Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη ΝΔ και κορυφαία στελέχη αναφέρουν πως η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν «μονόδρομος».
Τα όσα ανέφερε για την κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός αποτέλεσαν «κόκκινη γραμμή» για την παράταξη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη στην ERTnews.
«Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή, εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μια ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 2012-15 κράτησε τη χώρα στο ευρώ με την κυβέρνησή του. Ωστόσο, δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μια τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μια συνέντευξη αυτού του τύπου αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο. Ενα έθνος για να γίνει σπουδαίο, πρέπει να έχει και πειθαρχία. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα, είναι δημοκρατία, παραμένει, και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Χατζηδάκης: «Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε την διαγραφή του»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Υπήρχε μια κλιμάκωση και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα "στράβωνε" ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε (σ.σ.: τη διαγραφή του) με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», είπε αρχικά.
«Υπήρχε μια κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πώς θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μια μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση», πρόσθεσε.
«Έχοντας δύο φορές ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η διχόνοια βλάπτουν. Δεν πάμε πουθενά και δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε την παράταξή μας. Θα ήταν πολύ κρίμα όλη αυτή η πρόοδος να πάει χαμένη, όλες αυτές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μπούμε σε μια φάση αβεβαιότητας, αστάθειας και τελικά οπισθοδρόμησης. Είμαι βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά, συντεταγμένα. Και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον της παράταξης και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον και την προοπτική της πατρίδας», είπε καταλήγοντας.
Βορίδης: «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι αμφισβητείται ο πατριωτισμός μας»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι όταν ένα στέλεχος αμφισβητεί τον πατριωτισμό του ΥΠΕΞ (αναφερόμενος στο σχόλιο Σαμαρά ότι ο Γεραπετρίτης θα έπρεπε να έχει χάσει τη θέση του) ουσιαστικά «αμφισβητεί τον πατριωτισμό και του πρωθυπουργού.
«Πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν. Αλλά όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά, υπάρχει διαφοροποίηση», είπε ο κ. Βορίδης.
Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».
Εξάλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.