαμαντένια αστέρια που ταιριάζουν με τα διαμαντένια αστέρια στα μαλλιά της. Δημιουργημένο από τον διάσημο παριζιάνικο μόδιστρο Charles Frederic Worth, το φόρεμα αυτό έκανε την ομορφιά της Ελισάβετ διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Αυθεντικό φόρεμα της Αυτοκράτειρας
Αυθεντικό φόρεμα της Αυτοκράτειρας

Στην αυλή ο Georg Raab ζωγράφισε την αυτοκράτειρα σε ηλικία τριάντα ετών με τα ουγγρικά στέφανα, με την ευκαιρία της στέψης της ως βασίλισσα της Ουγγαρίας το 1867.

Για την περίσταση αυτή φορούσε ένα ασημένιο μπροκάρ φόρεμα στολισμένο με δαντέλα και ένα μπλε του μεσονυκτίου βελούδινο μπούστο με μαργαριταρένια κορδόνια, και πάλι μια δημιουργία του Worth, το σχέδιο του οποίου βασίστηκε στην παραδοσιακή ουγγρική ενδυμασία. Η αναπαράσταση αυτού του φορέματος έγινε με βάση σύγχρονες φωτογραφίες και μετά από τον πίνακα του Raab και μπορεί να θαυμάσει κανείς σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στο μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα διαμερίσματα του Αυτοκρατορικού ζεύγους της Αυστρίας

Το Χόφμπουργκ ήταν η κατοικία των Αψβούργων για πάνω από 600 χρόνια και συνεπώς το κέντρο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκτός από τη λειτουργία του ως έδρα της κυβέρνησης και διοικητικό κέντρο, το Hofburg ήταν επίσης η χειμερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας. Από τον 18ο αιώνα και μετά η αυλή περνούσε το καλοκαίρι στο παλάτι Schönbrunn

Ένα από τα σαλόνια των διαμερισμάτων τους
Ένα από τα σαλόνια των διαμερισμάτων τους
Τραπεζαρία για το δείπνο
Τραπεζαρία για το δείπνο

Η αυλική τελετουργία υπαγόρευε ότι κάθε μέλος της οικογένειας είχε το δικό του διαμέρισμα ή σουίτα σε μία από τις πολυάριθμες πτέρυγες του παλατιού. Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα διαμερίσματα στεγάζουν σήμερα μια σειρά από μουσεία καθώς και γραφεία, υπουργεία και την προεδρική καγκελαρία, η πτέρυγα της αυτοκρατορικής καγκελαρίας και η κατοικία Amalia, η οποία περιείχε τα διαμερίσματα του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Ελισάβετ, είναι σήμερα ανοιχτά για το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δωμάτιο για ανάγνωση και μουσική
Δωμάτιο για ανάγνωση και μουσική

Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει το μικρό και το πιο μεγάλο καθιστικό που η Αυτοκράτειρα και ο Αυτοκράτορας έπινα το τσάι τους, τα δωμάτια τους, το μεγάλο σαλόνι της Αυτοκράτειρας, το δωμάτιο που έπαιρναν το δείπνο τους, το προσωπικό μπάνιο της Σίσσυ.

Φωτογραφίες: Shuttertock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ